82% aptaujas dalībnieku tic, ka elastīgs darbs palīdz cilvēkiem būt produktīvākiem

Mūsdienās gan lielu, gan mazu uzņēmumu iekšējā struktūra strauji mainās, bieži vien par ierastu lietu kļūst darbs attālināti, piemēram, no mājām vai kafejnīcas. Lai darbs veiktos raiti un nekas nespētu nevajadzīgi novērst uzmanību, ir vērts apdomāt iespēju strādāt šobrīd tik modernajās un ērti pieejamajās elastīgā darba telpās. Uzņēmums IWG, kas Latvijā atpazīstams kā Regus biroju centri,  veicis pētījumu, lai noskaidrotu, kā attīstās darba tirgus.

Jau vairāk nekā divas trešdaļas pasaules strādājošo vismaz reizi nedēļā strādā attālināti, un daudziem vilinoša opcija šķiet iespēja atteikties no tradicionāla biroja pavisam. Bet pastāvīga atrašanās vienatnē savā mājā, kur nav citu cilvēku kompānijas, ar laiku var kaitēt cilvēka veselībai. Savukārt satikt biznesa partnerus kafejnīcās var nešķist pieņemami, kā arī rodas paaugstināts konfidencialitātes risks. Darbs no mājām vai kafejnīcas dažkārt ir lielisks, tomēr regulāri un ilgtermiņā tas var  kavēt produktivitāti un spēju veidot jaunas biznesa attiecības, kas nākotnē varētu nodrošināt jaunus darījumus. 

Piekļuve elastīgai darba videi ir viens no veidiem, kā izveidot efektīvu “vidusceļu”, ar iespēju patstāvīgi strādāt klusākā vidē tuvāk dzīvesvietai un vienlaikus būt sociālā vidē un izmantot visu moderno biroja aprīkojumu, kas nepieciešams darba veikšanai. Tas ir arī lielisks risinājums uzņēmējdarbības uzsākšanai, strādājot kā freelancerim vai strādājot uzņēmumā, kur piesaistīto darbinieku daudzums mainās atkarībā no projekta.

Uzsākot savu biznesu

Uzsākot savu uzņēmējdarbību, ļoti iespējams, nav bijusi iepriekšēja pieredze ar telpām un to izvēli. Iespējams, iepriekš strādāts lielākā uzņēmumā, un sākumā pāreja no cilvēku pilna biroja uz darbistabu mājās var šķist ideāla, jo tas ietaupa arī resursus, taču darbs šādā vidē ātri vien var radīt izolācijas sajūtu un mazināt darba spējas.

Piekļuve elastīgai darba vietai profesionāļiem sniedz individuālu darba telpu, kad viņiem nepieciešams koncentrēties vai veikt telefona zvanu, un vienlaikus nodrošina atrašanos starp citiem līdzīgi domājošiem profesionāļiem.

Laba opcija jaunajiem uzņēmumiem

Sadarbība ir nozīmīgs faktors visu uzņēmumu veiksmīgā darbībā, bet īpaši nozīmīgs tas ir jaunuzņēmumiem (startups) un MVU (sīkie, mazie un vidējie uzņēmumi). Strādājot lielā biroju centrā, rodas arvien jaunas iespējas iepazīties un veidot sadarbību. Ja jums nepieciešams attīstīt mājaslapu, kāpēc tērēt laiku un enerģiju, stundām ilgi meklējot piemērotu profesionāli tīmeklī, ja lielisks IT attīstītājs strādā kabinetā, tepat, gaiteņa galā? Un tāpat, ja citiem būs nepieciešams kāds pakalpojums, visticamāk, jūs būsiet pirmie, kurus apsvērs uzņēmumi, kas strādā blakus telpās.

Produktivitāte

Būsim godīgi, strādājot mājās vai kafejnīcā, jūsu uzmanību var novērst dažādas blakus lietas. Mājās ir televīzija, virtuve, dažnedažādi DVD; savukārt kafejnīcā – nemitīga čalošana. Zināms, ka pat bērnu grāmatu autors Roalds Dāls (Roald Dahl), kuru Latvijā atpazīstam pēc viņa grāmatas un filmas “Lielais draudzīgais milzis”, iekārtojis sev rakstīšanai biroju dārza nojumē. Tiem, kuriem dārza nojumes nešķiet piemērotas darbam, elastīga darba vieta ar jaunāko tehniku, modernām biroja, sapulču un atpūtas telpām būs daudz labāka alternatīva. 

Pieredze

Elastīgā darba vietā par visām sīkajām detaļām tiek padomāts – jauka administrācija un uzņemšanas telpas, kur klienti var uzgaidīt ērtos apstākļos, vienmēr pieejams IT atbalsts, lai visas tehnoloģijas darbotos raiti… Šādas lietas parasti nav pieejamas mājas apstākļos vai kafejnīcās, arī maziem biznesiem grūti nodrošināt atsevišķu administratora vai IT speciālista pozīciju.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar