VUGD viedoklis par piesārņojumu Icas upē

VUGD apzinās, ka ir iesaistīts šī notikuma procesā, jo mēnesi pirms zivju bojāejas veica mācības tiešā upes tuvumā. VUGD izmeklēšanas gaitā ir aktīvi sadarbojies ar VVD un norādījis uz vairākiem faktiem, kam izmeklēšanas gaitā būtu jāpievērš uzmanība. Diemžēl VVD tos ir ignorējis un nav norādījis savā ziņojumā.

Piemēram, notikuma vietā, kur VUGD veica mācības, izmantojot putu radītāju, zem tilta ir asfaltēts laukums, kur pēc aculiecinieku teiktā tika bieži mazgātas automašīnas. Minēto apliecina šajā vietā atrastie sadzīves atkritumi, kas ir dokumentēti fotogrāfijās VUGD veiktās dienesta pārbaudes laikā. Ņemot vērā, ka VUGD izmantotā putu radītāja drošības datu lapā norādītās ķīmiskās vielas, sintētiskās virsmas aktīvās vielas, ir plaši pārstāvētas arī virknē sadzīves ķīmijā lietotajos produktos, piemēram, automašīnu mazgāšanas līdzekļos, netīrumu šķīdinātājos, tīrīšanas putās veļas pulveros, trauku mazgāšanas šķīdumos u.c., tad VUGD uzskata, ka VVD, veicot piesārņojumu izmeklēšanu un vainīgā meklēšanu, ir rīkojies tendenciozi, vēršoties tikai un vienīgi pret VUGD.

Tāpat VUGD nevar piekrist VVD apgalvojumam par putu koncentrāta un aktuālo datu lapu neatbilstošu izmantošanu, jo VVD kļūdaini pieņemis, ka mācībās izmantots 2013.gada iepirktais putu koncentrāts. Mācībais izmantotais koncentrāts tika iepirkts 2009.gadā un tā analīzei nevar piemērot 2013.gadā ražotā putu koncentrāta ar izmainīto sastāvu datu lapu, kā to darījis VVD savā analīzē.

VUGD ir veikta dienesta pārbaude par mācībām pie Ičas upes, kuras ietvaros veikta arī vispusīga analīze par attiecīgā putu radītāja pielietošanu. Lai uzzinātu citu valstu pieredzi, VUGD ar jautājumiem par putu pielietojumu ir vērsies pie ugunsdzēsības putu ražotāja, kā arī apkopojis informāciju no citu Eiropas Savienības valstu ugunsdzēsības dienestiem. Putu ražotājs, sniedzot atbildes uz VUGD uzdotajiem jautājumiem ir norādījis, ka balstoties uz viņu zināšanām un laboratorijās veiktajiem pētījumiemvar izslēgt iespēju, ka zivju masveida bojāeja notika tādēļ, ka STHAMEX nonāca upē, jo daudzums bija pārāk mazs, lai veicinātu zivju bojāeju, kā arī šis produkts nevar izraisīt zivju apdegumus. Laiks starp notikumiem ir pārāk liels.               

Putu lietošana glābšanas darbu veikšanā un ugunsgrēku dzēšanā, piemēram, gadījumos, kad ir plaša degvielas vai ķīmisko vielu  noplūde ir būtiski nepieciešama. Tāpēc Latvija nekādā gadījumā nedrīkst būt vienīgā valsts Eiropas Savienībā, kurā to lietošana ir nepārdomāti ierobežota.

Tāpēc VUGD turpmāk cer uz savstarpēju konstruktīvu sadarbību ar VVD, veidojot kopīgu un objektīvu izpratni par putu koncentrāta pielietošanu glābšanas darbos. 

 

TOP Komentāri

avatar