Peldēšana jau no pirmajiem dzīves mēnešiem: kāpēc tā vajadzīga, un kā to darīt droši?

Ūdens ir dzīvības esence, un pavisam maziem bērniņiem tā ir arī dabiskā vide mammas vēderā. Kā nezaudēt saikni ar ūdeni un drošības sajūtu, atrodoties tajā, jau agrīni veicināt bērna peldētprasmi un vienlaikus palīdzēt augt un attīstīties veselam un priecīgam? Atbalstot topošos vecākus, ceturtdien, 25. jūlijā, tirdzniecības centrā “Domina Shopping” norisināsies kārtējais seminārs “Gaidību 4diena”, kurā dažādu nozaru speciālisti sniegs vērtīgu informāciju par grūtniecības un pēcdzemdību laikā svarīgiem jautājumiem – arī par to, vai peldināt mazuli un kā to darīt droši.

Peldēšana bērniem palīdz attīstīties fiziski, mentāli un emocionāli

Gan pavisam maziem bērniņiem, gan jau lielākiem peldēšana ir ļoti vērtīga nodarbe, kas sniedz virkni ieguvumu, palīdzot veiksmīgi augt un attīstīties, stāsta Agrīnās attīstības centra “Lilo KIDS” fizioterapeite Jūlija Boļševa. 

Peldēšanai ir labvēlīga ietekme uz bērnu psihomotoro attīstību, it īpaši bērniem ar kustību traucējumiem, muskuļu hipertonusu, miega traucējumiem vai psihomotoru nemieru. Taču tas nav vienīgais ieguvums – peldēšanas apmācība nodrošina augošam organismam nepieciešamo kardiovaskulāro treniņu, kā rezultātā uzlabojas sirds un plaušu darbība, paaugstinās izturība un spēks, uzlabo ķermeņa elastību un līdzsvaru, mazina liekā svara veidošanās risku,” stāsta fizioterapeite.

Līdz ar ieguvumiem veselībai tā ir iespēja uzlabot socializēšanās prasmes un izpratni par drošību ūdenī, jo peldēšanas nodarbības tiek organizētas tā, lai zinoši treneri varētu veltīt pietiekami daudz uzmanības katram audzēknim, palīdzot iemācīties peldēt pareizi un rūpēties par savu drošību ūdenī. Peldēšana palīdz attīstīt saikni starp prātu un ķermeni, pozitīvi ietekmējot smadzeņu attīstību, un veicina spēju tikt galā ar stresu, jo peldēšana paaugstina endorfīnu līmeni, uzlabojot garastāvokli.

Sākumā var gadīties, ka mazie ķipari jūtas nedroši vai baidās no ūdens, taču peldēšana bērniem ļauj pakāpeniski pārvarēt bailes, attīstīt pārliecību un paaugstināt pašvērtējumu,” uzsver Jūlija Boļševa.

Kad var sākt peldināt zīdaini?

Speciāliste iesaka mazulīti droši sākt peldināt jau no viena mēneša vecuma.

Agrīnās attīstības centrā “Lilo KIDS” mazuļus individuālās vai grupu nodarbībās fizioterapeita uzraudzībā peldinām īpašās vannās ar filtrācijas efektu un iespēju pielāgot bērnam komfortablu ūdens temperatūru. Jo mazāks bērniņš, jo ieteicamāk no drošības viedokļa būtu viņu peldināt individuālajā zīdaiņu vannā, kurā tiek uzturēta ideāla ūdens temperatūra, un peldēšanos baseinā vai atklātās ūdenstilpēs atlikt uz vēlāku laiku,” stāsta Jūlija Boļševa.

Bērnu nedrīkst peldināt, ja viņam ir ādas problēmas, alerģiskas reakcijas, krampju sindroms, bieži ausu iekaisumi, smagas elpceļu patoloģijas vai saslimšanas, un jebkurā gadījumā pirms nodarbībām būtu ieteicams konsultēties ar ārstu. Taču kopumā zīdaiņu peldināšana un pieradināšana pie ūdens stiprina saikni starp vecākiem un bērnu un sniedz virkni citu labu lietu.

  • Uzlabojas kognitīvā funkcija – rociņu un kājiņu kustināšana ūdenī rada mazuļiem jaunas sajūtas un ļauj iepazīt savu ķermeni.

  • Kļūst vieglāk pielāgoties jaunām situācijām – peldēšana no agrīna vecuma attīsta pārliecību, ļaujot vieglāk adaptēties nepazīstamās situācijās un apstākļos.

  • Labāka koordinācija un līdzsvars – peldēšana zīdaiņiem palīdz veiksmīgi attīstīties, uzlabojot ķermeņa funkcijas arī ārpus baseina.

  • Ciešāks miegs – kā zināms, kvalitatīvs miegs ir īpaši svarīgs mazuļu attīstībai, un fiziskas aktivitātes vēlāk ļauj saldi gulēt. Tas pats attiecas arī uz apetītes uzlabošanos pēc peldēšanas nodarbībām

  • Turklāt siltais ūdens palīdz atslābināt muskuļus, uzlabo asinsriti un veicina bērna vispārējo labsajūtu.

Vai visiem bērniem ir iedzimta spēja peldēt?

Visiem veseliem bērniem ir iedzimts fizioloģisks reflekss – elpas aizture, kas it īpaši ir izteikts jaundzimušā vecumā un dzīves pirmajos trīs mēnešos. Tomēr speciālisti neiesaka mācīt bērnu nirt, izmantojot un kultivējot šo refleksu, jo tas var mazulim izraisīt stresu.

Esam pielāgojuši metodoloģiju, lai mazulis var iemācīties nirt apzināti un biomehāniski pareizi, kas veicina drošības sajūtu un kustību brīvību. Ja vecāki izvēlas individuālas peldēšanas nodarbības savam mazulim, nodarbībā fizioterapeits pats strādā ar bērniņu un vecāki var atpūsties un vērot procesu. Bet ir arī iespēja peldināt mazuli pašiem vecākiem fizioterapeita vadībā – tas ir fantastisks kopā būšanas prieks, lieliska iespēja jautri un interesanti pavadīt laiku kopā ar savu bērnu, atbalstīt viņu un labāk iepazīt vienam otru. Turklāt šādā formātā bērns saņem daudz individuālas uzmanības un atbalsta visas nodarbības garumā, bet vecāki – vērtīgas zināšanas un prasmes, kā bērnam iemācīt peldēt, kādas ir izplatītākās kļūdas un kā iegūtās zināšanas pielietot, peldoties kopā ar bērnu citos baseinos vai pludmalēs,” skaidro Jūlija Boļševa.

Lai uzzinātu vairāk par zīdaiņu peldināšanu, topošie un jaunie vecāki un citi interesenti aicināti apmeklēt semināru “Gaidību 4diena”, kas norisināsies 25. jūlijā plkst. 11.00–13.00 TC “Domina Shopping” centrālajā laukumā pie restorāna “Vairāk Saules”.

Šajā “Gaidību 4dienā” līdz ar Jūliju Boļševu vērtīgās zināšanās dalīsies arī ginekoloģe, dzemdību speciāliste, VCA Ginekoloģijas dienesta vadītāja un RSU pasniedzēja Karlīna Elksne, Dr. Valeines klīnikas galvas ādas un matu veselības speciāliste Anita Mētra un bērnu psihologs Simona Dimanta. Tēmu lokā – kas ir nabassaites cilmes šūnas un kādēļ topošie vecāki izvēlas tās saglabāt, kā nodrošināt, lai gaidību laikā un pēc tā mati būtu spēcīgi un mirdzoši, un kā māmiņai un tētim pirmajās dienās pēc dzemdībām nezaudēt emocionālo līdzsvaru.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar