Gardēži tiekas vegānu svētkos Āgenskalna tirgū

Svētdien, 14. jūlijā, no plkst. 11 līdz 19 Āgenskalna tirgū norisināsies šī gada lielākie augu valsts svētki Latvijā. Gardēžiem veltītajā pasākumā “AUGam ēdiena svētki” būs iespēja nobaudīt dažādus augu valsts uztura ēdienus – burgerus, picas, saldējumus, sojšliku, smalkmaizītes un citus gardumus, kā arī piedalīties iedvesmojošās lekcijās un meistarklasēs par veselīgu ēdienu. Svētku izskaņā apmeklētājus priecēs mūziķe Keitija Bārbale.

Pasākumā, kuru rīko biedrība “AUGam” sadarbībā ar Āgenskalna tirgu, piedalīsies vairāk nekā 15 uzņēmumi, kuri būs sarūpējuši dažādus vegāniskus ēdienus, iepazīstinot rīdziniekus un Rīgas viesus ar videi un dzīvniekiem draudzīgu ēdienu. 

“Šie būs jau devītie svētki, ko rīkojam ar mērķi izglītot sabiedrību un popularizēt augu valsts ēdienus. Šogad esam patiesi priecīgi “AUGam” ēdiena svētkus rīkot Pārdaugavas sirdī – Āgenskalna tirgū. Pirmo reizi aicinām interesentus baudīt ne tikai patiesi gardus un videi draudzīgus ēdienus, bet piedalīties lekcijās un meistarklasēs par atbildīgu dzīvesveidu un iedvesmoties jauniem kulināriem brīnumiem vegānu gaumē,” stāsta pasākuma rīkotāja Marta Turkopule no biedrības “AUGam”.

Viena no svētku dalībnieka “Reitan Convenience Latvia” ilgtspējas vadītāja Vita Breidaka ir pārliecināta, ka pārtika ir viens no veidiem, kas jau šodien ļauj nojaust, kā dzīvosim rīt. “Arvien lielāku nozīmi pievēršam bioloģiskiem un ekoloģiskiem produktiem, biežāk izvēlamies augu valsts produktus, attīstām pārtikas tehnoloģijas un inovācijas, lai ēstu ilgtspējīgāk. “Narvesen” veikalu un “Caffeine” kafejnīcu tīklā, ieviešot kādu produktu, t. sk. augu izcelsmes produktu, tam jāsniedz labums gan klientiem, gan videi, lai to varētu uzskatīt par tiešām ilgtspējīgu. Ne mazāka loma ir arī sabiedrības iesaistei, lai klienti ar savām izvēlēm atbalstītu planētas veselību. Tādēļ arī dalība pasākumā “AUGam ēdiena svētki” bija likumsakarīgs lēmums, jo varam piedāvāt klientiem patiesi gardus vegāniskus produktus.”

Svētku programma

Jau no rīta interesenti aicināti piedalīties lekcijā par uzturu un klimatu “Caur augļiem un ogām uz klimatu un otrādi”, kas norisināsies “Siltumnīcā” pie tirgus ēkas. Lekciju vadīs Dr. ģeogr. Gunta Kalvāne, Latvijas Universitātes Eksakto zinātņu un tehnoloģiju fakultātes vadošā pētniece, Pasaules Dabas Fonda Klimata vēstniece 2024. gadā. 

Svētku turpinājumā Āgenskalna tirgus 2. stāva kopienas virtuvē “RE CEP TE” norisināsies vairākas ēdiena gatavošanas meistarklases. Kulinārijas kursu “Vegus.lv” vadītāja Dita Lase vadīs meistarklasi par ātri pagatavojamiem ēdieniem, videi draudzīgas gatavošanas entuziaste Maruta Rampāne vadīs nodarbību par to, kā izmantot produktus, neko neizmetot ārā, savukārt uztura zinātniece Kristīne Štikāne aicina uz nodarbību par veselīgiem našķiem. Visās meistarklasēs tiks izmantoti tikai augu valsts produkti.

Izglītojošo programmu “Siltumnīcā” noslēgs dzīvnieku tiesību aktīvista, radio raidījuma “Zootēka” veidotāja Sandra Ādmiņa vadītā diskusija “Zvērināti Augu valsts pilsoņi”. Diskusijā piedalīsies kinorežisore Alise Zariņa un pilsētpētnieks Mārtiņš Eņģelis. 

Visas dienas garumā gardēžu pasākumā “AUGam ēdiena svētki” par plašu ēdienu izvēli ikvienai gaumei būs parūpējušies: kafejnīcas “Nata Cafe”, “Mazā Terapija”, “Narvesen”, burgernīcas “Furious Foods” un “Vegstop.lv”, picu ceptuve “Picas projekts”, beķereja “Foxy’s Bake Shop”, austrumu virtuves restorāns “2 Eat falafel & hummus restaurant”, saldējumu ražotāji “Avenei”, “Bliss Gelato” un “Mi Gelato”, sierotava “LifeTree Cheese”, maizes ceptuve “Zaļā maize”, riekstu un sojas kefīra ražotāja “Gutopia”, kombučas darītava “Rudy’s Kombucha”, alus darītava “Nurme”.

Svētku izskaņā būs iespēja baudīt talantīgās mūziķes un dziesmu autores Keitijas Bārbales koncertu.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar