Akcija “Atver bibliotēku”

Nodibinājums “Nodibinājums Liepāja 2027” (Liepāja 2027) un Liepājas Centrālā zinātniskā bibliotēka liepājniekus un pilsētas viesus sestdien, 9. novembrī aicina uz bibliotēkas 247. jubilejai veltītās akcijas “Atver bibliotēku” notikumiem. Visas dienas garumā apmeklētājiem būs iespēja iesaistīties 10 dažādās bezmaksas aktivitātēs. Sākot no dzejas jogas un interaktīvas bērnu izrādes līdz grāmatu rakstīšanas darbnīcai un literatūras ballītei — notikumu programma sola saistošas aktivitātes visa vecuma apmeklētājiem.

“Ar šo vienas dienas notikumu mēs ceram atvērt durvis dažādām auditorijām – kādam ļaut iepazīt bibliotēku pirmoreiz, citam tajā ieraudzīt ko jaunu. Mēs aicinām svinēt bibliotēkas jubileju kopā! Programma piedāvā aktivitātes visai ģimenei, atliek vien izvēlēties!” iedrošina bibliotēkas direktores vietniece attīstības jautājumos Silva Vucena.

Plkst. 10 apmeklētāji aicināti dienu atklāt ar Dzejas jogu, kur kustību un prāta praksi tematiski papildinās dzejas lasījums. Apmeklētāji uz nodarbību rosināti ierasties ērtā apģērbā, vingrošanas paklājiņi tiks nodrošināti. Vietu skaits ir ierobežots, nepieciešama pieteikšanās vietnē: https://ej.uz/dzejas-joga. Nodarbības norises ilgums: 1 stunda 30 minūtes. Vieta: Grunta zāle, 1. stāvs

Lasītavā plkst. 10.30 programmu atklās interaktīva teātra izrāde bērniem un vecākiem “Piedzīvojumi ārpus lappusēm” (3+). Izrāde veidota pēc spāņu rakstnieces Rocilo Bonillo grāmatas motīviem, un tā bērnos rosina interesi un mīlestību pret lasīšanu. Pēc izrādes skatītājiem būs iespēja piedalīties darbnīcā, kurā varēs izveidot savu grāmatzīmi un saņemt izrādes galvenā varoņa Lūkasa 5 iecienītāko grāmatu sarakstu, lai turpinātu baudīt lasīšanas burvību arī ārpus skatuves.

Grāmatu labotāja kabinets teju visas dienas garumā — no plkst. 11 līdz plkst. 17aicinās ielūkoties grāmatu labotāja darbā, iepazīstot darbarīkus un tehnikas, kuras šīs profesijas pārstāvji pielieto ikdienas darbā.

Literatūras iedvesmota saruna spēle erudītos apmeklētājus gaidīs Grunta zālē. Spēlē tiks izmantotas kārtis ar citātiem no dažādām grāmatām, kas rosinās sarunas par sabiedrībā aktuālām tēmām. Spēli paredzēts spēlēt divos raundos: 1.raunds no plkst. 12 līdz plkst. 13, bet 2.raunds no plkst. 13 līdz plkst. 14.

Iedvesmojoties no bibliotēkas unikālās atmosfēras, ikviens aicināts uz Teksta un skaņas radošo darbnīcu, lai  kopīgi radītu audio stāstu. Atvērtā darbnīca no plkst. 12.30 līdz plkst. 14.30 interesentus gaidīs Abonementa telpās.

No plkst. 14.30 līdz plkst. 17 Grunta zālē grāmatu lasīšanas entuziasti aicināti iepazīt Liepājas un novada grāmatu klubus, lai atrastu domubiedrus un turpinātu grāmatu lasīšanu un pārspriešanu jauniegūtajā draugu lokā. 

Radošā un izzinošā nodarbība “Grāmatu rakstīšanas un izdošanas darbnīca” grāmatniecības entuziastus, sākot no 11 gadu vecuma, aicinās piedzīvot grāmatas rašanās procesu no ieceres līdz pat nonākšanai lasītāju rokās. Darbnīca notiks Lasītavā no plkst. 15 līdz plkst. 17.

Plkst. 18 programmu noslēgs Literatūras ballīte — melomānu radīts trīs stundu garš piedzīvojums. Ballītes dziesmu sarakstu iedvesmo Liepāja 2027 izveidotais tematiskais plaukts “Liepājnieki lasa”, kurā apkopoti sabiedrībā zināmu liepājnieku iecienītākie izdevumi. Jau šobrīd ikviens var apciemot “Liepājnieki lasa” plauktu Liepājas Centrālajā zinātniskajā bibliotēkā un veikt balsojumu par sev mīļāko grāmatu, kas varētu kļūt par ballītes dziesmu saraksta iedvesmu.

Visas dienas garumā Abonementā vietu radīs arī Dzejas kakts, kurā apmeklētāji aicināti dalīties ar sev mīļāko dzejnieku dzejas rindām. Ja nepieciešama iedvesma — turpat līdzās pieejams bibliotēkas plašais dzejas krājums.

Tāpat dienas laikā Lasītavā būs iespēja nodoties spēles priekam — būs pieejamas gan tradicionālas galda spēles un puzles, gan taktilās galda spēles. Turpat kāpņu laukumā skanēs plates no bibliotēkas skaņu ierakstu krājuma, sniedzot iespēju tuvāk iepazīt bibliotēkas kolekciju.

Liepājas Centrālā zinātniskā bibliotēka (Zivju iela 7, Liepāja) sestdien, 9. novembrī apmeklētājiem būs atvērta visas dienas garumā — no plkst. 9.00 līdz 21.00, un visas aktivitātes pieejamas bez dalības maksas. Iepriekšēja pieteikšanās nepieciešama tikai dzejas jogas apmeklētājiem (https://ej.uz/dzejas-joga).

Daļa no programmas aktivitātēm tapusi Liepāja 2027 un Liepājas Centrālās zinātniskās bibliotēkas šogad izsludinātā un realizētā mikrograntu konkursa projekta ietvaros. Projektu konkurss tika realizēts ar Liepājas valstspilsētas pašvaldības un Eiropas Savienības programmas “Radošā Eiropa” projekta “CreArt 3.0 #STRINGING_TOGETHER” līdzfinansējumu.

Projekta vadošais partneris ir Spānijas pilsētas Valjadolidas pašvaldība, pārējie partneri: Portugāles pilsētas Aveiro pašvaldība, Polijas pilsētas Ļubļinas pašvaldība, Horvātijas Tēlotājmākslinieku asociācija “HDLU-Zagreba”, Ziemeļmaķedonijas pilsētas Skopje pašvaldība, Lietuvas galerija “Artkomas-Kaunas”, Francijas pilsētu Ruānas un Klermonas-Ferānas pašvaldības, Itālijas pilsētas Venēcijas pašvaldība, Čehijas publiskais nodibinājums “Češke Budejovice”, Somijas pilsētas Oulu pašvaldība, Vācijas pilsētas Rēgensburgas pašvaldība un nodibinājums “Nodibinājums Liepāja 2027”.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar