Mazsālītu gurķu sendvičs

Līgo svētkiem strauji tuvojoties, aizvien aktuālāks kļūst jautājums par to, ko šogad celt galdā un kā palutināt savas garšas kārpiņas līdz pat rīta gaismai. Tradicionālās Līgo ēdienu receptes nenoliedzami noder paaudžu paaudzēs, taču, lai Vasaras saulgriežus padarītu divtik lustīgus, ir vērts atsvaidzināt svētku galdu arī ar mazāk ierastiem ēdieniem Līgo noskaņās. Barbora.lv garšas eksperts, pieredzes bagātais šefpavārs un lauku gardēdis Dzintars Kristovskis iesaka ņemt talkā jau labi pazīstamas Līgo ēdienu sastāvdaļas un izmantot tās jaunu garšas kombināciju radīšanai, pārsteidzot gan sevi, gan arī svētku viesus. Lūk, četras oriģinālas saldo un sāļo svētku uzkodu un dzērienu receptes, kas vakara garumā priecēs gan lielus, gan mazus līgotājus.

Mazsālītu gurķu sendvičs 

Mazsālīti gurķi nenoliedzami ir viens no latviešu iecienītākajiem vasaras vēstnešiem ar ļoti daudzveidīgu pielietojumu. Līgo svētku galdā svaigi sālītos gurķus var celt gan tāpat, gan izmantot tos, piemēram, sendviču uzkodai, kas gādās par sāta sajūtu vakara gaitā. Turklāt sendvičus jeb sviestmaizes iespējams viegli pielāgot jebkurai gaumei, izvēloties sev tīkamāko maizi, mērci un pārējās sastāvdaļas. Šī recepte ir atvasināta no sendviču klasikas – Reuben sandwich jeb Rūbena. Oriģināli to gatavo no pastrami (lēni gatavotas liellopu gaļas), skābētiem kāpostiem, Alpu siera un Russian dressing mērces, visu liekot starp divām šķēlēm apgrauzdētas rudzu maizes.

Četriem sendvičiem vajadzēs:

  1. 8 šķēles rudzu maizes
  2. 8 šķēles Alpu siera (Ementālers ir viens no pazīstamākajiem) 
  3. Sutināts liellopa šķiņķis (šeit kā alternatīva var būt arī dūmota cūkgaļas krūtiņa)
  4. 4 gab. mazsālītu gurķu
  5. 4 ēdamkarotes Russian dressing mērces

Liellopa brisketes pagatavošanai vajadzēs:

  1. 1 kg liellopa gaļas 
  2. Ēdamkarote sāls
  3. 50 g medus
  4. Ēdamkarote malta koriandra 
  5. Ēdamkarote kūpinātas paprikas pulvera
  6. Tējkarote maltu melno piparu
  7. 30 g ķiploka

Pagatavošana:

Pareiza kārtība sendvičam – maizes šķēle, siers, mērce, gaļa, gurķi, gaļa, mērce, siers, maize. Ja nav pieejams sutināts liellopa šķiņķis, tad tā vietā var izmantot dūmotu cūkas krūtiņu vai par kūpinātu vistu. Liellopa gaļu var pagatavot arī pašu spēkiem, taču tam būs nepieciešams ilgāks laiks.

Liellopa gaļas pagatavošana: piestā saberž garšvielas un ķiplokus, sajauc ar pārējām sastāvdaļām. Liellopa gaļu liek piemērotā traukā un pārlej ar sālījumu, tur ledusskapī 5 dienas, katru dienu apgriež uz otru pusi. Pēc piektās dienas izņem to no sālījuma, nosusina dvielī un ierīvē ar garšvielu maisījumu – maltu koriandru, kūpinātas paprikas pulveri, drupinātiem melnajiem pipariem, sasmalcinātu ķiploku, sāli un medu. Kad gaļu no visām pusēm klāj garšvielas, to ietin folijā un cep 145 grādos 2-3 stundas. Atdzesē un lieto pēc sirds patikas.

Russian dressing mērces pagatavošana: vienādās daļās sajauc kečupu un majonēzi un pēc garšas pievieno Vusteršīras mērci. Gatavos sendvičus pasniedz pilnā izmērā vai sagrieztus mazākos gabalos kā kanapē uzkodas. Pēc izvēles dekorē ar sezonālajiem zaļumiem. 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar