Aprūpes centra “Mežciems” iemītniece šonedēļ svin 104. jubileju

Šā gada deviņos mēnešos Rīgas pašvaldības piešķirto pabalstu 100 un vairāk gadus sasniegušām personām saņēmuši 68 cilvēki. Ik gadu šo pabalstu izmaksā vidēji 80-90 rīdziniekiem. Trešdien, 16. oktobrī, viņiem piepulcēsies sociālās aprūpes centra “Mežciems” iemītniece Nadežda Gazmane, kura svinēs savu 104. dzimšanas dienu. Pēc medicīnas studijām viņa 42 gadus strādājusi Rīgas 3. klīniskajā slimnīcā un kā eksperte aicināta piedalīties īpaši smagos sanitārās aviācijas reidos. 

Latvija ir starp 10 valstīm, kurās ir visvairāk cilvēku vecumā virs 100 gadiem. Arī N. Gazmanei ir pašas pārbaudītas ilgdzīvošanas receptes, ar kurām labprāt dalās. Viņa seko notikumiem Latvijā un pasaulē, izmanto jaunākās tehnoloģijas, un, kā uzsver sociālās aprūpes centrā, ir cilvēks ar spēcīgu raksturu. Sieviete neticamā veidā izglābusies gan no Ļeņingradas blokādes, gan kara tribunāla. 

N. Gazmane dzimusi 1920. gada 16. oktobrī. Pēc vidusskolas beigšanas 1940. gadā iestājusies Medicīnas institūtā Ļeņingradā un tur mācījusies līdz pilsētas blokādei 1941. gadā. Nadeždai izdevies izkļūt no blokādes pāri Lādogas ezeram pa tā dēvēto dzīvības ceļu. Cilvēki jauno sievieti ietinuši brezentā, kam citi uzsēdušies virsū, lai postenī uz pilsētas robežas, kur bija stingra kontrole, bēgli neatrastu un neaizsūtītu atpakaļ. Kad bija šķērsots ezers, ceļabiedri aizmirsuši par viņu. Par laimi, Nadeždu atradis kāds kareivis, kuram vajadzējis brezentu. 

N. Gazmane vēlējusies pabeigt medicīnas studijas, tāpēc 1943. gadā turpinājusi mācīties. Lai izdzīvotu, strādājusi kokapstrādes rūpnīcā. Tad uzzinājusi par māsas slimību. Māsa dzīvoja Kaukāzā un bija bērniņa gaidībās. Nadežda, neievērojot kara laika noteikumus, devusies pie māsas, lai viņu ārstētu un izglābtu arī nedzimušo bērniņu. Māsa izdzīvojusi, taču N. Gazmane tikusi apcietināta kā dezertiere. Nadeždu atbrīvoja pēc slimnīcas mediķu daudzkārtējiem lūgumiem un iesniegumiem un viņa varēja pabeigt studijas. 

N. Gazmane 42 gadus strādājusi Rīgas pilsētas 3. klīniskajā slimnīcā. Sākumā kā terapeite, pēc tam kā terapijas nodaļas vadītāja. Vienlaikus kā eksperte-diagnostiķe tikusi aicināta piedalīties īpaši smagos sanitārās aviācijas reidos. Pēdējos darba gadus, līdz 1992. gadam, strādājusi kā grūtniecības patoloģiju speciāliste.

Sociālās aprūpes centrā “Mežciems” N. Gazmane dzīvo gadu. Vīrs miris. Ir divi dēli. Viens no viņiem mīt ASV, bet otrs Rīgā. N. Gazmanei ir četri mazbērni. 

Šā gada deviņos mēnešos Rīgas pašvaldības piešķirto pabalstu 100 un vairāk gadus sasniegušām personām saņēmuši 68 cilvēki, 2023. gadā – 106 rīdzinieki. Pabalsta apmērs ir 250 eiro. Pabalsts tiek piešķirts, nepieprasot iesniegumu. Rīgas Sociālais dienests piešķir pabalstu katru gadu mēnesī, kad cilvēks sasniedz 100 un vairāk gadu. 

TOP Komentāri

avatar