Vija Celmiņa. Dubultā realitāte. Izstādes atklāšana

Vija Celmiņa ir panākumiem bagāta, Amerikā dzīvojoša latviešu izcelsmes māksliniece, kuras darbi ir guvuši atpazīstamību un atzinību kā ASV, tā visā pasaulē. Latvijā dzimusī amerikāniete ir devusi brīnišķīgu iespēju ieskatīties viņas daiļradē arī savas dzimtenes mākslas pazinējiem un viņas darba piekritējiem, apbrīnotājiem.

 Pasākums bija pulcējies lielu skaitu mākslinieces talanta cienītājus, kultūras un mākslas mīlētājus, kā arī dažus ziņkārīgos garāmgājējus. Lai gan katrs ieradies ar savu motīvu un priekšstatu vadīts, tomēr varu būt droša, ka izstāde vienaldzīgu neatstāja nevienu. Atklāšanas pasākums sākās ar cienījamās mākslinieces uzrunu, kā arī citu ievērojamu kultūras cilvēku un mākslas baudītāju ievadvārdiem, pateicībām kā izstādes organizatoriem, tā māksliniecei pašai. Lielais interesentu skaits bija tiešām ievērojams, tāpēc daļai interesentu nācās šo ievadu noklausīties Biržas foajē, taču tas nemainīja burvīgo noskaņu, kas valdīja pasākumā. Pasākuma atmosfērai īpašu piesitienu deva dzīvais mūzikas pavadījums, mākslinieces klātbūtne, kā arī gaisā virmojošais emociju kokteilis.

Izstādes tematika tika balstīta uz mākslinieces daiļradi sakot no tās pirmsākumiem līdz pat tagadnei. Izstādē bija apskatāmi gan mazāk zināmi, gan plašu atpazīstamību guvuši mākslas darbi. Tāpat izstādē varēja apskatīt dažādās tehnikas un novirzienus, kādos darbojas Vija Celmiņa, sākot no grafikas, glezniecības līdz pat skulptūrām un objektiem, kuri veidoti pakļaujoties mākslinieces radošajam lidojumam gadu gaitā. Māksliniecei raksturīgais rokraksts spēj savos darbos ieraut ikvienu ar savu dziļumu un realitātes sajūtu. Skatoties uz gleznām ik pa laikam nākas sev pajautāt vai tas ko Tu redzi ir fotogrāfija vai neatkārtojams cilvēka veidots darbs. Tāpat tematika liek aizdomāties par eksistenciāliem jautājumiem. Gleznas ar galaktikas ainavām, debess un okeāna plašumiem, kā arī zirnekļu tīkli – tas viss liek kaut kādā veidā iedziļināties un censties saskatīt savu kā cilvēka lomu dzīves un dabas plašumos.

Pasākums piedāvāja iespēju noskatīties režisora Olafa Okonova filmu „Teritorija. Vija Celmiņš”, kas ir dokumentālā filma par mākslinieci Viju Celmiņu viņas dzīvi, mākslinieciskajām gaitām un neapšaubāmi interesanto personību. Tāpat izstādes apmeklētājiem tika dota unikāla iespēja iegādāties grāmatu „Dubultā realitāte” un iegūt pašas mākslinieces autogrāfu, kā arī pārmīt kādu vārdu ar mākslinieci realitātē. Pati māksliniece sagaidīja savus viesus ar atvērtību, sirsnību un labprātīgu komunikāciju kā angļu, tā latviešu valodā.

Ieteiktu šo izstādi apmeklēt ikvienam Vijas Celmiņas cienītājam ,jebkuram mākslas mīļotājam, kā arī cilvēkiem, kuri ar mākslu ir uz Jūs, jo šī izstāde pārsteidz ar savu spēju ieinteresēt un likt aizdomāties ne tikai par mākslu, bet par lietām, to redzējumu kopumā. Tāpat tiem, kuri nepazīst šo mākslinieci un viņas daiļradi, izstāde dod lielisku iespēju vienkopus aplūkot mākslas darbus no pirmsākumiem līdz pašiem populārākajiem, kā arī iepazīties ar Vijas Celmiņas biogrāfiju, radošo lidojumu un personību.

Izstāde ir apskatāma no 12. Aprīļa līdz 22. Jūnijam mākslas muzejā „Rīgas birža” Lielajā izstāžu zālē. 

 

Teksts un foto: Ieva Romanovska

TOP Komentāri

avatar