Ēdieni Halovīna svinētājiem

Lai arī Halovīnam Latvijā vēl arvien ir pietiekoši daudz pretinieku, saldumu pārdošanas dati veikalu tīklā ELVI liecina – šos svētkus svinam pietiekoši plaši, tāpēc pārtikas mazumtirdzniecības tīkls ELVI kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni aicina izmēģināt divus ēdienus gada spocīgākās un jocīgākās nakts noskaņās!  

Ņoki ķirbju formā

Sastāvdaļas

250 g ķirbju biezeņa

125 g kviešu miltu +  milti darba virsmas apbēršanai

125 g mannas putraimu

150 g rikotas siera

1 ola

30 g rīvēta cietā siera

sāls, pipari 

lociņi rotāšanai

60 g sviesta

1/2 tējk. melno piparu (svaigi sadrupinātu)

1/4 tējk. maltā muskatrieksta

rīvēts parmezāna tipa siera pasniegšanai

Pagatavošana

  • Sajauc ķirbju biezeni, rikotas sieru, olu un rīvēto sieru. 
  • Pieber klāt miltus, sāli un piparus, un visu samaisi.
  • Pievieno mannas putraimus un visu sajauc viendabīgā maisījumā. Atstāj mīklu ievilkties uz 10-15 minūtēm. 
  • Pārkaisi nedaudz miltu darba virsmai, lai pie tās neliptu mīkla. Liec virsū sagatavoto mīklu un sadali to astoņās aptuveni vienādās daļās. Katru daļu savel apaļā bumbiņā.
  • Ar naža vai diega palīdzību piešķir katrai bumbiņai ķirbīša formu.
  • Lielā katlā uzvāri ūdeni, pievieno sāli. 
  • Liec “ķirbīšus” verdošajā ūdenī pa vienam, vāri 10 minūtes, tad izņem no ūdens un ļauj nedaudz nosusināties.
  • Pannā karamelizē sviestu – uz vidēji lielās uguns izkausē sviestu un turpini karsēt vēl dažas minūtes, konstanti maisot, kamēr sviests burbuļo un parādās patīkama riekstu smarža.
  • Pārlej iegūto sviesta masu trauciņā, dažas ēdamkarotes atstāj pannā un liec tajā apcepties ķirbīšus. 
  • Cep uz vidēji lēnas uguns aptuveni piecas minūtes, nedaudz apsmērējot katru ķirbīti ar sviestu. 
  • Pasniedz, rotājot ar lociņiem – no lociņa gala izveido katram ķirbītim “kātiņu”. Baudi karstu.

Ķirbju siera kūka

 Sastāvdaļas

300 g šokolādes cepumu

150 g sviesta

600 g krēmsiera istabas temperatūrā

100 g saldā krējuma 35%

2 olas

180 g ķirbju biezeņa

80 g cukura

1 ēdamk. kukurūzas vai kartupeļu cietes

1 ēdamk. malta kanēļa

Bezē “spociņi” dekorēšanai

4 lielu olu baltumi (120 g)

200 g cukura

šķipsniņa sāls

vaniļas pasta vai cukurs

melnā pārtikas krāsviela vai tumšā šokolāde

otiņa (ja tā nepieciešama pārtikas krāsvielas lietošanai)

Pagatavošana

  1. No sākuma pagatavo bezē “spociņus” – lielā tīrā metāla bļodā bez taukvielu atlikumiem sajauc olas baltumus ar cukuru un sāli. 
  2. Katlā, kura diametrs ir nedaudz mazāks par bļodas diametru, uzvāri ūdeni. Metāla bļodu ar olas baltumu masu liec virsū katliņam (ūdens peldē). 
  3. Karsē maisījumu uz mazas uguns, kamēr viss cukurs ir pilnībā izkusis un masa ir karsta (tai ir jābūt ~70 grādu karstai. Precīzi grādi gan nav ļoti būtiski – masu var pārbaudīt arī ar roku – tai ir jābūt ļoti, ļoti siltai, praktiski karstai, tomēr tādai, kas neapdedzina).
  4. Noņem bļodu no ūdens peldes un uzreiz sāc kult olas baltumus ar mikseri. 
  5. Puto olbaltumus, līdz masa ir stingra, balta un atdzisusi līdz istabas temperatūrai.
  6. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 100 grādiem. Ar karotes palīdzību vai konditorejas maisu izspiež “spociņu” uz cepešplāts, kas izklāta ar cepampapīru. 
  7. Cep “spociņus” cepeškrāsnī 1,5-2 stundas, pēc tam izslēdz cepeškrāsni un ļauj “spociņiem” atdzist cepeškrāsnī vēl stundu. 
  8. Dekorē spociņus. Ar pārtikas krāsvielu vai izkausētu melno šokolādi katram “spociņam” uzzīmē acis un muti. “Spociņus” uzglabā traukā ar vāku, lai tam nepiekļūst mitrums. 
  9. Gatavo siera kūku. Virtuves kombainā vai blenderī sasmalcini cepumus līdz smalkām drupačām un sajauc tos ar izkausētu sviestu. 
  10. Iegūto cepumu masu vienmērīgi izklāj kūkas formas pamatnē, izveidojot arī “sieniņas”.
  11. Lielā bļodā sajauc krēmsieru ar ķirbju biezeni un cukuru. 
  12. Pievieno olas, saldo krējumu un kanēli, sajauc. 
  13. Iegūto masu lej uz cepumu pamatnes.
  14. Cep 150 grādos iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī aptuveni 1 stundu.
  15. Izcepto kūku turpat, cepeškrāsnī, atdzesē līdz istabas temperatūrai. Tad pārliec ledusskapī un atdzesē kūku ledusskapī vismaz 8 stundas. 
  16. Rotā ar bezē “spociņiem” un pasniedz. 

Foto: Viktorija Kožemjakina

TOP Komentāri

avatar