Padomi vecākiem, kā sagatavot bērnu vasaras nometnei

Vasara ir klāt un mammas un tēti gatavojas dažādot bērna vasaras atpūtu ar piedalīšanos kādā no vairākiem tūksošiem Latvijas vasaras nometņu. Vecākiem, kuriem jau ir pieredze ar atvases sūtīšanu uz kādu no nometnēm, jau ir priekšstats, kā tai jāgatavojas, taču tiem, kuru bērni šādā piedzīvojumā dosies pirmo reizi, noteikti ir daudz jautājumu. Sagatavot atvasi vasaras nometnei var būt aizraujošs, bet arī izaicinošs uzdevums, tāpēc esam sagatavojuši padomus par to, kā sagatavot bērnu vasaras nometnei. 

Nometnes izvēle

Izvēloties pirmo nometni, svarīgi, lai vecāku izvēle sakristu arī ar to, ko vēlas jūsu bērns. Ja atvase aizraujas ar sportu, piemēram, basketbolu, tad iesakām piedāvāt basketbola sporta nometnes opcijas. Ja šobrīd bērns apmeklē interešu izglītības pulciņus, piemēram, šahu vai Numicon, tad viņam var piedāvāt šaha vai “Multimetode-zinību centrs un bērnudārzs” organizēto dienas vai diennakts nometni, kas ir radoša vide kvalitatīvai laika pavadīšanai fiziski aktīvā un intelektuālā veidā. Nekādā gadījumā nevajadzētu atvasi censties pierunāt braukt uz nometni, kas viņu neuzrunā, jo tas var viņu negatīvi noskaņo gan pret vecākiem, gan pret pašu nometni. Noteikti ņemiet vērā sava bērna intereses, hobijus, vēlmes un vecumu. Ieklausīšanās bērna vēlmēs un ļaušana piedalīties lēmuma pieņemšanā palīdzēs ne tikai izvēlēties piemērotāko nometni, bet arī veicinās savstarpējo uzticību starp jums un atvasi, kā arī attīstīs bērna atbildības sajūta par paša pieņemto lēmumu tajā piedalīties. Kā pirmo iesakām izvēlēties kādu atvasei interesantu piedzīvojumu nometni ar piesātinātu programmu, lai nav laika domāt un skumt pēc mājām.

Psiholoģiska sagatavošanās

Izstāstiet, ka pirmajā dienā ir tikai normāli justies nedaudz kautrīgam vai uztrauktam. Atgādiniet, daudziem ir līdzīgas izjūtas, jo bērni ir vienādās situācijās – iespējams pirmo reizi, prom no ģimenes un nevienu nometnē nepazīst. Mudiniet atvasi piedalīties visās aktivitātēs, īpaši sākumā, kad tās saistītas ar iepazīšanos un atraisīšanos un būt atvērtam. Tiklīdz pirmais uztraukums būs pārvarēts, nometnē pavadītais laiks būs viens no aizraujošākajām vasaras atmiņām. Atbalstiet bērnu, ja viņš izrāda interesi un vēlmi piedalīties nometnē. 

Pārrunājiet uzvedības un drošības noteikumus

Jebkuras nometnes pirmajā dienā tiks pārrunāti iekšējās kārtības un drošības noteikumi, tomēr ir vērts vēlreiz pārrunāt pieklājīgas uzvedības normas un ka pret citiem nometnes dalībniekiem un personālu jāizturas ar cieņu. Atgādiniet bērnam, ka ir svarīgi ievērot nometnes iekšējās kārtības noteikumus un piesardzību, lai nometnē pavadītais laiks noritētu visiem pozitīvā, sakārtotā un drošā vidē. Ja rodas domstarpības vai konflikta situācijas, mudiniet bērnu, ka obligāti jāvēršas pie nometnes personāla, kas profesionāli palīdzēs atrisināt situāciju. Nodrošiniet, lai atvase zina, kā sazināties ar jums vai citu uzticamu pieaugušo ārkārtas gadījumos.

Ļaujiet bērnam pašam sakārtot somu

Liekot somā mantas brauciena priekšvakarā, ļaujiet, lai bērns pats ieliek visu somā – tā viņš zinās, kur un kas atrodas. Parasti nometņu organizētājs iedod sarakstu ar līdzi ņemamajām mantām, lai kaut kas neaizmirstos. Ja sarakstā nav minēts, noteikti iesakām iedot līdzi celofāna maisiņš, kurā likt netīrās drēbes un parādiet bērnam, kā to aizvērt. Sāciet gatavoties laikus, lai izvairītos no pēdējā brīža stresa. 

Rūpes pašam par sevi 

Noteikti atgādiniet par personīgās higiēnas nozīmi. Svarīgi, lai bērns parūpējas par regulāru roku mazgāšanu, zobu tīrīšanu un citām higiēnas procedūrām. Pārrunājiet, cik bieži ir jāmaina apģērbs un apakšveļa, kā uzglabāt netīrās drēbes. Nevajadzētu aizmirst arī par kārtību un organizāciju, noteikti iemāciet sakārtot savas lietas un rūpēties par personīgajiem priekšmetiem, lai tie netiktu pazaudēti vai kaut kur aizmirsti. Ieteicams atvasei iedot līdzi arī 0,5 l ūdens pudeli, pastāstot bērnam, lai to atkārtoti uzpilda ar dzeramo ūdeni, kad tā ir tukša, lai vienmēr ir ko padzerties. 

Emocionālais atbalsts

Saglabājiet pozitīvu attieksmi par bērna gaidāmo piedzīvojumu, pat ja esat uztraucies, centieties to bērna priekšā neizrādīt. Esiet priecīgs un entuziastisks par nometni, lai atvase justos droši un gaidītu šo pieredzi ar sajūsmu un nepacietību. Ja nepieciešams, tad arī ieklausieties un atbalstiet, piemēram, ja bērns izsaka bažas vai bailes, esiet atbalstoši un uzmundrinoši. 

Jāizvēlas – dienas vai diennakts nometne 

Pirms pieteikt bērnu nometnei būtu vērtīgi ar atvasi pārrunāt, kādas ir viņa vēlmes. Dienas nometne nozīmē, ka bērns no rīta tiks aizvests uz nometni un vakarā būs atpakaļ mājās, savukārt diennakts nometnē viņš būs prom vairākas dienas. Priekšrocība, ko sniedz diennakts nometnes – bērniem ir laiks pilnvērtīgi iejusties nometnes dzīvē un izbaudīt neaizmirstamus piedzīvojumus. Pirmajā reizē būtu ieteicams, ka bērns dodas uz nometni kopā ar draugu vai māsu, vai brāli. Svarīgs ir arī faktors, cik vecs ir bērns un kāda ir viņa nometņu pieredze. Kā viena no šobrīd pieejamajām ir “Multimetode – zinību centrs un bērnudārzs” rīkotā diennakts vasaras nometne bērniem “5 punkti”, kas tiek rīkotas bērniem no 7 līdz 13 gadiem un palīdzēs atvasei iemācīties kvalitatīvi pavadīt savu brīvo laiku: aktīvi kustēties, izzināt dabas noslēpumus, aizraujoši atpūsties un jautri pavadīt laiku kopā ar draugiem, spēlējot prāta spēles.

Pareiza sagatavošanās ne tikai palīdzēs bērnam justies pārliecinātākam un drošākam, bet arī ļaus jums, kā vecākiem, būt mierīgākiem, zinot, ka esat izdarījuši visu iespējamo, lai nodrošinātu veiksmīgu un patīkamu nometnes pieredzi.

Foto: canva.com

TOP Komentāri

avatar