Vienkārši padomi cīniņam ar uzmācīgajiem insektiem

Atpūta dabā ir nepieciešama gan miesai, gan garam, taču dabas izbaudīšanas prieku var sabojāt sīkās uzmācīgās radības – kukaiņi un, jo īpaši, ērces. Par to atbaidīšanu var parūpēties, pirms ar ģimeni un mājdzīvniekiem dodies ārā. Ja tomēr nepaveicas, kodumu sekas ir iespējams padarīt mazāk traucējošas. 

Bez spilgtām krāsām un ziedu aromātiem!

„Lai izvairītos no bišu, lapseņu vai sirseņu kodumiem, kas parasti ir daudz nopietnāki par odu kodumiem, nav ieteicams vilkt spilgtu, krāsainu apģērbu un lietot smaržas, kas satur ziedu aromātus. Bites pievilina puķu dārzi, tāpēc tās var tevi uzskatīt ar košu, smaržojošu puķi,” stāsta Mēness aptiekas farmaceite Natālija Petrenko.

Jāuzmanās, esot piknikā – ēdienu, īpaši saldos augļus, vajadzētu apklāt, bet, lietojot saldinātus šķidrumus, jāpārliecinās, ka nenorīsi lapseni vai biti.

Odu aktivitāte pieaug pēc saulrieta, iestājoties tumsai. Vairāk tie sastopami apgaismotās vietās, blakus ūdenstilpnēm un purviem, jo odi ir mitrumu mīloši kukaiņi. Tos gan nenobiedēs nekāds apģērbs.

Turi pa rokai pretinsektu un pretērču līdzekli! 

Aptiekās pieejams plašs kukaiņu un ērču atbaidīšanas līdzekļu jeb repelentu klāsts. Tie mēdz būt divu veidu: dabīgie un ķīmiskie (darbojas efektīvāk un ilgāk). Repelentus izmanto galvenokārt odu, lapseņu un ērču atbaidīšanai no cilvēkiem un mājdzīvniekiem. Ilgstošas darbības aerosoli un uz ādas smērējamie līdzekļi var darboties pret odiem līdz pat astoņām stundām. Uz ādas var smērēt arī dabisku līdzekli – krustnagliņu vai tējaskoka eļļu. Bērnam aerosoli jāizvēlas, atbilstoši vecumam, savukārt zīdainim pretodu līdzekļus uz ādas vai apģērba lietot nedrīkst. Līdzekli nelielā daudzumā var izsmidzināt ratu kulbas ārpusē. Labākai aizsardzībai var izmantot speciālo, ratiem paredzēto moskītu tīklu.

Dodoties pļavā vai mežā, aerosolu parasti lieto uz apģērba, īpaši apstrādājot bikses un apavus. 

Pretinsektu līdzekļi jāizmanto uzmanīgi, nepieļaujot to iekļūšanu gļotādās, acīs, mutē. Pirms katra repelenta lietošanas uzmanīgi jāizlasa pievienotā instrukcija. Atceries – lai gan pretinsektu un pretērču līdzekļi palīdz atbaidīt kukaiņus, tie negarantē pilnīgu aizsardzību. 

Kā mazināt koduma radīto diskomfortu?

Koduma pazīmes visbiežāk rodas dažu minūšu laikā, tomēr, atkarībā no organisma reakcijas, tās var parādīties arī pēc dažām dienām. Aptiekās ir pieejami ārīgi lietojami līdzekļi (geli un ziedes) un iekšķīgi lietojamas tabletes, kas samazina alerģiskas ādas reakcijas pazīmes – apsārtumu, niezi, uztūkumu, sāpju sajūtu pēc koduma. 

Smagākos gadījumos, kad kukainis ir iedzēlis mutes dobumā, var novērot mēles tūsku (arī lūpu un rīkles), apgrūtinātu elpošanu, reiboni, pat samaņas zudumu. Tad gan nekavējoties jāsauc neatliekamā palīdzība.

Rēķinies ar ērci!

“Visvairāk mūs, protams, dara bažīgus ērces. Salīdzinoši siltās Latvijas ziemas, mitrie laikapstākļi pavasarī un rudenī rada labvēlīgu vidi ērcēm, tādēļ mūsu reģionā ērču ir diezgan daudz un tās ir bīstamas. Ērces sastopamas ne tikai mežos, pļavās, vietās, kur ir koki un zari, bet arī piemājas dārzos, pastaigu taku tuvumā un pilsētvidē, piemēram, parkos. 

Atkarībā no laikapstākļiem, ērces saglabā aktivitāti līdz pat oktobrim vai novembrim. Ērču encefalīta vīrusa un Laimas slimības (mazāk, bet tomēr ir) inficētas ērces konstatētas mežos un krūmājos visā Latvijas teritorijā. Pret ērču encefalītu ir iespējams vakcinēties, taču pret Laimas slimību vakcīnas nav,” stāsta Mēness aptiekas farmaceite Natālija Petrenko un iesaka, ka rīkoties, lai sevi aizsargātu. 

Izvēlies piemērotu apģērbu! 

Lai izvairītos no ērču kodumiem, ir svarīgi izvēlēties apģērbu, kas ierobežo ērces piekļuvi ādai un, līdz ar to – samazina iespēju piesūkties. Ieteicams ir gaišas krāsas apģērbs. Tas neatbaida ērces, taču uz tā ērces ir labāk saskatāmas. Jāvelk krekls ar cieši pieguļošām piedurknēm un apkakli, labāk, ja apģērbs ir no sintētiska, slidena auduma – pie tā ērcei ir grūtāk pieķerties, ērci ir vieglāk pamanīt un notraukt. Bikšu gali jāliek zeķēs vai zābakos, jo ērces visbiežāk pieķeras pie kājām. Jāatceras arī par galvassegu, jo, piemēram, sēņojot vai ogojot, pēc kārotajām meža veltēm ir jāpieliecas. Ja galvassegas nav, ērce var viegli ieķerties matos.

Rūpīgi sevi pārbaudi!

Atnākot mājās no meža, pastaigas, darba piemājas dārzā pārbaudi, vai līdzi nav devusies arī ērce. Apģērbu vislabāk novilkt vannasistabā vai dušas telpā. Rūpīgi apskati visu ķermeni, noskalojies zem tekoša ūdens. 

Neaizmirsti par mājdzīvnieku! 

Arī mājdzīvniekam ērču un citu kukaiņu kodumi var būt bīstami, turklāt mājas mīlulis var atnest nevēlamo viesi mājās. Lai no šādiem pārsteigumiem izvairītos, mājdzīvniekam ieteicams iepilināt skaustā pretērču/pretblusu līdzekli vai vasaras sezonā uzlikt kakla siksnu, kas atbaida ērces. Līdzekļus var iegādāties veterinārajās aptiekās un parastajās aptiekās, kurās piedāvā arī veterināros medikamentus.

Kakla siksnas aizsardzība darbojas līdz pat deviņiem mēnešiem, savukārt pilināmie līdzekļi jālieto vienu reizi mēnesī sezonas laikā. Tomēr arī tad, ja ir veikts kāds no šiem profilakses pasākumiem, ikreiz pēc pastaigas mājdzīvnieks ir jāpārbauda.

TOP Komentāri

avatar