Viesskolēni: ar kādiem ziediem doties uz Zinību dienu?

Ārvalstīs skolas gaitas tiek uzsāktas dažādos laikoskā arī dažādos veidos. 1. septembris kā mācību gada pirmā diena tiek atzīmēta tādās Eiropas valstīs kā Austrijā, Beļģijā, Čehijā, Ungārijā, Īrijā, Polijā, Slovēnijā u.c. Viesskolēns Martins no Ungārijas stāsta, ka viņa dzimtenē skola sākas 1. septembrī. “Atklājot jauno mācību gadu, mums skolā tiek organizēta neliela svinīgā ceremonija – tiek atskaņota vai nodziedāta Ungārijas himna un lasīta dzeja. Ziedus uz skolu mēs nenesam, bet sapucējamies gan,” stāsta ungārs.
 
Savukārt apmaiņas programmas skolniece Katarīna no Vācijas stāsta, ka dzimtenē skola sākas 3. septembrī. “Mums nav svinīgi jāģērbjas, nepasniedzam ziedus skolotājiem. Mācību gada pirmajā dienā mēs tiekamies ar klases audzinātāju un izrunājam stundu sarakstu, tāpat kopīgi saplānojam, kur katrs skolēns sēdēs, un nedaudz pastāstām, ko darījām vasaras brīvdienās. Pie reizes nedaudz atkārtojam, ko iepriekšējā mācību gadā apguvām. Tā nedaudz sanāk arī pamācīties šajā dienā,” stāsta Katarīna.
 
Daudzās valstīs skolas gaitas sākas augusta un septembra mēnešos, piemēram, Dānijā – 12. augustā, Francijā – 2. septembrī, Grieķija – 11. septembrī, Maltā – 22. septembrī, Norvēģijā – 18. augustā. Itāliete Serēna stāsta, ka viņas dzimtenē “pirmajā skolas dienā nenotiek nekādi svinīgi pasākumi – nav ne ziedu, ne dāvanu. Parasti mums skola sākas septembra otrajā nedēļā un sākam uzreiz mācīties”. Savukārt Brenda, kura Latvijā ieradīsies vēl tikai septembra vidū, stāsta, ka Indonēzijā skola sākas jūlija vidū, koledža – augusta mēnesī. “Vasaras brīvdienas mums ir patiešām ļoti īsas – parasti 2 līdz 3 nedēļas,” smejot stāsta Brenda. “Pirmajā skolas dienā mums uzreiz sākas mācības. Izņēmums ir jaunajiem skolniekiem, viņiem pirmajā skolas nedēļā stundas nenotiek vispār – tiek iepazīstināti ar skolas sistēmu un skolotājiem. Svinīgās ceremonijas rīko reti kura skola.”
 
Saistībā ar skolas uzsākšanas atšķirībām starp valstīm, šobrīd AFS kontaktpersonas visbiežāk no apmaiņas programmas skolēniem dzird satrauktus jautājumus par to, kādus ziedus tad labāk iegādāties un kam tos pasniegt jaunajā skolā!

Jānorāda, ka 2015./2016. mācību gadā visvairāk viesskolēnu apmeklēs Rīgas vidusskolas (37%) un Jelgavas (13%). Tāpat viesskolēni mācīsies Siguldas, Suntažu, Daugavpils, Liepājas, Kokneses, Krāslavas Ķekavas, Limbažu u.c. vidusskolās.
 
“AFS Latvija” ir apmaiņas organizācija skolēniem, kas pārstāv starptautisko asociāciju AFS Intercultural Programs. Organizācija darbību Latvijā uzsāka 1990. gadā. 25 gadu laikā ar organizācijas palīdzību mācību apmaiņas programmās uz ārvalstīm devušies vairāk nekā 640 vidusskolēnu, savukārt Latvijā no citām valstīm uzņemti ap 860 jauniešu. AFS vispasaules tīklā ir vairāk nekā 60 partnervalstu.

TOP Komentāri

avatar