Vērtīga ideja brīvdienām – pastaiga un rudenīgs pikniks svaigā gaisā

Aktīvai atpūtai svaigā gaisā ir ļoti daudz pozitīvu aspektu: tā uzlabo veselību, stiprina cilvēka imunitāti un prāta spējas, kā arī emocionālo labsajūtu. Un tas nekas, ja termometra stabiņš nokritis zem nulles – galvenais, lai piknikotājiem ir piemērots apģērbs, labi ceļa biedri un īstie gardumi mugursomā.

Labi veselībai un atmiņai

Par to, cik vērtīgs mūsu veselībai ir svaigs gaiss, var izveidot garu sarakstu, taču būtiskākais, ka brīvdienu pavadīšana svaigā gaisā vairo dzīvesprieku, trenē izturību, nostiprina kaulus un muskuļus. Tas nāk par labu sirds veselībai, uzlabo asinsriti, vielmaiņu un attīra ādas poras. Uzlabojas arī imunitāte, un pieaug spēja pretoties vīrusiem un citām saslimšanām.

Un, starp citu, šādā veidā var uzlabot arī atmiņu, jo asinsrite un vairāk neironu savienojumu stimulē tās darbību! Turklāt pastaiga vai pikniks dabā nomierina satrauktas domas, novēršot tās no darba dienu laikā piedzīvotā stresa, uzlabo koncentrēšanās spējas un labvēlīgi ietekmē spēju pamanīt, ievērot un atcerēties.

Kurp doties?

Latvija ir viena no zaļākajām valstīm pasaulē, un mums tik tiešām ir paveicies, ka netrūkst ne tuvu, ne tālu pastaigu un piknika galamērķu kādā no pilsētas parkiem vai apkaimēm, pie jūras, mežā vai dabas takās. Kā palīgu, lai izvēlētos sev tīkamāko vietu, var izmantot pilsetaspunkti.lv, kur Latvijas kartē ikviens var dalīties pieredzē un atzīmēt kādu labu vietu pastaigai un piknikam.
Starp citu, ja patīk pastaigas mežā, būs interesanti uzzināt, ka, piemēram, Japānā pastaigas mežā izmanto kā profilaktisku ārstniecības un terapijas metodi, kas iekļauta Japānas veselības aprūpes programmā. To sauc par “shinrin-yoku” terapiju, kas tulkojumā nozīmē meža peldes. Ir pierādīts, ka meža peldes palīdz pazemināt stresa hormonu līmeni, normalizēt asinsspiedienu, uzlabot atmiņu un koncentrēšanās spējas, kā arī stiprināt imūnsistēmu. Meža peldei jābūt vairākas stundas ilgai, lēnai, bezmērķīgai pastaigai pa mežu, kuras laikā elektroniskās ierīces ir jāatstāj mājās, lai pilnībā nodotos dabas baudīšanai. Tieši tāpat šādas svaiga gaisa peldes var veikt arī pie jūras, upes, ezera vai jebkur citur. Turklāt pierādīts, ka arī 20 minūtes ilga pastaiga atstāj pozitīvu iespaidu uz veselību un pašsajūtu.

Bez kā nevar doties ceļā?
Visiem zināms teiciens, ka nav nepiemērotu laikapstākļu, ir tikai nepiemērots apģērbs. Mūsdienās izvēlēties piemērotāko apģērbu palīdz ikvienā viedtālrunī pieejamā laika prognoze, kas palīdz noteikt gaidāmos laikapstākļus konkrētajā vietā teju pa stundām. Plānojot pārgājienu vai pastaigu, svarīgākais, kam pievērst uzmanību, ir ērti un, vēlams, arī ūdensizturīgi apavi. Tāpoat neatkarīgi no laikapstākļiem būtu labi ņemt līdzi ūdens necaurlaidīgu vējjaku un rezervei arī sausu zeķu pāri. Pat aukstā laikā labāk izvēlēties vairākas plānas drēbju kārtas, lai atkarībā no tā, cik enerģiski notiek kustība, cik stipri pūš vējš vai spīd saule, kārtas varētu novilkt vai uzvilkt.
Piknikam noderēs piknika sega, kurai viena puse ir mitrumnecaurlaidīga, vai arī mazi un ērti salokāmi krēsliņi, kas neaizņem daudz vietas mugursomā, parastās un mitrās salvetes un salokāmais nazis.
Visbeidzot, dodoties gan garākā pārgājienā, gan nelielā pastaigā ar pikniku, somā līdzi jābūt nelielai aptieciņai, kurā atrodami plāksteri, dezinfekcijas līdzeklis, elastīgā saite, pretsāpju, pretalerģijas un pretcaurejas līdzekļi.

Personīgais restorāns brīvā dabā

Lai cik tuvs vai tāls būtu jūsu ceļa mērķis, līdzi jābūt uzkodām un dzērieniem, jo svaigā gaisā vielmaiņa strādā labāk un ēst var sagribēties pat agrāk nekā ierastajā pusdienu vai launaga laikā. Padzerties un uzkost kādu batoniņu vai burkānus var arī iešanas laikā, taču piknika maizītēm, siltai tējai, kafijai un citiem gardumiem gan labāk piestāt un sarīkot pikniku. Šī doma īpaši patīk bērniem, tāpēc nereti viņus var motivēt doties pastaigā vai pārgājienā, tieši piesolot pikniku! Visērtāk, ja šādā ēdienreizē uz piknika segas vai paplātes tiek liktas mājās gatavotas vai pa ceļam iegādātas sviestmaizes, salāti kartona vai plastmasas trauciņos, kā arī svaigi dārzeņi un augļi – burkāni, āboli, banāni un citi, ko ērti pārnēsāt, lai tie nesaspiestos. Enerģijai un sāta sajūtai lieliski der arī rieksti un šokolāde.

Pēc “Narvesen Baltija” Mārketinga un komunikācijas departamenta direktores Ilzes Dumcevas vārdiem, pandēmijas ietekmē pēdējo divu gadu laikā ir mainījušies cilvēku paradumi, ēdot ārpus mājām. Proti, ja agrāk sviestmaizes, ātrās un karstās uzkodas, kā arī maltītes tika vairāk pirktas un patērētas darba dienās, tad šobrīd poporcija starp darba dienām un brīvdienām ir izlīdzinājusies. Kafejnīcu un restorānu apmeklējumu vietā cilvēki biežāk izvēlas pikniku svaigā gaisā. Turklāt, tā kā ilgu laika periodu bijušas slēgtas ēstuves un kafejnīcas, tad arī darba dienās sviestmaizes, burgeri, salāti, maltītes un vieglas, bet sātīgas uzkodas tiek pirktas vairāk.

Runājot par pikniku svaigā gaisā, īpaši aukstā laikā ir patīkami sasildīties ar tēju vai kafiju, kas paņemta līdzi termokrūzē no mājām vai iegādāta pa ceļam. Bet, lai pikniks notiktu omulīgā atmosfērā, var padomāt arī par mazu galdautiņu, skaistām salvetēm un nelielu pārnēsājamo lampiņu virteni vai brīnumsvecītēm, kuras var iekārt kokā, sarīkojot pikniku ar mazu salūtu! Protams, līdzi jābūt arī maisiņam, kurā salikt un paņemt līdzi visu, kas paliek pāri pēc piknika.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar