Vīriešu veselības nedēļā norāda uz augsto saslimstību ar prostatas vēzi

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Uroloģijas klīnikas vadītājs asoc.prof. Vilnis Lietuvietis norāda uz to, ka prostatas ļaundabīgs audzējs ir trešā biežākā diagnoze, ar kādu Latvijas Onkoloģijas centra poliklīnikā pie speciālistiem nonāk pacienti: “Pašlaik daudz tiek runāts par valsts drošību, lielāki līdzekļi novirzīti aizsardzībai, tomēr nepienācīga uzmanība joprojām tiek veltīta jautājumam, kā uzlabot Latvijas vīriešu veselības stāvokli, kuriem vajadzības gadījumā būs šī valsts jāaizstāv. Saslimstības ar prostatas vēzi ar katru gadu pieaug, tāpat arī letālo gadījumu skaits, tāpēc līdzīgi kā sievietēm valstī vajadzētu ieviest papildus programmas, kas ļautu savlaicīgi atklāt saslimšanas un samazināt mirstību vīriešiem.”

Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra datiem, ja 2003.gadā diagnoze “prostatas vēzis” tika uzstādīta 730 vīriešiem, 2014.gadā tie bija jau 1114. Ar šādu diagnozi miruši attiecīgi 288 vīrieši 2003.gadā un 409 – 2014.gadā. Pērn starp visiem vīriešiem atklātajiem ļaundabīgajiem audzējiem pirmajā vietā bija tieši prostatas vēzis (20% jeb 1114 gadījumi) – 13% – 1.stadijā, 45% – 2.stadijā, 23% – 3.stadijā, 10% – 4.stadijā, 7% stadija nebija precizēta.

Lai pievērstu plašākas sabiedrības uzmanību vīriešu veselības jautājumiem, svētdien, 13.septembrī, organizācijas “Round Table” Latvijas klubs sadarbībā ar Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcu un Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Atbalsta fondu, aicina atbalstīt labdarības un ziedojumu vākšanas pasākumu “Pīļu Skrējiens 2015″. Pasākumu atklās Veselības ministrs Guntis Belēvičs, kā arī Aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis. Pasākuma galvenais mērķis ir stiprināt Latvijas valsti – stiprinot Latvijas vīriešu veselību visos vecumos!

No plkst.12:00 – 14:00 Rīgas kanālā posmā starp Nacionālo operu un baletu un Brīvības pieminekli norisināsies labdarības pasākumu “Pīļu Skrējiens 2015”. Ziedojot 5€, dalībniekam tiks piešķirts pīlītes kārtas numurs, kas savukārt atbilst vienai no pīlītēm, kuras tiks peldinātas kanālā – “Pīļu Skrējienā 2015”. Jebkura pasākumā ziedotā summa tiks izlietota vīriešu bezmaksas veselības pārbaudēm, bet pirmās 35 pīlītes iegūs atbalstītāju sarūpētās balvas! Ziedot var arī portālā Ziedot.lv: https://www.ziedot.lv/pilu-skrejiens-2027

Pērn pēc šī pasākuma organizatori kopā ar atbalstītajiem par saziedoto naudu veikuši informatīvu kampaņu vīriešu veselības veicināšanai, kā arī bezmaksas PSA testa (prostate-specific antigen) asins analīzes vīriešiem reģionos, piemēram, projekta laikā Gulbenē tika veiktas 104 PSA testa analīzes un atklāti vairāki vēža gadījumi agrīnā stadijā, kuri ir jau saņēmuši atbilstošu ārstēšanu.

Foto: ilustratīvs

TOP Komentāri

avatar