Līgo no sirds, bet ar prātu! Kā uzklāt svētku galdu, kas draudzīgs Tavai sirdij?
Līgo svētki daudziem nav iedomājami bez būšanas pie dabas, dziesmām jautrā kompānijā, ugunskura un, protams, bagātīgi klāta galda. Nav viegli atteikties no cienasta, kas izskatās un smaržo tik kārdinoši, tomēr jāņem vērā, ka pārmērīga ēšana un pārlieku liels alkohola patēriņš var radīt papildu slodzi organismam, īpaši sirdij. Par to, kā saklāt Līgo galdu, kas “garšos” arī sirdij, stāsta “Euroaptieka” klīniskā farmaceite Ksenija Lukjanova un “Profesora Skrides Sirds Klīnika” uztura speciāliste Agnija Smilga.
“Lai svētku maltīte neradītu pārslodzi organismam, īpaši sirds un asinsvadu sistēmai, ieteicams neatteikties no ierastajām ēdienreizēm. Kļūdains pieņēmums ir izlaist brokastis vai pusdienas, “atstājot vietu” svētku mielastam. Tas var veicināt pārmērīgu izsalkumu un pārēšanos, kas rada diskomfortu gremošanas sistēmai, izraisa cukura līmeņa svārstības un paaugstina asinsspiedienu. Veselīgākas ir sabalansētas, nelielas ēdienreizes visas dienas garumā, lai uzturētu stabilu vielmaiņu un izvairītos no krasām slodzes izmaiņām organismā. Pirms svētku mielasta ieteicams ieturēt vieglu maltīti ar uzturvielām bagātām sastāvdaļām, lai stabilizētu cukura līmeni asinīs, mazinātu izsalkumu, veicinātu apzinātu ēšanu,” stāsta “Profesora Skrides Sirds Klīnika” uztura speciāliste Agnija Smilga.
Sirdij draudzīga Līgo cienasta izvēle
Veselīgi ēst nenozīmē atteikties no gardiem ēdieniem. Uztura speciāliste skaidro, kuras sastāvdaļas var kaitēt sirdij un kā tās pielāgot, lai uzlabotu ēdiena ietekmi uz sirds veselību:
- Salāti bez majonēzes. Tradicionālie salāti satur augstu kaloriju un piesātināto tauku daudzumu, kas veicina holesterīna līmeņa paaugstināšanos, tātad sirds un asinsvadu slimību risku. Sirds veselību sekmē uztura paradumi, kuros dominē dārzeņi un garšaugi ar augstu kālija, magnija, šķiedrvielu un antioksidantu saturu. Tas palīdz saglabāt normālu asinsspiedienu un samazināt ķermeņa stresu. Tāpēc Līgo galdā ieteicams celt salātus no zaļo lapu dārzeņiem, brokoļiem, kāpostiem, tomātiem, gurķiem, pētersīļiem, dillēm u.c. Lai ierasto rosolu veidotu veselīgāku, tad majonēzes vietā izmantojiet bezpiedevu jogurtu vai skābo krējumu ar samazinātu tauku saturu, vārāmo desu aizstājiet ar vistas vai tītara fileju. Pievienojiet svaigus dārzeņus un pākšaugus – turku zirņus vai lēcas – papildu olbaltumvielām un šķiedrvielām.
- Grilēta gaļa un dārzeņi. Veikalā nopērkama kūpināta un apstrādāta gaļa satur augstu piesātināto tauku, nātrija un konservantu līmeni, kas ilgtermiņā var veicināt paaugstināta asinsspiediena un aterosklerozes attīstību. Šašlikam izvēlieties liesāku gaļu – vistas, tītara fileju, liesu cūkgaļu, liellopu vai taukainās jūras zivis, kas ir bagātas ar omega-3 taukskābēm. Vienlaikus var iekļaut arī grilētus baklažānus, cukīni, papriku, sēnes vai kukurūzu, jo šie dārzeņi satur šķiedrvielas, antioksidantus un citas bioaktīvas vielas, kas atbalsta sirds un asinsvadu veselību. Neaizmirstiet par tofu – tas nodrošina augstu olbaltumvielu devu bez piesātinātajiem taukiem un holesterīna, tomēr cilvēkiem ar sojas alerģiju vai problēmām ar vairogdziedzeri tas var nebūt piemērots, piebilst klīniskā farmaceite.
- Uzkodas ar samazinātu sāls un tauku daudzumu. Sāļie našķi ir kalorijām bagāti, satur pārmērīgu nātrija, sāls un piesātināto tauku daudzumu kā arī garšas pastiprinātājus un konservantus. Aizstājiet tos ar cepeškrāsnī apgrauzdētiem pilngraudu maizes gabaliņiem, turku zirņu kraukšķiem, neapstrādātiem riekstiem un svaigu dārzeņu šķīvi ar veselīgu mērcīti.
- Desertos samazināt pievienotā cukura daudzumu. Kūkas un smalkmaizītes satur augstu pievienotā cukura daudzumu, kas ilgtermiņā var nelabvēlīgi ietekmēt sirds veselību. Tās var gatavot, izmantojot pilngraudu, auzu vai pākšaugu miltus, piemēram, turku zirņu vai lēcu miltus. Tāpat receptēs ieteicams samazināt cukura daudzumu vismaz uz pusi, bet saldumu kompensēt ar svaigiem vai saldētiem augļiem un ogām. Citas veselīgākas alternatīvas ir augļu un ogu deserti vai cepti augļi – piemēram, āboli vai bumbieri ar kanēli un nelielu daudzumu sasmalcinātu riekstu vai auzu pārslām.
- Pašu gatavotas veselīgas mērces. Sirds veselībai nāks par labu vieglākas mērces, kas gatavotas no pilnvērtīgām sastāvdaļām bez mākslīgām piedevām un ar mērenu sāls, cukura un tauku saturu. Veselīgākas alternatīvas ir, piemēram, mērces uz olīveļļas un citronu bāzes ar garšaugiem, jogurta vai augu jogurta mērces, pesto, kā arī sablenderētu dārzeņu vai pākšaugu biezeņveida mērces.
Ko iesākt pārēšanās gadījumā?
“Euroaptieka” klīniskā farmaceite norāda – lai mazinātu smaguma sajūtu vēderā, palīdzēt var gremošanas fermenti, piemēram, līdzekļi, kas satur lipāzi, amilāzi un proteāzi – enzīmus, kas palīdz sašķelt taukus, ogļhidrātus un olbaltumvielas. Vēdera uzpūšanos palīdzēs samazināt līdzekļi ar aktīvo vielu – simetikonu. Caurejas vai vemšanas gadījumā palīdzēs dabīgie līdzekļi ar silīcija dioksīdu, kas absorbē gāzes, toksīnus un patogēnus. Piparmētru, kumelīšu un fenheļa tējas mazinās spazmas un vēdera uzpūšanos. Ja jāveicina žults izdalīšanās, noder pieneņu, pelašķu un artišoka tējas. Pēc pārēšanās svarīgi rūpēties arī par aknām. Noderēs līdzekļi ar fosfolipīdiem, cigoriņiem, melno plūškoku vai mārdadzi, kas uzlabos aknu darbību ilgtermiņā nevis uzreiz pēc pārēšanās, kā arī gremošanu un apetīti. Tomēr vissvarīgākais ir ēst ar mēru un daudz kustēties, ļaujot organismam pašam nodrošināt gremošanu, nepaļaujoties vien uz preparātiem.
Alkohols un “svētku sirds” sindroms
Šis sindroms apzīmē priekškambaru fibrilāciju jeb neregulāru un bieži paātrinātu sirdsdarbību, kas var pēkšņi parādīties pat veseliem cilvēkiem, tomēr īpaši pakļauti riskam ir tie, kam jau diagnosticēti sirds un asinsvadu traucējumi, skaidro klīniskā farmaceite Ksenija Lukjanova. Visbiežāk šis stāvoklis novērojams svētku laikā, kad mēdzam pārsniegt mērenības robežas – pārmērīgi lietot alkoholu, uzņemt daudz treknu vai sāļu ēdienu, kā arī kofeīnu, turklāt pieaug arī stresa līmenis. Alkohols izraisa šķidruma zudumu un elektrolītu disbalansu, kas negatīvi ietekmē sirds darbību un var izraisīt ritma traucējumus – neregulāras, pārtraukta rakstura sirdsdarbības epizodes, ko izjūt kā sirdsklauves, reiboņus, elpas trūkumu vai sāpes krūtīs. Ja parādās šādi simptomi, nekavējoties jāmeklē palīdzība. Uztura speciāliste Agnija Smilga norāda, ka ņemot vērā alkohola negatīvo ietekmi uz sirds ritmu, asinsspiedienu un vielmaiņu kopumā, visdrošākā izvēle ir atturēšanās vai ļoti mērena lietošana.
Klīniskā farmaceite atgādina, ka alkohols var bīstami mijiedarboties ar sirds un asinsvadu zālēm – piemēram, pastiprināt asinsspiediena medikamentu iedarbību, izraisot pārmērīgu asinsspiediena krišanos, reiboņus vai pat samaņas zudumu. Tas īpaši attiecas uz cilvēkiem ar hronisku hipertensiju. Alkohols var arī traucēt sirds ritmu un maskēt simptomus sirds slimniekiem. Pēc alkohola lietošanas nevajadzētu lietot nesteroīdos pretiekaisuma līdzekļus, jo tie vēl vairāk noslogo sirdi. Lai atjaunotu šķidruma un elektrolītu līdzsvaru, ieteicams lietot magniju un B grupas vitamīnus, kas vienlaikus atbalsta arī nervu sistēmu un mazina pēcalkohola lietošanas simptomus.
Lai svētki būtu priecīgi un sirdij draudzīgi, svarīgi ievērot mērenību gan ēdienā, gan alkohola lietošanā, kā arī plānot maltītes tā, lai neradītu lieku slodzi organismam. Ar gudru izvēli un apzinātu ēšanu var baudīt gardu svētku mielastu, saglabājot veselību un labu pašsajūtu arī pēc svētkiem.
Foto: publicitātes
TOP Komentāri