VUGD aicina rīkot drošus svētku pasākumus

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) atgādina, ka par ugunsdrošību masu pasākumos atbild tā organizētājs vai viņa pilnvarota persona. Publisku izklaides un svētku pasākumu organizatoriem pirms rīkot pasākumus būtu jāiepazīstas ar Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumu un Ugunsdrošības noteikumiem, kuri bez šaubām arī jāievēro.

VUGD svētku rīkotājiem atgādina, ka sarīkojumu laikā aizliegts novietot eglītes evakuācijas ceļos un izmantot eglīšu greznošanai sveces vai pašdarinātas elektroietaises. Tāpat Ugunsdrošības noteikumi nosaka, ka telpās, kur notiek masu pasākumi, krāsns kurināšana jāpārtrauc divas stundas pirms pasākuma.

Savukārt tiem, kuri svētkus rīko mājās VUGD atgādina, ka Ziemassvētku eglīte ir stingri jānostiprina, lai tā nevarētu apgāzties. Ja esat izlēmuši iedegt kādu sveci, izvērtējiet, cik tas būs droši. Vai svece ir droši nostiprināta, vai tuvumā nav viegli uzliesmojoši priekšmeti, vai svētku jūklī to kāds neapgāzīs. Vēlams, lai katrā mājā būtu ugunsdzēsības aparāts un tas vienmēr būtu pie rokas. Taču, ja tā nav, vismaz kādā lielākā traukā tuvumā pie vietas, kur tiek degtas sveces, atrastos ūdens.

Šie svētki īpaši gaidīti un mīļi ir bērniem, kuriem, atdarinot pieaugušos, arī pašiem gribas iedegt liesmiņas, padraiskoties ar brīnumsvecītēm. Tādēļ vecākiem svētku gatavošanas virpulī nevajadzētu piemirst par bērniem un ne mirkli neatstāt viņus bez uzraudzības. Tāpat jau pirms svētkiem būtu jāpārrunā ar bērniem, kad uguns liesmiņa sagādā prieku un kad tā var nest lielu postu.

Uzpošot māju svētkiem, neaizmirstiet arī ieviest kārtību lodžijā vai uz balkona. Tur reizēm tiek novietotas nederīgās mantas, pat vecas mēbeles, paklāji. Augšējo stāvu kaimiņu pa logu nevērīgi izmesta degoša cigarete vai neuzmanīgi izšauta pirotehnika var nejauši iekrist lodžijā un, ja tur būs viegli uzliesmojošas mantas, var izcelties ugunsgrēks.

Ja esat plānojuši svētkos izmantot pirotehniku, tad iegādājieties to tikai oficiālās tirdzniecības vietās, lai būtu pārliecināti, ka tā ir kvalitatīva un droša. Pirms pirotehnikas lietošanas rūpīgi izlasiet instrukciju un izpildiet visus nosacījumus! Nekādā gadījumā neļaujiet bērniem rīkoties ar pirotehniku!

Pirms mājās rīkojat svinības, pārdomājat par savu viesu un arī sava mājokļa drošību. Ja ciemosies bērni, izvērtējiet, kur viņi rotaļāsies, vai tā būs droša vide. Ja esat nesmēķētājs, bet ciemos nāks cilvēki, kuri smēķē – norādiet, kur to var darīt, kur likt izsmēķus. Ja kāds izlēmis paviesoties kopā ar savu četrkājaino draugu – vai šis mīlulis nevar apgāzt kādu svečturi ar sveci.

Foto:poga.lv

TOP Komentāri

avatar