Receptes pārpalikušo olu notiesāšanai
Lieldienu svētku galdu vien retais var iedomāties bez paša galvenā Lieldienu ēdiena – krāsotām olām. Tiesa, ne vienmēr visus svētku gardumus izdodas apēst svētku dienā. Lai produkti nenonāktu atkritumos, vairums Latvijas iedzīvotāju pēc Lieldienu svinībām pāri palikušo ēdienu cenšas pakāpeniski apēst turpmākajās dienās, – tā norāda 75% iedzīvotāju Rimi rīkotajā aptaujā.* Taču ko darīt, ja uz parastu vārītu olu vairs negribas pat paskatīties?
Pēcsvētku dienās no svētku galda pārpalikumiem top lielākoties salāti – tos gatavo 41% Lieldienu svinētāju. Visčaklākās Lieldienu olu salātu gatavotājas ir saimnieces Vidzemes pusē (52%). Savukārt katrā desmitajā virtuvē tiek ļauta vaļa fantāzijai, radot eksperimentālus olu ēdienus. Sava tiesa gardumu tiek arī četrkājainajiem ģimenes locekļiem – 7% iedzīvotāju neapēstos svētku labumu atdod mājdzīvniekiem.
“Jebkurš risinājums ir labāks par ēdiena pārpalikumu nonākšanu atkritumos, tomēr suņa vai kaķa barošana ar vārītām olām, visticamāk, nav pati labākā izeja. Tāpēc aicinām šajos svētkos galdu klāt atbildīgi, rūpīgi pārdomājot, cik daudz olu patiešām varēsiet apēst. Ja nu tomēr savas spējas ir gadījies pārvērtēt, iesaku ļauties kulināriem eksperimentiem un uzzināt, cik daudz dažādu jaunu ēdienu var pagatavot, izmantojot vārītas olas. Ierasto garšu dažādošana ļaus radīt svētku sajūtu ikvienās mājās,” saka Rimi Gardēdis, mājas garšu eksperts Normunds Baranovskis.
Izdomāt, ko pagatavot no pāri palikušajiem svētku galda produktiem, palīdzēs arī Rimi mākslīgā intelekta šefpavārs jeb digitālais rīks “Iztukšo savu ledusskapi”, kas bez maksas pieejams šeit. Balstoties uz galvenajiem gardas maltītes pamatprincipiem, tas piedāvā teju neskaitāmu recepšu klāstu, kas piemēroti visdažādākajām gaumēm, arī vegāniem un veģetāriešiem.
Bet, ja brīvdienās slinkums gari domāt, izvēli atvieglo Rimi Gardēži, kas piedāvā pāris noderīgu recepšu Lieldienu olu krājumu likvidēšanai.
Sparģeļi ar olām
(20 minūtes, 4 porcijas)
Nepieciešams:
800 g zaļo sparģeļu
6 cieti vārītu olu dzeltenumi
Jūras sāls pēc garšas
Svaigi malti melnie pipari pēc garšas
Mērcei:
40 ml olīveļļas Extra Virgin
3 ķiploka daiviņas (smalki sakapātas)
1 tējk. sakapāta rozmarīna
Pagatavošana
Pannā liec visas mērces sastāvdaļas, sāli un piparus un sildi uz ļoti mazas liesmas 15 minūtes.
Uzvāri katlā ūdeni, kad tas burbuļo, pieliec sāli un liec iekšā sparģeļus uz 2 minūtēm. Kamēr tie vārās, sagatavo aukstu ūdeni. Tiklīdz sparģeļu vārīšanās laiks pagājis, izcel tos no karstā ūdens un liec aukstajā, lai tie pārstātu gatavoties. Kad tie atdzisuši, nokās, liec traukā, pārlej ar eļļu, pārkaisi ar sadrupinātām olām un pasniedz.
Pavasarīgie Lieldienu kartupeļu salāti
(1 stunda, 8 porcijas)
Nepieciešams:
500 g mazo kartupelīšu
20 paipalu olas vai 10 vistu olas
2 lieli gurķi
Buntīte diļļu
Buntīte loku
150 g majonēzes
150 g skābā krējuma
2 ēdamk. sinepju
2 ēdamk. mārrutku
Sāls pēc garšas
Pagatavošana
Novāri kartupeļus sālsūdenī. Tikmēr sakapā gurķus, dilles un lokus. Novāri paipalu oliņas, ieliec aukstā ūdenī uz 10 minūtēm un pēc tam nolobi. 15 oliņas sagriez četrās daiviņās, 5 pārgriez uz pusēm.
Kartupeļus nokās. Kad tie drusku atdzisuši, nomizo un sagriez mazos gabaliņos. Liec lielā bļodā, rūpīgi iemaisi dilles un lokus (mazliet pietaupot dekorēšanai), gurķus, majonēzi, krējumu, sinepes un mārrutkus. Pievieno sāli un piparus pēc garšas. Ļoti uzmanīgi iemaisi paipalu olu ceturtdaļas.
Pārliec servējamā traukā un dekorē ar paipalu olu pusītēm, dillēm un lociņiem.
* Aptauju veikusi pētījumu kompānija Snapshots 2022. gada martā, aptaujājot 703 Latvijas iedzīvotājus 18–74 gadu vecumā.
Foto: publicitātes
TOP Komentāri