Veselīgie graudaugu čipsi

Kā ik katru gadu, vasaras sezona strauji tuvojas noslēgumam, un jau pēc nepilnām divām nedēļām bērni atkal atsāks skolas gaitas. Neatkarīgi no tā, vai skolēni mācību procesam seko līdzi klātienē vai attālināti, ir svarīgi rūpēties, lai tie ik dienu uzņemtu sabalansētu un veselīgu uzturu, kas ne tikai remdē izsalkumu stundu starplaikos, bet arī nodrošina nepieciešamo uzturvielu un vitamīnu uzņemšanu. Tas ir sevišķi būtiski augušam organismam, lai ļautu pilnvērtīgi koncentrēties mācībām, uzlabotu atmiņu un stimulētu smadzeņu darbību. Audzinot savu meitu nu jau gandrīz septiņus gadus, Barbora.lv garšas eksperts, pieredzes bagātais šefpavārs un lauku gardēdis Dzintars Kristovskis ir pārliecināts, ka bērna uzturam, pirmkārt, ir jābūt nesamākslotam, veselīgam un ar tīru garšu. Un, ja bērns kādus ēdienus vai produktus savā uzturā uzņemt nevēlas, tad iemesls tam, visticamāk, ir nepareiza to pagatavošana. 

Veselīgie graudaugu čipsi

Vēl viena bērnu iecienīta uzkoda jeb veselīgā alternatīva kartupeļu čipsiem, kas pagatavoti bez eļļas un no dažādiem graudaugiem. Kā piemērotākais variants šai uzkodai noderēs prosa vai rīsi, kam ir pavisam neitrāla un patīkama garša. Turklāt šie čipsi labi saderēs arī ar veselīgām mērcēm, humusu un citiem smēriņiem. Lūk, receptes sāļā versija ar košu un krēmīgu avokado mērci, taču tikpat labi šo oriģinālo uzkodu iespējams pagatavot arī bez sāls un pēc tam apsmērēt to ar šokolādi vai kādu riekstu sviestu un ievārījumu, lai baudītu kā saldo ēdienu.

Čipsiem vajadzēs:

  • Rīsu milti – 40 g
  • Brūno rīsu milti vai pilngraudu rīsu milti – 40 g
  • Ūdens – 150 ml
  • Sāls – šķipsna

Samaisa visas sastāvdaļas viengadīgā masā. Uz cepamās plāts uzklāj cepamo papīru vai silikona paliktni, ar karoti izlīdzina ļoti plānas apaļas formas pankūciņas, cep 200 grādos vidēji 15 minūtes līdz tās kļūst viegli brūnas. Izņem no krāsns un atdzesē.

Avokado mērcei vajadzēs:

  • Gatavs avokado – 2 gab.
  • Ķiršu tomāti – 100 g
  • Sāls pēc garšas
  • Citrona sula – 1 ēdamkarote

Avokado pārgriež uz pusēm, izņem kauliņu un ar karoti izgrebj mīkstumu. Liek to bļodā, apslaka ar citrona sulu un saspaida ar dakšiņu. Pievieno ceturtdaļās sagrieztus tomātus un sāli. Papildus pēc izvēles pievienot arī sausās garšvielas – melnos piparus, kūpinātu papriku, citronpiparus, kuminu, koriandra sēklas vai čili pulveri, kā arī svaigos garšaugus – piparmētru, baziliku, pētersīļus, lociņus, koriandru vai rukolu, lai paspilgtinātu kopējo garšas buķeti. Pēc izvēles klāt var uzkost arī svaigus dārzeņus.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar