5 padomi fotografēšanai ar viedtālruni

Viedtālruņa ikdienas lomai arvien augot, laba viedtālruņa kamera vairs nav izsmalcināta greznība, bet gan tehnoloģija, kas ir pieejama katram viedtālruņa lietotājam. Lai ar viedtālruni uzņemtu lieliskus attēlus neatkarīgi no apstākļiem, profesionāls fotogrāfs Miks Užans dalās ar pāris vienkāršiem, bet iedarbīgiem ieteikumiem, kā uzlabot un attīstīt fotografēšanas prasmes, lai uzņemtās bildes izpelnītos atzinību ne tikai draugu lokā, bet arī sociālajos tīklos.

Tīrs objektīvs

“Pirms fotogrāfiju uzņemšanas, vispirms jāpievērš uzmanība kameras tīrībai. Tā kā viedtālruņa objektīvs ir maza izmēra, to ir ļoti viegli nosmērēt, tādēļ ikdienā, fotografējot ar tālruni, pirmais un pats svarīgākais, ir to notīrīt. Ja objektīvs netiks kārtīgi notīrīts, fotografējot pret spilgtu gaismu, attēlā var parādīties svītras un atspīdums, kā arī attēli var būt miglaini un bez fokusa,” uzsver Miks.

Skaidra kompozīcija un vēstījums

Lai sasniegtu vēlamo rezultātu, nav jāuzstāda speciāli iestatījumi, kas uzlabotu attēla kvalitāti. Mūsdienu viedtālruņu kameras spēj uzņemt augstas kvalitātes fotoattēlus pat nepietiekama apgaismojuma apstākļos, tādējādi sniedzot mums iespēju koncentrēties uz rezultāta ideju, kompozīciju un vēstījumu.

Piemēram, vēloties uzņemt estētiskus interjera attēlus, jāpārdomā, ko tieši autors vēlas pavēstīt – vakara saules gaismas spēles uz dzīvojamās istabas sienas vai perfekta kompozīcija uz kafijas galdiņa virsmas. Pārdomājot, no kāda leņķa vēlamies uzņemt attēlus un ko vēlamies iekļaut kompozīcijā, būs vieglāk uzņemt acīm tīkamus attēlus, kam nemaz nav nepieciešama rediģēšana vai koši filtri.

Tehnoloģiju priekšrocības

“Lai vieglāk atrastu vēlamo attēla kompozīciju, viedtālruņa kamerā ir pieejamas tehnoloģijas, kas kā neredzami asistenti, palīdz fotografējot. Nereti var iestatīt režģi, kas palīdz proporcionāli iecentrēt galveno fotografēšanas objektu, vai automātisko fokusu, kas izceļ priekšplānā esošos objektus, lai tie būtu skaidri redzami. Tāpat var minēt Huawei P50 Pro kameras krāsu filtrēšanas sistēmu, ar kuru uzņemtās fotogrāfijas sniedz detalizētas krāsas pat zemas gaismas apstākļos,” stāsta Mikus Tillers, Huawei produktu apmācību vadītājs Latvijā.

Izmanto apgaismojumu savā labā

Fotogrāfs stāsta, ka mūsdienu tehnoloģiju radītās iespējas ļauj fotografēt pat ļoti tumšos apstākļos, taču gaisma ir tas, kas padara jebkuru fotoattēlu interesantu un atšķirīgu. Bez gaismas attēls nemaz nesanāks – tas būs melns plankums. Līdz ar to, neeksistē viens labākais apgaismojums – gaisma ir dažāda, tāpēc jāmācās izmantot iespējas, ko konkrētie apstākļi sniedz.

Ikkatram no mums ir gadījusies situācija, kad ātri jāuzņem fotoattēls, lai iemūžinātu kādu svarīgu detaļu vai ideju. Diemžēl, ne vienmēr apgaismojums ir ideāli piemērots fotografēšanai, tāpēc ir svarīgi, lai līdzi ir viedtālrunis ar jaudīgu kameru, kas palīdzēs iemūžināt visas iecerētās detaļas neatkarīgi no pieejamā gaismas daudzuma. Šobrīd ļoti aktuālas ir viedtālruņu kameras, kas piedāvā atjautīgus nakts režīmus, lai saglabātu dzīvē redzamās detaļas un krāsas.

Filtrus aizstāj dabiskums un reāls dzīves atspoguļojums

Fotogrāfs uzsver, ka pašlaik viena no lielākajām tendencēm Instagram platformā ir izvairīties no fotogrāfiju filtru un pēcapstrādes izmantošanas, kā arī jebkādas mākslīgas attēla rediģēšanas. Jo dabīgāk – jo labāk. Taču tas nenozīmē, ka fotogrāfijas zaudē savu sākotnējo šarmu. Tieši pretēji – vairāk uzmanība tiek pievērsta dabīgajam vai netradicionālajam skaistumam. Šādi attēli sniedz oriģinālu skatījumu uz pasauli, atklājot viedtālruņa objektīvam autentiskus mirkļus.

“Dažus efektus, ko var iegūt ar filtriem, iespējams panākt ar noteiktu apgaismojumu vai konkrētu uzstādījumu iestatīšanu ierīcē. Der atcerēties, ka, ļaujot sev būt patiesam, varam mudināt arī citus darīt to pašu. Tas ir tieši tas, kas mums visiem ir nepieciešams pēc desmit gadu pārmērīgas filtru un pēcapstrādes izmantošanas,” atgādina Miks.

Attēls: publicitātes

TOP Komentāri

avatar