Valsts prezidents aicina nekavēties ar Nacionālā mākslīgā intelekta centra izveidi

Rīgas pilī notika Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča darba tikšanās ar Valsts konkurētspējas komisijas (turpmāk – komisijas) pārstāvjiem. 

Tikšanās laikā komisijas pārstāvji iepazīstināja Valsts prezidentu ar oktobra sākumā notikušā konkurētspējas hakatona rezultātiem. Hakatona noslēgumā komandas, kurās apvienojās uzņēmēji, studenti, valsts pārvaldes un akadēmiskās vides pārstāvji prezentēja idejas konkurētspējas stiprināšanai: datu izmantošanas modeli rīcībpolitikas veidošanai, risinājumus digitālo prasmju celšanai, risinājumu skolēnu matemātikas prasmju stiprināšanai, piedāvājumus iepirkumu procesu optimizācijai, kā arī ideju par valsts kapitālsabiedrību ieguldījumu vairošanu inovācijās. Hakatonā izskanējušās idejas tiks izmantotas Valsts konkurētspējas komisijas darbā.

Valsts prezidents tikšanās laikā pauda atzinīgu vērtējumu un pateicās komisijas pārstāvjiem par līdzšinējo darbu, sniedzot priekšlikumus tajās jomās, kurās katrs no ekspertiem ikdienā darbojas un vislabāk pārzina. “Ir svarīgi nekavēties pie Nacionālā mākslīgā intelekta centra izveides Latvijā, kas ir īpaši būtiski gan zinātnes un pētniecības attīstībai, gan ekspertīzes padziļināšanai visdažādākajās praktiskās dzīves jomās, piemēram, aizsardzības industrijā. Sagaidu, ka valdība veiks aktīvu darbu pie šāda centra izveides sadarbībā ar Valsts konkurētspējas komisijas pārstāvjiem, jo nacionālā mākslīgā centra izveide ir arī jautājums par mūsu valsts konkurētspēju pasaulē šobrīd un tuvākajā nākotnē,” tikšanās laikā pauda Valsts prezidents E. Rinkēvičs.

Komisijas pārstāvji ar Valsts prezidentu pārrunāja arī Valsts konkurētspējas forumu, kas notiks š.g. 25. oktobrī Rīgas pilī. Forums tiek organizēts pēc Valsts konkurētspējas komisijas iniciatīvas. Tajā vietējie un starptautiskie eksperti diskutēs par zinātnes, inovāciju, datu pieejamības un digitalizācijas, kā arī par valsts pārvaldes efektivitātes lomu valsts konkurētspējas veicināšanā. Detalizētāka informācija pieejama šeit.

Darba tikšanās laikā komisijas pārstāvji iepazīstināja arī ar progresu citos jautājumos, kas ir komisijas darbakārtībā, piemēram, mākslīgā intelekta attīstība Latvijā, valsts kapitālsabiedrību konkurētspējas veicināšana, pilotprojekts vienkāršākai datu apmaiņai starp valsts iestādēm. Komisijas pārstāvji aktualizēja jautājumu par nepieciešamību valsts pārvaldē paātrināt darbu pie likumprojektiem, piemēram, Biobanku likumprojekta un regulējuma datu otrreizējai izmantošanai, kas būtiski atvieglotu pētniecību, piemēram, biomedicīnas nozarē.

Foto&Video: president.lv

TOP Komentāri

avatar