Pārrunā valsts apmaksāto ārstēšanu nieru slimniekiem

Veselības ministrijā šonedēļ notika tikšanās ar Latvijas Nieru un multiorgānu aizstājterapijas asociācijas pārstāvjiem, lai pārrunātu valsts apmaksātās ārstēšanas metodes un kārtību nieru slimniekiem. 

Nieru slimnieku skaits Latvijā ir stabilizējies, kas lēšams ap 1300 – 1500 pacientiem. Hroniskas nieru slimības 1.-2. stadijas izplatība ir augsta, īpaši gados vecākiem cilvēkiem. Agrīnās stadijās slimības progresēšanas risks ir relatīvi zems, īpaši, ja tiek veiktas dzīvesveida un diētas izmaiņas, asinsspiediena kontrole un cukura diabēta ārstēšana. Kā uzturošā terapija pacientiem ir pieejama gan hemodialīze, gan arī peritoneālā dialīze, kuru veic mājas apstākļos. Lielāki resursi nepieciešami pacientiem, kam nieru darbība slimības rezultātā ir beigusies (t.s. HNS 5.stadija), saņemot pastāvīgu dzīvību glābjošu ārstēšanu, t.s. nieru aizstājterapiju (NAT), kas ietver peritoneālo dialīzi, hemodialīzi un nieres transplantāciju. Nieru pacientiem nepieciešamie medikamenti ir iekļauti Kompensējamo zāļu sarakstā un tiek apmaksāto 100% apmērā. Ārstēšanai no valsts budžeta kopumā ik gadu tiek novirzīti  25 – 30 milj. eiro.

Lai efektīvāk un racionālāk izmantotu nieru slimniekiem nepieciešamo medikamentu eritropoetīnu (EPO), asociācijas pārstāvji rosināja mainīt veidu, kā zāles nokļūst līdz pacientam, tas ir, veikt EPO centralizētu iepirkumu. Šobrīd zāles pacientiem tiek izrakstītas kā kompensējamie medikamenti un cilvēki tās saņem aptiekā. Centralizēta iepirkuma rezultātā pacients zāles saņemtu regulāri stacionārā, nepieciešamības gadījumā operatīvi mainot devu, un zāles tiktu uzglabātas atbilstošā temperatūrā. Tādējādi pacientam pakalpojumus būtu drošāks un zāļu aprite racionālāka. Papildus asociācija rosināja Kompensējamo zāļu sarakstā iekļaut jaunu medikamentu grupu nefroloģijā, kā to paredz jaunākās starptautiskās vadlīnijas. Veselības ministrija iepriekš ir tikusies arī ar Latvijas nefrologu asociāciju (LNA), kas arī aicina paplašināt kompensējamo medikamentu klāstu hroniskas nieru mazspējas ārstēšanai, kas pierādījušas savu efektivitāti. Pārrunājot nieru slimnieku reģistra izveidi, panākta vienošanās pilnveidot iespēju ārstniecības iestādēm nodot visus datus E-veselībā, lai speciālisti tos tālāk varētu analizēt. 

Jau ziņots, ka jaunu un inovatīvu zāļu pieejamība pacientiem Latvijā un Kompensējamo zāļu saraksta pārskatīšana ir viena no Veselības ministrijas prioritātēm, īstenojot reformu zāļu pieejamības jomā. Kompleksā pieeja paredz veikt izmaiņas: zāļu cenas veidošanas jomā, zāļu cenu  kompensācijas jomā, zāļu vienlīdzīgas pieejamības un informācijas jomā, farmaceitiskās aprūpes stiprināšanas jomā. 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar