Vienas diagnozes nav

Apstrādes rūpniecībā aprīlis nebija saulains pavasara mēnesis – Covid-19 ēnā vairāki apstrādes rūpniecību raksturojošie noskaņojuma rādītāji piedzīvoja straujus kritumus. Tādēļ arī apstrādes rūpniecības izlaides samazinājums par 9% pret pagājušā gada aprīli nav pārsteigums. 

Straujākais kritums bija automobiļu, piekabju un puspiekabju ražošanā, ko visdrīzāk izraisīja ražotņu slēgšana Eiropā. Diemžēl arī nozares, kas varētu šķist mazāk koronavīrusa ietekmētas, aprīlī uzrādīja saražotās produkcijas apjomu samazinājumu. Iepriekš cerības raisošā pārtikas ražošana, kas pirmos trīs gada mēnešus uzrādīja pieaugumu, nu nonāca mīnusos. Pozitīvi, ka pieaugums manāms ķīmisko vielu un produktu ražošanā, kas lielā mērā vērojams pateicoties pieprasījuma kāpumam pēc dezinfekcijas līdzekļiem un uzņēmēju spējai pārorientēties.

Ne visiem mīnusiem pamatā ir COVID-19 vien. Kokapstrādes nozares uzņēmumiem pēc vairākiem trekniem gadiem jau 2019. gads bija sarežģīts. Pērnā gada mizgrauža un vētru stāsts joprojām atbalsojas lielākā produkcijas piedāvājumā tirgū un zemākās kokmateriālu cenās, kā rezultātā ražotājiem nākas cīnīties paaugstinātas konkurences apstākļos. Šī gada pavasarī kokapstrādes nozari ietekmēja arī DIY (angļu do-it-yourself) veikalu, kas tirgo mājas un dārza mēbeļu un aprīkojuma sagataves, būvmateriālus vai gatavo produkciju, slēgšana Eiropas valstīs koronavīrusa dēļ. Labā ziņa ir tā, ka ierobežojumiem tiekot atceltiem, pieprasījums strauji atjaunojas. Arī teju “hroniskā” Brexit problēma nav izgaisusi, un, lai gan kokmateriāli Lielbritānijai būs vajadzīgi arī turpmāk, sarežģītākas un dārgākas procedūras bezvienošanās Brexit gadījumā radīs galvassāpes uzņēmējiem. Pozitīvi, ka ir aktivizējies pieprasījums no Āzijas tirgus, bet pilnvērtīgu labuma gūšanu ierobežo pieaugušas transportēšanas cenas. Pat ja vīrusu noieta tirgos izdodas veiksmīgi kontrolēt, kokapstrādē cerēt uz drīzu un strauju atkopšanos nav liela pamata, jo pacienta kartiņā bez Covid-19 ir ierakstītas arī citas diagnozes.

Būvmateriālu (nemetālisko minerālu izstrādājumu) ražošanas imunitāte turpina cīnīties ar vīrusu. Kaut gan aprīlī šīs nozares izlaide ir samazinājusies par 6.5%, 2020. gada četros mēnešos saražotās produkcijas apjoms ir audzis. Visticamāk, ka šai nozarei, atlabšanas process noritētu ātrāk. Ražošanā izmantotās izejvielas galvenokārt ir vietējās, tādēļ to pieejamību nav kritiski ietekmējis piegāžu ķēžu pārtrūkums. Sarukušo privāto celtniecības projektu vietā varētu nākt valstu ieguldījumi infrastruktūrā, kas atgrieztu pieprasījumu pēc būvmateriāliem. Turklāt, būvmateriāli lielākā mērā tiek eksportēti uz valstīm ziemeļos, kur ieviestie ierobežojumi nebija tie stingrākie. Visi šie faktori nospēlēs par labu nozares uzņēmumiem.

Apstrādei zināmā mērā paveicies, jo galvenajos eksporta tirgos – Vācijā un Ziemeļvalstīs koronavīrusa uzliesmojumu vadīt kopumā izdevies veiksmīgāk nekā citviet Eiropā. Pēdējos datos par rūpnieku noskaņojumu ir novērojamas vārgas atlabšanas pazīmes, taču līmenis joprojām ir tik zems kā 2010. gadā. Ierobežojumi eksporta tirgos tiek pamazām atcelti, bet maijā eksporta pasūtījumu gaidas turējās pie zemā līmeņa, kur tās nokrita aprīlī. Kopumā, lai gan uzlabojumi ir, līdz atlabšanai vēl mērojams tāls ceļš, tādēļ apstrādes rūpniecības saražotajā apjomā vēl kādu laiku redzēsim mīnusus.

Informāciju sagatavoja: Laimdota Komare Swedbank ekonomiste

TOP Komentāri

avatar