Zaudējumi jau 2 miljonu eiro apmērā – kā laikapstākļi ietekmē ziemāju sējumus?

Iestājoties rudenim, ziemas rapša un graudaugu sēšana ir noslēgusies vai tuvojas beigām, un atliek vien gaidīt vasaru un cerēt uz labvēlīgiem laikapstākļiem. Tomēr tie daudzviet Latvijā ziemājiem nebija labvēlīgi. Ziemas rapša un graudaugu sējumi ir pakļauti klimatiskajiem apstākļiem – gan pērn, gan šogad lauksaimnieki piedzīvoja vairākus izaicinājumus, piemēram, lielas gaisa, augsnes temperatūras un relatīvā mitruma svārstības, ko radīja sniegs un lietus, salnu, kailsalu, krusu, arī sausumu u.tml. Tāpēc lauksaimnieki Latvijā biežāk apdrošina ziemas rapsi, ko laikapstākļi ietekmē visvairāk, un ziemas kviešus, bet salīdzinoši retāk tiek apdrošināti ziemas mieži, rudzi un tritikāles.

Apdrošināšanas sabiedrība “Compensa Vienna Insurance Group” šogad lauksaimniekiem apdrošināšanas atlīdzībās klimatisko apstākļu dēļ izmaksāja divus miljonus eiro. 50% no izmaksātajām ziemāju postījumu atlīdzībām izmaksātas Latgalē, 30% – Vidzemē.

Lielākā apdrošināšanas atlīdzība, kas šogad izmaksāta vienam klientam saistībā ar dabas stihiju postījumiem sējumos, bija 190 000 eiro. Savukārt 2024. gada ražas sezonā lielākā platība, ko apdrošinājis viens klients, bija vairāk nekā 2000 hektāru, bet mazākā platība bija mazāka par 0,3 hektāriem. Tas nozīmē, ka lauksaimnieki rūpējas par sējumu apdrošināšanu neatkarīgi no apsaimniekotās zemes platības, jo apzinās, ka tas sniedz drošības sajūtu gadījumā, ja laikapstākļi nebūs labvēlīgi. Savukārt, ja tas netiek darīt, ir jārēķinās ar papildu izdevumiem un zaudējumiem,” stāsta Risku parakstīšanas daļas vadītājs Raivis Ranks.

Viņš piebilst, ka, izvērtējot šogad saņemtos atlīdzību pieteikumus un postījumu apmēru, var secināt, ka visa apdrošinātā ziemas rapša platība Latgalē gāja bojā, kā rezultātā šī reģiona lauksaimniekiem atlīdzībās izmaksāts viens miljons eiro.

Lai ziemāji pārciestu ziemas periodu, tiem nepieciešami stabili klimatiskie apstākļi – optimāla ziemošanas temperatūra robežās no –5 līdz –10 °C grādiem un neliela sniega sega, kas augus aizsargā no krasām temperatūras svārstībām. Laikapstākļi nav prognozējami, tāpēc svarīgi apdrošināt lauksaimniecības sējumus, lai sevi finansiāli pasargātu dabas stihiju radīto postījumu gadījumā. Tāpat ir iespēja apdrošināt sējumus pret meža zvēru radītajiem postījumiem.

Ziemas sējumu var apdrošināt, kad lauks ir iesēts, līdz pat brīdim, kad tuvojas ziema un parādās pirmais sniegs. To nevajadzētu atlikt uz pēdējo brīdi, īpaši ziemas rapša gadījumā, jo pirms apdrošināšanas ir nepieciešama lauka apskate un rapša attīstības stadijas novērtēšana. Apdrošinot ziemas sējumus, klientam tiek atlīdzināti lauka pārsēšanas vai apstrādes izdevumi, nevis neiegūtās ražas zaudējumi, jo gadījumā, ja sējumi nepārziemo, pavasarī lauku var atkārtoti apstrādāt un iesēt vasarājus. Saņemot apdrošināto atlīdzību, klients pats var izvēlēties, vai lauku pārsēt. Sējumi ir viens no apdrošināšanas veidiem, kur polises iegādi valsts daļēji līdzfinansē, tādējādi lauksaimniekiem nav jāsedz visas apdrošināšanas izmaksas pašiem. Lai pieteiktos finansējumam, klientam jāiegādājas apdrošināšanas polise un pēc tam jāvēršas Lauku atbalsta dienestā.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar