Aprīlī elektrības cenas Latvijā turpina samazināties

Līdzīgi kā martā, arī aprīlī Latvijā elektroenerģijas cenas samazinājās, saglabājot stabilu krituma tendenci – vidēji par 10 %. Kā liecina energokompānijas Enefit apkopotā informācija, par spīti mainīgajiem laikapstākļiem un svārstīgajam enerģijas pieprasījumam, zemo cenu palīdzēja noturēt augstie atjaunīgās enerģijas ražošanas rādītāji gan Latvijā, gan Lietuvā.

Aprīlī vidējā elektroenerģijas cena Nord Pool biržas Latvijas reģionā bija 60,25 eiro par megavatstundu, kas ir par 11,68% zemāka nekā martā. Savukārt martā attiecībā pret februāri vidējās cenas samazinājums bija 9%, tādējādi veidojot stabilu tendenci – vidēji 10% kritumu mēnesī. Aizvadītajā mēnesī Lietuvā un Igaunijā elektroenerģijas cenas saglabājās līdzīgas kā Latvijā, veidojot attiecīgi 60,25 un 60,39 eiro par megavatstundu.

“Lai arī aprīlī situācija Baltijas valstu elektroenerģijas tirgū bija tikpat mainīga kā laikapstākļi, elektrības cena kopumā pagājušajā mēnesī saruka, neskatoties pat uz ziemas īslaicīgo atgriešanos. Lielākoties par cenas samazinājumu jāpateicas labvēlīgajiem laikapstākļiem aprīļa sākumā, kas veicināja atjaunīgās enerģijas ražošanu, uzstādot sevišķi augstus rādītājus. Piemēram, Latvijā hidroelektrostacijas saražoja 654 gigavatstundas zaļās enerģijas, savukārt vēja ģeneratori – 19,5 gigavatstundas. Lietuvā 11. aprīlī sasniegts šogad augstākais rādītājs saules enerģijas ražošanā – 730 megavatu stundā,” skaidro Enefit juridisko klientu segmenta vadītājs Raimonds Vērdiņš.

Lētākas elektroenerģijas pieejamību Baltijas reģionā joprojām ierobežo nozīmīgā Skandināvijas elektroenerģijas importa samazināšanās energoinfrastruktūras darbu, piemēram, Somijas kodolreaktora Olkiluoto-3 remonta dēļ. Arī Zviedrijā kodolreaktorā notiek dažādi plānoti darbi, kas samazina zemākas cenas enerģijas plūsmu uz Baltijas valstīm. Remontdarbus abos reaktoros ar kopējo jaudu 2,5 gigavati plānots pabeigt maijā.

Attēls: publicitātes

TOP Komentāri

avatar