64% uzņēmumu Latvijā saskaras ar rēķinu nemaksāšanu; 21% maksājumus neveic ļaunprātīgi

Ar maksājumu kavējumiem šobrīd Latvijā saskaras 64% uzņēmumu, liecina atvērto datu platformas “Okredo” augustā veiktā uzņēmēju aptauja. Uzņēmumi, kuriem rēķini netiek samaksāti vai maksājumi tiek kavēti, atzīst, ka klienti kā biežākos iemeslus min ģeopolitiskās un ekonomiskās situācijas ietekmi (37%), 21% rēķinus nemaksā ļaunprātīgi, bet 18% gadījumu rēķinu nemaksāšana bijusi saistīta ar klienta maksātnespējas pasludināšanu vai uzņēmuma restrukturizāciju. Vienlaikus, tikai katrs trešais uzņēmums jeb 36% respondentu norādīja, ka pēdējā laikā nav saskārušies ar rēķinu nemaksāšanu vai apmaksas kavējumiem.

Pozitīvi vērtējums fakts, ka Latvijā rēķinu nemaksāšanas gadījumu pēdējā gada laikā kļuvis par aptuveni 3% mazāk – pērnā gada augustā pēc “Okredo” pasūtījuma īstenotā uzņēmumu aptaujā, 33% uzņēmumu norādīja, ka pēdējā laikā nav saskārušies ar rēķinu nemaksāšanas gadījumiem. Par aptuveni 5% sarucis arī ļaunprātīgo nemaksātāju skaits, kas pērn bija 26%. Tāpat, saskaņā ar uzņēmumu aptaujas datiem, uzņēmumi šajā laikā labāk pielāgojušies ģeopolitiskās situācijas ietekmei, – pērn tās ietekmi kā iemeslu rēķinu nemaksāšanai minēja 42% aptaujāto uzņēmumu, kas neveica maksājumus vai tos kavēja.

“Nokavēto maksājumu partneru īpatsvars gada laikā nav būtiski mainījies un pat nedaudz sarucis, kas liecina, ka biznesa sektors pareizi izvērtējis ekonomikas lejupslīdes sekas un vairāk tām gatavojies. Tomēr jāatzīst, ka ļaunprātīgu nemaksāšanas gadījumu īpatsvars Latvijā un Lietuvā joprojām ir ļoti augsts. Negodīgi klienti traucē biznesa darbību, liekot prasot papildu pūles un līdzekļus parādu pārvaldīšanai, kas neļauj biznesam augt straujāk,” aptaujas rezultātus komentē “Okredo” vadītāja dr.Gerda Jurkoniene.

Salīdzinājumam, “Okredo” Lietuvā šī gada augustā īstenotās uzņēmēju aptaujas dati rāda, ka ar rēķinu nemaksāšanu vai kavējumiem pēdējā laikā nav saskārušies tikai 35% uzņēmumu, ģeopolitiskā vai ekonomiskā situācija kā rēķinu kavēšanas vai nemaksāšanas iemesls minēta 39% gadījumu, savukārt ļaunprātīga rēķinu nemaksāšana konstatēta 28% gadījumu.

Pieaugot ekonomiskajiem riskiem, arvien vairāk uzņēmumu izmanto dažādus atvērto datu resursus jeb publiski pieejamos datus par citiem uzņēmumiem, lai izvērtētu sadarbības riskus strādājot ar esošajiem vai jauniem partneriem, piemēram, analizējot, vai konkrētajiem uzņēmumiem nav reģistrēti nodokļu parādi vai citas parādsaistības. Visbiežāk uzņēmumi atvērto datu platformās meklē praktisku informāciju par citiem uzņēmumiem – kontakti, reģistrācijas dati, darbinieku skaits (53% uzņēmumu), 28% apskata un analizē citu uzņēmumu finanšu rādītājus, bet 14% apskata tiesu informāciju – informāciju par tiesas procesiem, kuros konkrētais uzņēmums iesaistīts. 35% uzņēmumu atzīst, ka atvērtos datus savā ikdienas darbā, analizējot sadarbību ar citiem uzņēmumiem, neizmanto.

Atbildot uz jautājumu par to, kādiem mērķiem atvērtie dati uzņēmumā tiek izmantoti, 47% respondentu norādīja, ka tas tas tiek darīts, lai izvērtētu potenciālos un esošos klientus, mazinot dažādus biznesa riskus, 42% respondentu šādus datus izmanto jaunu klientu piesaistei, bet 37% šādā veidā cenšas novērst krāpšanas riskus.

“Latvijā atvērtos datus savā darbā neizmanto pat 35% uzņēmumu, kas ir divas reizes vairāk nekā Lietuvā. Tomēr ir gandarījums, ka atvērto nozīmi biznesa izaugsmē novērtē arvien lielāks skaits Baltijas uzņēmumu,” saka G. Jurkoniene. Pie tam viņasprāt ir svarīgi uzraudzīt un analizēt ne tikai partneru stāvokli, bet arī zināt, ko atklātie dati liecina par jūsu pašu uzņēmumu: “Tādā veidā jūs varat novērtēt savu uzņēmumu ar partneru vai kreditoru acīm, lai nepalaistu garām izmaiņas, kas var būt svarīgas jūsu biznesam, un, jau zinot šos datus, stiprinātu savas pozīcijas sarunās ar biznesa partneriem par sadarbības nosacījumiem”.

Kā katru gadu, lai mudinātu uzņēmumus atklāt un izmantot atvērto datu priekšrocības biznesa izaugsmei un risku vadībai, “Okredo” izsludina Atvērto datu dienu, aicinot uzņēmumus izmantot datus, lai novērtētu savu partneru stāvokli un pārbaudītu arī sava uzņēmuma situāciju.

Atvērto datu platforma “Okredo”, kas darbojas Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Lielbritānijas un Polijas tirgū, nodrošina aktuālos datus no uzņēmumu reģistriem, nodokļu administrēšanas un darba institūcijām, tiesu administrācijām, kā arī vienkopus piedāvā pārskatīt uzņēmumu finanšu pārskatus un citus noderīgus biznesa datus. Vienlaikus “Okredo” darbojas arī kā kredītriska novērtēšanas instruments un piedāvā kredītriska reitingus, datu monitoringa pakalpojumus, palīdzot mazajiem un vidējiem uzņēmumiem samazināt biznesa riskus un palielināt pārdošanas apjomus, uzņēmējdarbības pārvaldīšanā izmantojot atvērtos datus.

Aptauju īstenoja pētījumu kompānija “Norstat” pēc atvērto datu platformas “Okredo” pasūtījuma šī gada augustā, aptaujājot kopumā 200 dažāda lieluma uzņēmumus Latvijā un Lietuvā.

Attēls: ilustratīvs (pexels.com)

TOP Komentāri

avatar