15 fakti par viskiju, kurus tu noteikti nezināji
- Viskijs ir viens no pasaulē vecākajiem destilātiem.
- Tas ir stiprs, aromātisks alkoholiskais dzēriens, kura galvenā izejviela ir graudaugi: mieži, kukurūza, kvieši, rudzi.
- Etilspirta saturs lielākajai daļai viskiju ir 40–45%.
- Par to, kā un kur ir radies viskijs, viedokļi dalās, taču vispāratzīta ir versija, ka V–VI gadsimtā tā izgatavošanu aizsāka ceļojošie īru mūki.
- Dzēriena idejas aizmetņi radušies no austrumzemju smaržvielu izgatavošanas mākslas.
- 1827. gadā izgudroja jaunu kolonnu destilācijas metodi un sāka savstarpēji maisīt dažādus viskijus, kā rezultātā radās viskijs, ko pazīstam kā scotch.
- Viens no pasaulē populārākajiem scotch viskija ražotājiem ir Johnnie Walker.
- Tā vēsture sākās 1820. gadā, kad Džons Valkers 15 gadu vecumā pārņēma koloniālpreču veikala vadību, paralēli iemēģinot roku iesala viskiju jaukšanā.
- Viskija sākotnējais izejmateriāls ir alus.
- Arvien vairāk eksperimentē, jaucot viskijus un iegūstot jaunas garšas un smaržas, kā arī piedāvājot jau maigus un aromātiskus viskijus, kā Blenders’ Bach.
- Katram viskija eksperimentam ir vadītājs ar savu komandu, kuri kā ķīmijas laboratorijās mēģina un realizē jaunas idejas.
- Ik sekundi pasaulē pārdod 30 un vairāk pudeļu skotu viskija.
- Mediķi iesaka lietot viskiju vīna vietā, jo tas satur vairāk ellagic skābes – antioksidantu, kas spēj pretoties sirds slimībām un pat apturēt vēža šūnu augšanu. Tomēr tas jālieto normas robežās.
- Kopš 2012. gada 16. maija tiek svinēta viskija diena.
- No godeiļu valodas vārds viskijs tulkojams kā dzīvības ūdens.
Foto: pulicitātes
TOP Komentāri