Pašmāju slavenības dalās trīs gardās desertu receptēs svētku galdam
Rimi raidījumā Mūsu svētku galds pašmāju slavenības Anna Birmane (Anna Panna) kopā ar meitu Hannu, Oskars un Ieva Florenči-Vīksnes ar dēlu Leonardu, kā arī šefpavārs Normunds Baranovskis ar meitu Emmu dalīsies trīs viegli pagatavojamās desertu receptēs, kas lieliski iederēsies svētku galdā. Kopīgi tiks gatavoti gardumi, kuru receptes nodotas no paaudzes paaudzē, radot sirsnīgu garšu ceļojumu Latvijas ģimeņu Ziemassvētku sajūtās.

Ziemassvētku saldējums
Pēc kārtīgām Ziemassvētku uzkodām un svētku vakariņām deserts nereti kļūst par īstu izaicinājumu. Ieva Florence-Vīksne kopā ar vīru Oskaru piedāvā vienkāršu, ātri pagatavojamu un izdevīgu Ziemassvētku saldējuma recepti, kas iepriecinās gan pieaugušos, gan bērnus. Turklāt tā ir lieliska iespēja radoši izmantot svētkos neapēstās piparkūkas.
Deserta pagatavošanai nepieciešama vien piparkūku mīkla, ola, karameļu mērce, pekanrieksti, valrieksti, cukurs, kanēlis un plombīra saldējums.
Pagatavošana
No izrullētās piparkūku mīklas izspiež formiņas, tās izkārto uz cepamās plāts, kas apklāta ar cepamo papīru un apziež ar sakultu olu. Pēc tam piparkūkas cep 200 °C aptuveni 10 minūtes. Tikmēr pagatavo karamelizētus riekstus – uz sausas pannas apgrauzdē riekstus, nepārtraukti pieskatot, lai tie nepiedeg. Kad rieksti kļuvuši zeltaini, tos bagātīgi pārber ar cukuru un kanēli, ļauj cukuram izkust, visu apmaisa un liek atdzesēties. Kad piparkūkas izcepušās un rieksti atdzisuši, saldējumu saliek porcijās un izdekorē ar karameļu mērci, karamelizētajiem riekstiem un sadrupinātām piparkūkām.

Ziemassvētku siera kūka glāzītē
Rimi šefpavārs Normunds Baranovskis kopā ar meitu Emmu atklāj, ka viņu ģimenē Ziemassvētku garša neizbēgami saistās ar piparkūkām un krāsnī ceptiem sakņaugiem, tāpēc arī svētku desertu galdā piparkūkas ieņem īpašu vietu. Raidījumā viņi gatavo elegantu, taču vienkāršu Ziemassvētku siera kūku glāzītē – modernu klasisko garšu interpretāciju.
Deserta pagatavošanai nepieciešamas piparkūkas, cukurs, ūdens, atkausētas avenes, baltā šokolāde, krēmsiers, saldais krējums, pūdercukurs, vaniļas ekstrakts un smalki sarīvēta apelsīna miziņa.
Pagatavošana
Vispirms piparkūkas saberž līdz miltainai konsistencei – visērtāk to darīt garšvielu piestā vai virtuves kombainā. Tālāk gatavo aveņu mērci: avenes atkausē, katliņā liek cukuru un pievieno ūdeni, uzvāra, līdz cukurs izkūst. Avenes liek blenderī, pievieno cukura sīrupu un sablendē, pēc tam masu izkāš caur sietu, lai atdalītu sēkliņas. Kad mērce gatava, sāk gatavot krēmu: balto šokolādi salauž gabaliņos, pārlej ar uzkarsētu saldo krējumu un maisa, līdz šokolāde pilnībā izkūst. Pievieno krēmsieru un vaniļas ekstraktu, rūpīgi samaisa, līdz iegūta viendabīga konsistence. Pēc tam masā iemaisa sarīvēto apelsīna miziņu un ēdamkaroti apelsīna sulas. Atsevišķi saldo krējumu saputo ar pūdercukuru un viegli iecilā krēma masā. Desertu kārto porcijās: trauciņa apakšā liek pāris ēdamkarotes piparkūku “miltu”, pa virsu – krēmu, bet noslēgumā – aveņu mērci.

Šokolādes desa
Anna Panna kopā ar meitiņu Hannu svētku galdā visbiežāk ceļ šokolādes desu – desertu, kas ir ne tikai gards, bet arī īpaši piemērots gatavošanai kopā ar bērniem. Turklāt tas ir ērti paņemams līdzi, dodoties svinēt svētkus ārpus mājām. Anna uzsver, ka Ziemassvētki viņas ģimenē vienmēr saistās ar kopābūšanu, mieru un brīvdienu sajūtu, un tieši šis deserts lieliski atspoguļo svētku noskaņu.
Šokolādes desas pagatavošanai būs nepieciešama šokolāde, sviests, saldais krējums, šķipsniņa sāls, pūdercukurs, Indijas rieksti, pistācijas un želejkonfektes.
Pagatavošana
Vispirms šokolādi salauž nelielos gabaliņos un liek karstumizturīgā bļodā, pievienojot sviestu un saldo krējumu. Bļodu novieto virs katliņa ar nelielu daudzumu ūdens un uz lēnas uguns karsē, līdz šokolāde izkūst un visas sastāvdaļas ir sajaukušās kopā viendabīgā masā. Pievieno šķipsniņu sāls un masu atdzesē līdz istabas temperatūrai. Pēc tam lielā bļodā ber riekstus un želejkonfektes, tās pārlej ar atdzesēto šokolādes masu un visu rūpīgi samaisa. Iegūto masu izkārto uz cepamā papīra, cieši satin, veidojot desas formu, un papildus ietin pārtikas plēvē. Desu liek ledusskapī sastingt vismaz uz divām stundām. Pirms pasniegšanas to sagriež šķēlēs un bauda.
Foto: publicitātes

TOP Komentāri