9 ieteikumi veselīgām bērna maltītēm ceļojumā un uzkodu receptes pa ceļam

Ja bērns ir izvēlīgs ēdājs vai bērna ēdienkartē ir specifiskas prasības, pilnvērtīga uztura nodrošināšana ceļojot var sagādāt izaicinājumus. Esot ceļā, ir svarīgi padomāt uz priekšu – vai un cik reizes pa ceļam plānojat apstāties, lai ieturētu siltu maltīti kādā kafejnīcā; vai ir kādas veselīgas uzkodas, kuras varētu sarūpēt sev un bērnam starp ēdienreizēm? Par to, kā saplānot ceļojuma maltītes un ko pagatavot ēšanai pa ceļam, stāsta sertificēta uztura speciāliste, Rimi Bērniem eksperte Olga Ļubina.

Lai ceļošanas prieks strauji nerimtu, sastopoties ar sadzīviska rakstura problēmām, uztura speciāliste iesaka ņemt vērā 9 priekšnoteikumus.

  1. Arī ceļojumā ēdienreizēm jābūt regulārām un bērnam jānodrošina pilnvērtīgs uzturs. Tāpat ir svarīgi pēc iespējas ievērot bērna ikdienas ritmu, domājot gan par nomodu, gan miega laiku.
  2. Ja plānojat iebraukt kādā ēstuvē, savlaicīgi izpētiet, vai tādas pa ceļam vispār ir, un varbūt ir vērts apskatīt ēdienkarti internetā. 
  3. Ceļojumos ieteicams priekšroku dot zināmiem produktiem, lai izvairītos no gremošanas trakta darbības traucējumiem, pārtikas alerģijām u. c. nepatīkamām situācijām.
  4. Ņemot ēdienu līdzi, sagādājiet ledus somu, lai produktus varētu uzglabāt svaigus vēsumā, un neņemiet līdzi produktus, kas var ātri sabojāties. 
  5. Ja arī galamērķī plānots ēst iepriekš mājās sagatavoto maltīti, pārliecinieties, vai ēdienu būs iespēja uzsildīt. 
  6. Vienmēr jāņem līdzi svaigi augļi un dārzeņi! Tie būs veselīga uzkoda un palīdzēs arī ceļojumā uzņemt augļu un dārzeņu atbilstošo dienas devu. 
  7. Kā uzkodas bērnam noderēs arī augļu biezeņi, sausiņi, galetes, rieksti (ja ir lielāki bērni), siera gabaliņi, žāvēti augļi, dažāda veida riekstu un žāvētu augļu batoniņi. 
  8. Sātīgākām maltītēm iepriekš var pagatavot karstmaizes, vrapus, dārzeņu vai augļu pankūkas – tie lieliski garšos arī auksti. 
  9. Atcerieties par pietiekamu šķidruma uzņemšanu! Viennozīmīgi priekšroka dodama ūdenim. 

Receptes uzkodām ceļojumā

“Labi un garšīgi paēduši cilvēki ir priecīgi cilvēki, un tas attiecas ne tikai uz pieaugušajiem, bet arī uz bērniem,” uzsver Rimi Bērniem eksperte Olga Ļubina, “Un noteikti labākā izvēle ir pašu gatavoti, nevis pa ceļam nopirkti batoniņi un citas uzkodas.”

Riekstu un dateļu batoniņi

Nepieciešams:

  • 150 g dateļu;
  • 100 g mandeļu; 
  • 100 g Indijas riekstu;
  • 3 ēdamk. linsēklu; 
  • 1 tējk. kanēļa; 
  • 3 ēdamk. ķirbja sēklu. 

Pagatavošana

Sasmalcini blenderī riekstus un smalki sagriez dateles. Pievieno linsēklas, ķirbju sēklas un kanēli, visu rūpīgi samaisi. 

Masu liec  uz cepampapīra aptuveni 1,5 cm biezumā un cep 160 grādu temperatūrā aptuveni 15 minūtes. Samazini temperatūru līdz 110 grādiem un cep vēl 10 minūtes. Sagriez batoniņus, kamēr silti. Atdzesē un iesaiņo līdzņemšanai. 

Ābolu virtuļi 

Nepieciešams:

  • liels, salds ābols;
  • 2 olas; 
  • 100 g auzu miltu; 
  • ½ tējk. cepamā pulvera; 
  • kanēlis pēc garšas. 

Pagatavošana

Nomizo ābolu un sarīvē vai sablendē. 

Pievieno ābolam olas, auzu miltus, cepamo pulveri un kanēli, iegūto masu kārtīgi samaisi. 

Mīklu liec ietaukotās virtuļu formiņās un cep 180 grādu temperatūrā aptuveni 15 minūtes. 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar