Putra brokastīs ir izcila izvēle! Idejas un receptes, kā putru dažādot
Putra ir uzturvērtībām bagāts brokastu ēdiens, kas nodrošina enerģiju un labu pašsajūtu dienas sākumam. Sertificēta uztura speciāliste un Rimi Bērniem eksperte Olga Ļubina dalās idejās, kā putras dažādot, mainot to sastāvdaļas un bagātinot uzturvielu saturu.
Kāpēc izvēlēties putru brokastīs?
Putra ir lieliska izvēle – tā ne tikai sasilda un sniedz sāta sajūtu, bet arī palīdz uzturēt veselīgu gremošanas sistēmu. Īpaši ieteicamas ir pilngraudu putras, jo tās ir bagātas ar saliktajiem ogļhidrātiem un šķiedrvielām, kas veicina ilgstošu sāta sajūtu un stabilu enerģijas līmeni.
Auzu pārslu putra – samazina holesterīna līmeni
Populārākā no putrām noteikti ir auzu pārslu putra – ātri pagatavojama un veselīga. Auzu pārslu putra satur beta glikānus, kas palīdz samazināt holesterīna līmeni asinīs un nodrošina normālu imūnsistēmas darbību.
Griķu putra – bagātīgs dzelzs avots
Mazāk populāra, bet ne mazāk vērtīga brokastu izvēle. Griķu putra satur daudz šķiedrvielu un olbaltumvielu, kā arī tādus vērtīgus minerālus kā dzelzi, magniju, mangānu, fosforu un cinku. “Šī putra ir nepelnīti aizmirsta, bet tai ir augsta bioloģiskā vērtība,” uzsver Olga Ļubina.
Prosas putra – labai centrālās nervu sistēmas darbībai
Prosas putra satur daudz vitamīnu un minerālvielu, piemēram, B grupas vitamīnus, it īpaši B6 vitamīnu. Tāpat arī tā satur fosforu un magniju, kas palīdz nodrošināt normālu kaulu, muskuļu un centrālās nervu sistēmas darbību.
Mannas putra – jāpapildina ar augļiem vai riekstiem
Mannas putra bērniem garšo, taču tā satur mazāk šķiedrvielu. Lai padarītu to pilnvērtīgāku, Rimi Bērniem eksperte Olga Ļubina iesaka to papildināt ar svaigām ogām, sēklām, riekstiem vai biezpienu. Tādējādi brokastis būs ne tikai gardākas, bet arī nodrošinās ilgāku sāta sajūtu.
Izmēģini jaunas putru receptes!
Putras ir viegli un ātri pagatavojamas, turklāt, variējot to sastāvdaļas, iespējams radīt gan garšas, gan uzturvielu daudzveidību. Pievienojot riekstus, sēklas, augļus vai ogas, brokastis kļūst interesantākas un palīdz nodrošināt bērniem veselīgai attīstībai nepieciešamās uzturvielas.
Iedvesmai – gardas un daudzveidīgas putru receptes.
Prosas putra ar sieru un olu
Nepieciešams:
- 120 g prosas;
- 300 ml ūdens;
- 300 ml piena vai augu dzēriena;
- 50 g sviesta (20 g sākumā un vēlāk vēl 30 g);
- 40–50 g siera;
- 2 olas;
- sāls pēc garšas.
Pagatavošana
Prosas graudus noskalo ar vēsu ūdeni vai arī uz nakti atstāj, aplietus ar ūdeni, istabas temperatūrā.
Katlā prosai pievieno ūdeni, 20 g sviesta, sāli un vāra aptuveni 15 minūtes.
Pievieno pienu un turpina vārīt vēl 8–10 minūtes. Noņem no plīts un atstāj zem vāka uz aptuveni 10 minūtēm.
Vāra olas (var arī paipalu olas).
Pasniedz, pārgriežot olas uz pusēm, sarīvē sieru un pievieno sviestu. Var dekorēt ar svaigiem zaļumiem.
Auzu pārslu putra ar magonēm un mellenēm
Nepieciešams:
- 1 glāze auzu pārslu;
- 1 glāze ūdens;
- 1 glāze piena vai augu dzēriena;
- 1 ēdamk. medus;
- 1 ēdamk. magoņu;
- 1 ēdamk. biezpiena.
Pagatavošana
Katliņā ieber auzu pārslas, pievieno ūdeni un vāra mērenā temperatūrā.
Kad ūdens ir iztvaikojis, pievieno pienu, medu, biezpienu un magones.
Vāra vēl 5–7 minūtes.
Pasniedz ar svaigām ogām pēc izvēles.
Foto: publicitātes
TOP Komentāri