X Koklētāju saiets Latgalē

X Koklētāju saiets Latgalē aizgājušajā nedēļas nogalē sākās ar piemiņas brīdi kokļu meistaram Donatam Vucinam, kam sekoja  izstādes „Kokļu dienām desmit gadi” atklāšana, kas Varakļānu muzejā būs apskatāma līdz 18.novembrim. Paralēli iekārtota arī retrospektīva  izstāde par  biedrības „Latgales tradicionālās kultūras centrs „Latgaļu sāta” piecu gadu darbību. Biedrības dibinātājs  Dainis Mjartāns pateicās visiem tiem, kuri aizgājušajos gados  atbalstījuši  biedrības centienus.

Priecē plašais klausītāju pulks, kas bija ieradies uz koklētāju koncertu. Kā klātesošajiem norādīja pasākuma organizatore Marika Zeimule katram no četrpadsmit koncerta dalībniekiem ceļš pie kokles bijis savādāks. Kristīne un Māra no Rīgas koklēt sāka biedrības „Latgaļu sāta” tradicionālās kultūras bērnu nometnēs pie skolotājas Māras Vucinas-Bērziņas. Valdis Ērglis kokli nopelnīja savulaik strādādams pie kokļu meistara Donata Vucina. Tālis Karlsons no Praulienas koklēšanas māku pat mācījis latviešu jauniešiem tālajā Sibīrijā, arī Artūrs Krolmanis pēc profesijas frizieris ar kokli pabijis Sibīrijas plašumos. Katru gadu koklētāju saietā redzam jaunas sejas šoreiz – Aiju Spridzāni, Solveigu Kaļvu, Lindu Nebēdnieci, Elīnu Macijevsku. Pirmo reizi Varakļānu pili pieskandināja somu kantele Jenni Venalainenas izpildījumā. 

M.Zeimule izteica pateicību madonietim Aivaram Zariņam, kas savulaik mācījis koklēšanu bērniem Ērgļos, Madonā, Varakļānos piebilzdama, ka neskatoties, uz to, ka koklēšana iekļauta Latvijas kultūras kanonā, reti kur koklēšanu uz etnogrāfiskajām koklēm piedāvā apgūt skolās. Varbūt pašvaldības sasparosies, jo interese taču ir!

Koncerts pierādīja to, ka kokle daudziem jauniešiem kļuvusi par mīļu instrumentu un nevis kādu arhaisku muzeja priekšmetu. Klausītāji varēja baudīt kā kokles skaņās pārvēršas Imanta Kalniņa kompozīcijas, varēja dziedāt līdzi skanot „Pi Dīveņa gari goldi”, bet cesvainietes Latvītes Cirses koklētāju saietam radītā kompozīcija elektriskajai koklei „Saulīt vēlu vakarā” izpildot ar lociņu, bija avangardisks kokles spēles paraugdemonstrējums. Par pasākuma ieskaņu gādāja varenās Varakļānu sievas Kristīnes Strodes vadībā. Koklētāji un viesi vakaru pavadīja „Latgaļu sātā” Dekšāres pagastā, kur netrūka ne dziesmu, ne danču.

Foto: „Latgaļu sāta”

TOP Komentāri

avatar