Atklāta mākslinieces Megijas Zonnes personālizstāde CILVĒKS. VIDE. PORCELĀNS.

Šī gada 10. septembrī dizaina viesnīcā Grand Poet atklāta jaunās mākslinieces Megijas Zonnes pirmā personālizstāde CILVĒKS. VIDE. PORCELĀNS. Viesnīcas izstāžu zālē šī ir jau 12 personālizstāde, kas tapusi sadarbībā ar Latvijas Mākslas akadēmiju (LMA), ļaujot jaunajiem māksliniekiem sevi parādīt plašākai auditorijai. Atbalstot mākslinieci, Grand Poet iegādāsies vienu no izstādes darbiem, kas būs saņēmis visaugstāko atzinību no viesnīcas apmeklētājiem, un iekļaus to viesnīcas mākslas kolekcijā Grand Poet Art Collection.

Izstādē CILVĒKS. VIDE. PORCELĀNS. aplūkojami darbi, kas radīti laika posmā no 2021. līdz 2024. gadam. Darbu vienojošā tēma ir cilvēka un vides attiecības 21. gadsimta pilsētvidē. Katrā darbā risināta cita attiecību šķautne, kopā veidojot ieskatu mākslinieces subjektīvajā sajūtā par cilvēka un vides mainīgajām attiecībām. Megijas aizraušanās ar keramikas apgleznošanu zemglazūras tehnikā aizsākās bakalaura studiju laikā, kas turpinājusies arī maģistra studijās un radošajā darbībā. Māksliniece piedalījusies izstādēs gan Latvijā, gan ārvalstīs, taču šī ir viņas pirmā personālizstāde, kurā aplūkojami gan akadēmiskie darbi, gan jaunāki ar studijām nesaistīti darbi izstādēm. Lai gan viens no plānotajiem darbiem apdedzināšanas procesā neizdevās, tas tikai pierāda keramikas mākslas izaicinājumu daudzslāņainību un nemazina izstādes kopējo vēstījumu un nozīmību.

“Keramikā mani aizrauj plašais tehnisko iespēju klāsts. Iespēja sevi izpaust pilnībā – gan tehniski sarežģītajā, loģiskajā un fiziski smagajā formveides procesā, gan brīvajā, emocionālajā gleznojumā uz tās. Mani iedvesmo cilvēka un vides savstarpējās attiecības, paradoksi, par kuriem darbos emocionāli un personiski reflektēju. Darbi ir ne tikai emocionālas laikmeta liecības, bet arī strauji mainīgās pilsētvides fiksācija uz nemainīgām, struktūru neatgriezeniski mainījušām porcelāna virsmām. Sfērisku virsmu apgleznošana ļauj atainot šķietami pazīstamas ainavas, vienlaikus radot jaunas, kas bezgalīgi turpinās sevī, tādējādi ienesot darbos arī mūžības un bezgalīgās telpas dimensiju,” stāsta Megija Zonne.

Māksliniece skaidro, ka keramikā rezultāts ir tikai daļēji paredzams, jo keramikas apgleznošana ir liela paļaušanās un ticība procesam. Dari labāko, ko spēj, pārējais, lai notiek kā notikdams – deformācija, burbuļi, plaisas, glazūras defekti. Tas ir neparedzams, skaists, nebeidzami izzināms lauks, kā arī personību rūdošs un attīstošs.

LMA Keramikas katedras vadītājs Dainis Lesiņš Megijas izstādi raksturo šādi: “Urbānā telpa un tajā esošā sociālā vide reflektē uz personību Megijas Zonnes porcelāna apjomu gleznojumos. Pilsētvides dinamika, trauksme, pūlis un vientulība tiek akcentēti, izmantojot sfērisko formu, rotējošo telpiskumu. Darbi uztverami kā autores personīgās atmiņu telpas ar tām piemītošiem emocionāliem uzslāņojumiem. Gleznojumi uz virpota porcelāna formām ir nozīmīgs pienesums laikmetīgās keramikas nozarei.”

Megijas Zonnes personālizstādes CILVĒKS. VIDE. PORCELĀNS. darbus var novērtēt ikviens Grand Poet apmeklētājs, piešķirot tīkamākajam darbam uzlīmi – monētu piecu grandu vērtībā – un tādējādi nosakot darbu, kurš pievienosies Grand Poet Art Collection.

Grand Poet vadītājs Māris Alnis: “Mums ir liels prieks atbalstīt jaunos talantus un radīt platformu, kurā viņi var parādīt savus darbus plašākai auditorijai. Šīs izstādes ne tikai bagātina mūsu viesnīcas telpas ar māksliniecisko daudzveidību, bet arī sniedz iespēju talantīgiem māksliniekiem tikt novērtētiem par viņu ieguldījumu. Mēs ticam, ka šī izstāde būs lieliska pieredze gan māksliniecei, gan mūsu viesiem, ļaujot katram iesaistīties un novērtēt mākslu jaunā līmenī.”

2018. gadā starp LMA un Semarah Hotels tīkla dizaina viesnīcu Grand Poet tika sākta sadarbība, kuras mērķis ir atbalstīt Latvijas jaunos māksliniekus, iedrošināt jauniem sasniegumiem un veicināt mākslas attīstību valstī, nodrošinot telpu personālizstāžu veidošanai un sniedzot finansiālu atbalstu talanta izkopšanai. Sadarbības ietvaros viesnīcas galerijā vairākas reizes gadā mainīgā ekspozīcijā ir aplūkojami Latvijas jauno mākslinieku darbi, kas ļauj ar tiem iepazīties plašākai sabiedrībai. Turklāt viesnīca iegādājas katras personālizstādes visaugstāk novērtēto darbu, iekļaujot to viesnīcas mākslas kolekcijā Grand Poet Art Collection un tādējādi sniedzot arī papildu atzinību un atbalstu māksliniekiem.

Līdz šim Grand Poet Art Collection kolekcijā iekļauti jau vienpadsmit jauno mākslinieku – Madaras Kvēpas, Justīnes Seiles, Ellas Mežules, Agates Bernānes, Kristīnes Rublovskas, Lauras Veļas, Sandras Strēles, Roberta Bāliņa, Alises Builevicas, Madaras Freidenfeldes un Haralda Saknīša – darbi, kas izvietoti katrā no viesnīcas stāviem, kā arī iekšpagalmā.

Foto: publicitātes (L.Vīksne)

TOP Komentāri

avatar