Airsoft izklaide iesācējiem – viss, kas Tev jāzina

Airsoft izklaide jeb vienkārši airsoft ir sporta veids, kurā tiek simulēta militāras kaujas vide. Spēlētāji izmanto reālu šaujamieroču kopijas, kas ir viens no būtiskākajiem iemesliem, kāpēc airsoft ir tik populārs visā pasaulē. Ja arī Tu vēlies pamēģināt šo sporta veidu vai uzzināt ko jaunu par to, šis raksts ir domāts Tev. Lasi un uzzini interesantu un noderīgu informāciju!

Airsoft pamati

Airsoft izklaide ir populārs hobijs visā pasaulē. Ar to cilvēki nodarbojas tādās vietās kā Japāna, ASV un Eiropa. Tas ir aizraujošs veids, kā trenēt savas taktiskās prasmes, izjust adrenalīna pieplūdumu un socializēties ar līdzīgi domājošiem cilvēkiem.

Airsoft vēsture

Airsofts tika izgudrots Japānā 1970. gados, lai civiliedzīvotāji varētu praktizēt šaušanu drošā un likumīgā veidā. Tajā laikā Japānā bija stingri ieroču kontroles likumi, kas apgrūtināja cilvēkiem iegādāties īstus šaujamieročus, tāpēc airsoft ieroči bija ar atsperu mehānismu darbināmas īstu ieroču kopijas, kas šauj ar mazām plastmasas granulām.

Airsofts ātri ieguva popularitāti Japānā un galu galā izplatījās arī citās Āzijas un Eiropas valstīs. Pieaugot cilvēku interesei, airsoft ieroči attīstījās, kļūstot reālistiskāki un tehnoloģiski progresīvāki. Mūsdienās airsoft ieroči darbojas ar baterijām, gāzi vai abu kombināciju. Izmērā, svarā un funkcionalitātē tie ir līdzvērtīgi īstiem ieročiem.

Mūsdienas

Šobrīd airsoft izklaide ir attīstījusies par augsti organizētu sporta veidu ar teicami rīkotām spēlēm, turnīriem un pat profesionālām līgām. Šo sporta veidu izbauda dažāda vecuma un prasmju līmeņa cilvēki, sākot no spēlētājiem, kurus uz pasākuma prieka pēc paaicinājuši draugi, līdz nopietniem entuziastiem.

Lai nodarbotos ar airsoft, ir vajadzīgi ne tikai airsoft ieroči, bet arī cits ekipējums. Raksta turpinājumā iepazīsties ar būtiskākajiem atribūtiem, kas nepieciešami drošai spēlei!

Spēlei nepieciešamais ekipējums

Ņemot vērā, ka airsoft izklaide tiek regulēta ar likumu (katrā valstī noteikumi var būt nedaudz atšķirīgi), ir svarīgi būt informētam un izvēlēties atbilstošu ekipējumu.

Svarīgākās ekipējuma sastāvdaļas:

  • airsoft ieroči – pistoles vai automāti, ko spēlētājs izvēlas atbilstoši paredzētajam spēles stilam, kā arī laukuma platībai. Tie var būt elektriski, ar gāzi darbināmi vai ar atsperi, kas izšauj mazās plastmasas bumbiņas;

  • BB jeb bumbiņas – airsoft ieroči šauj ar mazām, aptuveni 6mm lielām, sfēriskām plastmasas granulām, kas izmaksā salīdzinoši lēti. Airsofta munīcija ir nopērkama dažādos svaros, izmēros un krāsās. Lai nodrošinātu precizitāti un izcilu veiktspēju, jāizvēlas savam ierocim piemērotas BB;

  • acu un sejas aizsargi – airsoftu drīkst spēlēt tikai tad, ja spēlētājam ir atbilstoša sejas maska. Tā var būt kopēja, kas nosedz visu seju, vai atsevišķi brilles un mutes un deguna aizsargs. Trāpījuma gadījumā var palikt zilumi un pat pušumi, tādēļ sejas aizsargi ir obligāti;

  • apģērbs – airsoft izklaide obligāti neparedz noteikta vai speciāla apģērba valkāšanu pasākuma laikā, taču jāizvēlas sportiskai spēlei piemērots apģērbs, piemēram, garās bikses, krekls ar garām piedurknēm un izturīgi, ērti apavi. Ieteicams vilkt neitrālas vai maskējošas krāsas drēbes, kas saplūst ar apkārtējo vidi;

  • taktiskais aprīkojums – piemēram, vestes, maki un somiņas nav obligāti, taču var būt noderīgi, lai ērti pārnēsātu papildu BB un citu aprīkojumu, gan pasargātu sevi no zilumiem. Tāpat sava ķermeņa aizsardzībai var noderēt ceļgalu sargi, taktiskie cimdi un cepure.

  • akumulators un lādētājs (vajadzīgi elektriskajiem ieročiem) – ja Tev ir elektriskie airsoft ieroči, Tev būs nepieciešams akumulators un lādētājs, lai nebūtu jāpārtrauc spēle, jo ierocis ir izlādējies.

Pirms visa iepriekš minētā ekipējuma iegādes, iesakām šo sporta veidu izmēģināt kādā no izklaides un aktīvās atpūtas uzņēmumiem, piemēram, “GUNSnLASERS”, kura piedāvājumā ir airsoft izklaide un ekipējuma noma. Tā Tu sapratīsi, kas Tev šķiet parocīgāks un piemērotāks Tavam spēles stilam. Rezultātā ietaupīsi vairākus eiro.

Kad esi iepazinies ar galvenajiem airsoft noteikumiem un nepieciešamo ekipējumu, uzzini, kā airsoft izklaide tiek regulēta dažādās pasaules valstīs!

Airsoft likumi

Airsoft likumi, kurus regulē valdība, dažādās valstīs ir atšķirīgi. Pirms piedalīšanās gan vietējā mēroga, gan starptautiskos airsoft pasākumos ir svarīgi zināt attiecīgās valsts likumus un noteikumus.

Īss ieskats airsoft likumos dažās valstīs:

  • Latvija – ir vairāki ierobežojumi. Iegādāties un glabāt pneimatiskos ieročus var personas, kas ir sasniegušas 18 gadu vecumam un saņēmušas Valsts policijas izsniegtu atļauju. Lai to saņemtu, ir jāiziet medicīniskā komisija, ieskaitot psiholoģisko pārbaudi, kā arī kriminālās pagātnes pārbaude. Airsoft ieroči ir jāmarķē, tos nedrīkst pārveidot. Airsoft izklaide var notikt tikai tam speciāli pielāgotās vietās vai organizētos pasākumos;

  • Apvienotā Karaliste – airsoft ieroči tiek klasificēti kā šaujamieroči, un tiem ir nepieciešama licence. Airsoft ieročiem arī jāatbilst noteiktiem jaudas un enerģijas ierobežojumiem, un spēlētājiem spēles laikā vienmēr ir jāvalkā acu aizsargi;

  • Vācija – airsoft ieroči tiek klasificēti kā šaujamieroči, tāpēc uz tiem attiecas gandrīz visi tie paši noteikumi, kas uz īstajiem ieročiem. Airsoft ieročus var iegādāties ikviens, kas ir vecāks par 18 gadiem, un ir saņēmis derīgu šaujamieroču nēsāšanas vai sporta šaušanas licenci. Tāpat airsofta ieročiem ir jāatbilst noteiktiem jaudas un enerģijas ierobežojumiem, un spēlētājiem ir jāvalkā acu aizsargi.

  • Francija – airsoft ieroči tiek uzskatīti par ieročiem, tāpēc tos var iegādāties tikai tie, kuri ir vismaz 18 gadus veci. Ieročiem ir jāatbilst noteiktiem jaudas un enerģijas ierobežojumiem, un spēlētājiem ir jāvalkā acu aizsargi. Lai iegādātos airsoft pistoli vai automātu, ir jāsaņem “Autorisation de Détention” atļauja. Lai saņemtu šo atļauju, personai ir jāiziet gan medicīnas pārbaudes, gan apjomīgs mācību kurss par šaujamieroču lietošanu un glabāšanu. Airsoft ieročiem ir jābūt atbilstoši marķētiem, spēles drīkst notikt tikai tam paredzētās lokācijās;

  • Itālija – saskaņā ar Itālijas tiesību aktiem, airsoft ieroči tiek uzskatīti par šaujamieročiem, tāpēc uz tiem attiecas daudzi tādi paši noteikumi kā uz faktiskajiem šaujamieročiem. Airsoft ieročus var nopirkt jebkurš, kurš ir sasniedzis vismaz 18 gadu vecumu, un ir saņēmis atbilstošu licenci (Licenza di Porto d’Armi). Airsoft ieroči ir jāmarķē, tos nedrīkst pārveidot. Spēles var notikt speciāli pielāgotās teritorijās;

  • Spānija – airsoft ieroči tiek dēvēti par šaujamieročiem, tādēļ tos var iegādāties personas, kuras ir saņēmušas atļauju (Permiso de Armas) un ir vecākas par 18 gadiem. Lai saņemtu minēto atļauju, ir jāiziet medicīniskā pārbaude un apmācību kurss.

Svarīgi atzīmēt, ka šie normatīvie akti laika gaitā var mainīties, un pirms dalības airsofta aktivitātēs jebkurā valstī ieteicams par to pārliecināties attiecīgajās iestādēs vai organizācijās.

Airsoft izklaide ir interesants un sportisks veids, kā pavadīt savu brīvo laiku. Tā ir iespēja uzturēt sevi gan labā fiziskā, gan mentālā formā. Ja arī Tevi interesē airsoft izklaide, apmeklē mājaslapu www.gunsnlasers.lv, aplūko piedāvājumu un piesaki savu pasākumu, rakstot uz e-pastu info@gunsnlasers.lv!

Airsoft izklaide “GUNSnLASERS” poligonos

Aktīvās atpūtas parki “GUNSnLASERS” piedāvā airsofta spēles vairākās lokācijās Rīgā:

  • Viestura prospektā 2, Mežaparkā (āra poligons);

  • Šampētera ielā 1, Šampēterī (iekštelpu poligons);

  • Mārkalnes ielā 10, Juglā (iekštelpu laukumi).

Ar cenām un plašāku piedāvājumu, ko sniedz “GUNSnLASERS” airsoft izklaide, iepazīsties www.gunsnlasers.lv vai arī sazinoties pa tālr. +371 27274646 (pēc savienojuma nospied pogu 1 un 1)!

Foto: gunsnlasers.lv

Reklāmraksts sadarbībā ar GUNSnLASERS

TOP Komentāri

avatar