Uzņēmējus aicina kļūt par “krustvecākiem” Latvijas īpaši aizsargājamajām dabas teritorijām

Dabas aizsardzības pārvalde (pārvalde) aicina ikvienu Latvijas uzņēmumu iesaistīties akcijā “Samīļo Latviju”, kļūstot par “krustvecāku” kādai no īpaši aizsargājamajām dabas teritorijām, kas iekļautas Natura 2000 dabas teritoriju tīklā.

Latvija šogad atzīmē 20. gadadienu kopš pievienošanās Eiropas īpaši aizsargājamo dabas teritoriju tīklam Natura 2000. Jau vairākus mēnešus notiek dažādas aktivitātes, lai veicinātu šī tīkla atpazīstamību un skaidrotu tā nozīmi. Turpinot pārvaldes veiksmīgo sadarbību ar Latvijas uzņēmējiem, ir sākts projekts “Samīļo Latviju” jeb dabas “krustvecāku” kustība. Ikvienai kompānijai tā ir iespēja veidot piesaisti kādai no Latvijas īpašajām dabas teritorijām, uzņemoties rūpes par tās apsaimniekošanu, sakopšanu un uzturēšanu. Uzņēmums var veidot jēgpilnus kolektīva saliedēšanās pasākumus, gan praktiski pieliekot roku pareizā aizsargājamo teritoriju apsaimniekošanā, gan arī iegūstot vērtīgas zināšanas par Latvijas dabas bagātībām un to aizsardzību.

Kļūstot par “krustvecāku”, uzņēmums apņemas par šo teritoriju rūpēties regulāri, tātad vismaz reizi gadā speciālistu uzraudzībā veikt nepieciešamos darbus bioloģiskās daudzveidības, ainavas vai dabas tūrisma nodrošināšanai. Projektā var iesaistīties gan lielās kompānijas, gan pavisam nelieli uzņēmumi, kuros ir tikai daži darbinieki, izvēloties atbilstošu teritoriju.

“Darbi dabā ir veicami visu gadu. Atkarībā no sezonas iespējams sniegt ieguldījumu invazīvo sugu apkarošanā, krūmu radītā apauguma novākšanā, siena vai niedru pļaušanā un vākšanā, ūdensteču atbrīvošanā un citos svarīgos darbos, kur nepieciešams daudz darbaroku. Uzņēmumiem šī ir iespēja ne tikai paveikt kādu būtisku darbu dabas vērtību saglabāšanai, bet arī saliedēt kolektīvu. Iespējams, darbi dabā var kļūt par lielisku alternatīvu sporta spēlēm un citiem dārgiem kolektīva tuvināšanas un kolēģu iepazīšanas pasākumiem,” saka pārvaldes Komunikācijas un dabas izglītības nodaļas vadītāja Elīna Ezeriņa. 

Savu dalību projektā “Samīļo Latviju” jau apstiprinājuši vairāki uzņēmumi, bet pirmā teritorija, kas ieguvusi savus “krustvecākus”, ir Zvārtes iezis. Augusta beigās tajā notika pirmā talka – pārvaldes ekspertu uzraudzībā tur rosījās populārā kafejnīcu tīkla “Ezītis miglā” kolektīvs, atbrīvojot pļavas no invazīvajām Kanādas zeltslotiņām, upes piekrasti – no krūmāju apauguma, kā arī tūristu iecienītas takas – no vēja gāztiem kokiem.

Pieredzē par iesaisti projektā dalās zīmola “Ezītis miglā” līdzīpašnieks Ernando Gamarra

Lai arī mums šis ir ļoti saspringts laiks, jo skolas sākums ēdināšanas uzņēmumiem ir viens no karstākajiem periodiem, tomēr nolēmām, ka šajā kustībā ir jāiesaistās, un esam par to ļoti priecīgi. Šis ir ideāls kolektīva saliedēšanās pasākums – mēs ne tikai devāmies dabā, bet arī kārtīgi pastrādājām, apguvām jaunas iemaņas un zināšanas. Domāju, ka arī turpmāk talkas lieliski varētu apvienot ar uzņēmuma sapulcēm.

Zvārtes iezis ir ļoti skaista vieta, lieliskas pastaigu takas, un zīmīgi, ka blakus ir arī Miglas iezis, kas lieliski saskan ar mūsu zīmolu.

Noteikti iesaku citiem uzņēmumiem pievienoties dabas “krustvecāku” kustībai, jo tas ir gan vērtīgi, gan arī izdevīgi, jo palīdz veidot ciešākas attiecības, iepazīt citam citu atšķirīgos apstākļos, turklāt izdarīt labu darbu. Paldies pārvaldei par ideju, un ceru, ka šī kustība ies plašumā!

Par Natura 2000

Natura 2000 teritoriju tīkla izveide Latvijā pirms 20 gadiem, īstenojot Eiropas Savienības Biotopu direktīvu, spēlējusi izšķirīgu lomu, lai saglabātu Latvijas dabu un tās daudzveidību. Dalība Eiropas aizsargājamo teritoriju tīklā ļāvusi piesaistīt Eiropas Komisijas vides un klimata programmu finansējumu, atjaunojot un saglabājot tādas dabas vērtības kā bioloģiski vērtīgi zālāji, upju straujteces, mitrāji, palienes un meži. Pateicoties piesaistītajam starptautiskajam finansējumam, īstenots vēsturiski lielākais dabas vērtību inventarizācijas projekts valstī – “Dabas skaitīšana”, kas aktualizējis izaicinājumus dabas vērtību aizsardzībai. Savukārt pārvaldes izveidotā dabas tūrisma infrastruktūra un dabas izglītības centri veicina sabiedrības izpratni par dabu un tās aizsardzības nozīmi. Pārvalde pastāvīgi strādā, lai tūrisma attīstība īpaši aizsargājamās dabas teritorijās būtu ilgtspējīga. Piemēram, Ķemeru Nacionālajam parkam jau trešo reizi piešķirts Eiropas ilgtspējīga tūrisma hartas apliecinājums. Starp pazīstamākajām Natura 2000 aizsargājamajām teritorijām Latvijā minami Gaujas, Slīteres, Rāznas un Ķemeru nacionālie parki, kā arī Moricsalas un Teiču dabas rezervāti.

Foto:ilustratīva nozīme (canva.com).

TOP Komentāri

avatar