Ivars Drulle (Kustība “Par”) ierosina piešķirt jaunu nozīmi Andreja Upīša piemineklim, to transformējot

Šobrīd, kad Krievijas armija turpina veikt kara noziegumus Ukrainā, ik pa laikam aktualizējas diskusijas par nepieciešamību demontēt vai pārveidot pilsētvidē esošos pieminekļus, kas slavina Padomju Savienības varu un ar to saistītās personas. Pēdējos gados šīs diskusijas ir pārvērtušās konkrētā rīcībā – Rīgā ir demontēti un pārvietoti vairāki pieminekļi, noņemtas plāksnes, kā arī pārdēvētas ielas un skolu nosaukumi. Un tagad ir pienākusi Andreja Upīša pieminekļa kārta.

Jau 2023. gada aprīlī Rīgas domes deputāts un tēlnieks Ivars Drulle uzsāka diskusiju par Andreja Upīša pieminekļa turpmāko likteni, mēģinot saglabāt tā māksliniecisko un vēsturisko vērtību, vienlaikus skaidri atspoguļojot Upīša dzīves divējādo dabu – gan pozitīvo, gan negatīvo.

“Daļa sabiedrības vēlas pieminekli demontēt, citi to uzskata par vēstures sastāvdaļu. Taču visi piekrīt, ka Upītim piemīt divas izteiktas puses – labā un sliktā. Varbūt var risināt šo jautājumu tā, ka piemineklis tiek transformēts, simboliski nodalot labo no sliktā. Tā radītos izlīguma piemineklis, kas iegūtu jaunu māksliniecisku un vēsturisku nozīmi, vienlaikus kļūstot par laikmetīgu mākslas darbu un simbolu no pagātnes uz tagadni. Tas būtu arī punkts strīdiem šajā jautājumā,” norādīja Ivars Drulle, Rīgas domes deputāts (Kustība “Par!”).

Šodien Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komiteja apstiprināja lēmumprojektu, kas nosaka Andreja Upīša pieminekļa demontāžu, pārvietošanu un transformāciju. Lēmumprojekts nosaka veikt nepieciešamās darbības, lai rastu piemineklim jaunu izskatu un jaunu vietu pilsētvidē. Nākamo nedēļu par lēmumu būs jālemj arī Domes sēdē.

Kustība “Par!” ierosina pieminekli pārveidot, simboliski to transformējot divās daļās, lai radītu jaunu mākslas darbu, kas izceltu Andreja Upīša dzīves pretrunas un abu viņa personības pušu dažādību.

Attēls: publicitātes

TOP Komentāri

avatar