Vidējais Latvijas līgotājs: jaunieši un ģimenes ar bērniem, patīk uzņemt viesus

Jaunieši, ģimenes ar bērniem un kuplu saimi, kam patīk ciemoties, uzņemt viesus un pavadīt svētku laiku tuvinieku un draugu lokā – šādu vidējā Latvijas līgotāja portretu iezīmē Rimi rīkotā aptauja.* Līgo svētkus šogad svinēs katrs otrais Latvijas iedzīvotājs, un biežāk nekā citi līgot plāno 18–29 gadus veci jaunieši, ģimenes ar bērniem un kuplākas saimes, kurās ir vismaz četri svinētāji, vislabprātāk – ciemojoties vai izbraucot pie dabas. Bet visčaklākie līgotāji mīt Latgalē, kur gada skaistākajai naktij gatavojas 55% aptaujāto.

51% Latvijas iedzīvotāju jau kaļ plānus Līgo svētku svinēšanai, bet 33% vēl nav izlēmuši, vai šogad vispār līgos, kā un kur to darīs. Tiem, kuri grasās svinēt gada vasarīgākos un krāšņākos svētkus, pats galvenais ir būt kopā ar tuviniekiem vai draugiem (95%). Aktuālas ir arī tādas tradicionālas svētku aktivitātes kā ugunskura kurināšana (91%) un svētku mielasta gatavošana (89%), kurai gan vismaz 44% aptaujāto nevēlas veltīt pārāk lielu piepūli.

“Aptaujas dati ļauj secināt, ka vidējā līgotāja ideālie svētki ir kopā ar tuviniekiem un draugiem pie ugunskura un bagātīgi klāta galda, kura klāšana gan nav prasījusi pārāk lielu piepūli, ar iekurinātu grilu, kur pagatavot iecienīto cūkgaļas vai vistas šašliku, izpušķotu svētku vietu, jāņuzālēm, vainagiem un līgodziesmām, alu un tradicionālo ķimeņu sieru svētku galda centrā. Kaut arī lielākā vērtība ir pašu gatavotai maltītei, rūpes par mielastu var uzņemties Rimi, cienot līgotāju nevēlēšanos galda klāšanai veltīt pārāk daudz laika. Jāņu naktī taču ir tik daudz, ko darīt, lai uzburtu īsto svētku noskaņu!” saka Rimi Latvia sabiedrisko attiecību vadītājs Juris Šleiers.

Svētku noskaņas radīšanai Latvijas iedzīvotāji izvēlas dažādas aktivitātes. Ja vīri vairāk uzmanības pievērš svētku galdam, skriešanai vai peldei pa pliko, lēkšanai pār ugunskuru un papardes zieda meklēšanai, sievietēm izteikti svarīgāka šķiet jāņuzāļu lasīšana un vainagu pīšana. Savukārt jaunākā iedzīvotāju daļa 18–29 gadu vecumā biežāk nekā citi vēlas Jāņu nakts gardumus pagatavot uz grila un no rīta sagaidīt saullēktu, bet seniori pēc 60 – mieloties ar jāņusieru, dziedāt līgodziesmas un varbūt arī uzdejot skaisti izpušķotā svinību vietā.

Kopumā gandrīz divas trešdaļas līgotāju šogad nodosies ciemošanās priekiem: 32% dosies ciemos pie kāda cita – draugiem, radiem, paziņām, kaimiņiem, bet 31% paši uzņems pie sevis līgotājus. Čaklāki viesu uzņēmēji ir laucinieki (38%), kam ir plašākas iespējas sarīkot svinības savā sētā, bet vismazāk entuziasma par līgošanu pašu mājās izrāda jaunieši (22%). Savukārt visnaskākie uz ciemošanos citās mājās ir vidzemnieki (43%). Vēl gandrīz ceturtā daļa līgotāju (24%) grasās doties pie dabas un pavadīt Jāņu nakti, piemēram, jūras krastā. Izbraucienam dabā priekšroku dod galvenokārt lielo pilsētu iedzīvotāji – katrs trešais pilsētnieks plāno līgot zaļumos.

* Aptauju “Līgo svētku svinēšanas paradumi” 2022. gada jūnijā pēc Rimi pasūtījuma veikusi pētījumu aģentūra Forta Research, internetā aptaujājot 1011 Latvijas iedzīvotāju 18–75 gadu vecumā.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar