Aicina izmantot iespēju pārbaudīt bērnu zobu veselību bez maksas

Aicinot vecākus pievērst īpašu uzmanību bērnu mutes dobuma veselībai un mācīt savas atvases rūpēties par zobiem, kā arī iedrošinot bērnus nebaidīties no zobārsta un zobu higiēnista, 7. septembrī tirdzniecības centrā “Domina Shopping” no plkst. 10.00 līdz 18.00 notiks Bērnu mutes veselības diena. Tās ietvaros bērniem būs pieejamas bezmaksas zobārsta un zobu higiēnista pārbaudes, kā arī iespēja saņemt konsultācijas, ko sniegs zobārste Zane Lazda un zobu higiēniste Anita Preisa. 

Lai gan zobārsti iesaka pirmo vizīti pie zobārsta veikt laikā no pirmā zoba izšķilšanās līdz viena gada vecumam, kā norāda speciālisti, nereti pirmā vizīte notiek novēloti, un tās iemesls parasti ir zobu bojājumi vai zobu sāpes. Tāpat bieži vien vecāki nepietiekami sagatavo bērnus pieredzei, kas tos sagaidīs zobārsta vai higiēnista kabinetā, biedē ar zobārstu, kā rezultātā rodas bailes no zobārsta. Bērnu mutes veselības dienas ietvaros TC “Domina Shopping” bērni varēs izdzīvot zobārsta un zobu higiēnista vizīti ārpus zobārsta kabineta sienām, mazinot trauksmi un bailes no zobārsta vai higiēnista apmeklējuma. Pasākums norisināsies jau trešo gadu pēc kārtas, un, kā norāda speciālisti, tā ir pārbaudīta metode, kā raisīt bērnos mieru un radīt labu iespaidu par zobārsta vai higēnista apmeklējumu. 

“Lai arī mūsdienās zobārsta kabinets nav tik biedējošs kā agrāk, ir tikai cilvēcīgi izjust bailes, apmeklējot ārstu. Neziņa, kas sagaidīs zobārsta kabinetā, nereti bērniem rada lielu stresu, pāraugot bailēs, kas ilgtermiņā var būtiski ietekmēt zobārsta apmeklēšanas paradumus un pēc tam arī zobu veselības stāvokli, jau pieaugušam esot. Mūsu tirdzniecības centru ik dienas apmeklē tūkstošiem vecāku ar bērniem. Iepirkšanās un kopīga laika pavadīšana asociējas ar pozitīvām emocijām, patīkamu gaisotni, tādēļ zobārsta un higiēnista apmeklējums un pārbaudes veikšana šādā vidē nerada tik lielu trauksmi, ļauj bērnam šo procesu uztvert mierīgāk un stiprināt pārliecību, ka zobārsta apmeklējums nav nekas tāds, no kā vajadzētu baidīties. Tāpēc aicinām Bērnu mutes veselības dienā vecākus ar bērniem izmantot šo iespēju,” aicina TC “Domina Shopping” direktore Dina Bunce.

Kā rāda Nacionālā veselības dienesta dati, 2022. gadā tikai 37% Latvijas bērnu apmeklējuši zobārstu, turklāt daļa – tikai vienu reizi. Tam iemesls ir gan vecāku nevērība pret bērnu mutes veselību, gan garās rindas uz valsts apmaksātiem zobārsta pakalpojumiem bērniem. Turklāt, sagaidot savu kārtu, pārbaude vai iecerētā zobu ārstniecības procedūra var nemaz nenotikt, jo bērnam ir tik ļoti bail no zobārsta, ka sākas histērija, un speciālists nevar paveikt savu darbu.

“Iespēja izdzīvot zobārsta apmeklējumu nepiespiestā gaisotnē ārpus ārstniecības iestādes ir kā jautra spēle, kas mazina bailes un iedrošina bērnu vairāk uzticēties zobārstam. Šādu pieredzi ieteicams izdzīvot arī pavisam maziem bērniem – tāpat kā rūpēties par zobu un mutes veselību. Piemēram, arvien valda mīts, ka piena zobu veselība nav būtiska, kas ir pilnīgi aplami. Tas ietekmē gan žokļa, gan runas attīstību, tāpēc bērnam jau no mazotnes ir jāveido paradums rūpēties par mutes dobuma higiēnu, lai arī dažkārt tas nebūt nav vienkārši. Te lielisks palīgs var būt zobu birstes ar mīļāko multfilmu varoņu tēliem, zobu pasta ar patīkamu garšu, piemēram, augļu, un elektriskā zobu birste, kas ir aizraujošs veids, kā tīrīt zobus,” iesaka  zobārste Zane Lazda.

Bērnu mutes veselības dienā TC “Domina Shopping” būs iespēja ne tikai nepiespiestā gaisotnē izdzīvot zobārsta vai zobu higiēnista vizīti, bet arī tuvāk iepazīties ar “Philips Sonicare” elektronisko zobu birstīšu lietošanu, kā arī citiem produktiem un risinājumiem, kas smaidam liks mirdzēt spožāk. Tāpat pasākumā klātesoši būs iemīļotās multfilmas “Ķepu patruļa” varoņi, lai iedrošinātu bērnus zobārsta apmeklējuma laikā. Pasākumu vadīs TV personība Lelde Ceriņa.

“Mani mazie ķipari Adele un Francis pirmoreiz sēdās zobārsta krēslā tieši šādā pasākumā. Tā bija ļoti pozitīva pieredze! Pirmkārt, bērnus ļoti iedrošināja tas, ka apkārt ir citi drosminieki, otrkārt, valdīja ļoti brīva atmosfēra, ko vēl uzlaboja mīļākie multfilmu varoņi un pārsteiguma dāvaniņas. Zobārsta kabinetā tas, protams, nav tik vienkārši,” atklāj Lelde Ceriņa.

Bērnu mutes veselības diena TC “Domina Shopping” norisināsies 7. septembrī tirdzniecības centra centrālajā laukumā (pie restorāna “Vairāk Saules”) un tiek rīkota sadarbībā ar “TavamSmaidam.lv”, “Philips Sonicare” un citiem nozares speciālistiem.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar