Ventspils pludmalē manīts pirmais ronis

Ventspils iedzīvotāji pilsētas pludmalē ir manījuši jau pirmo roņu mazuli. Dabas aizsardzības pārvalde (Pārvalde) atgādina, ka lielākā daļa roņu mazuļu iznāk jūras krastā sildīties, atpūsties un uzkrāt spēkus, tādēļ cilvēka palīdzība tiem nav nepieciešama. Aicinām ziņot tikai par savainotiem, suņu sakostiem vai stipri novārgušiem ronēniem, kam jāsniedz palīdzība. 

Ārkārtes situācijā palīdzību roņiem sniedz nozares profesionāļi nevis iedzīvotāji. Iedzīvotāju iesaiste nepieciešama minimāla, informējot Pārvaldi par traumētā roņa atrašanās vietu, zvanot pa tālruņa numuriem: 29461880 (Kurzemē), 26424972 (Pierīgā) un 26329412 (Vidzemē).

Ik gadu martā, aprīlī un maijā Latvijas pludmalē ir sastopami roņu mazuļi. Bieži vien viņi krastā izpeld vieni, tomēr viņu mammas ir turpat līdzās, peldas jūrā un pieskata mazuļus, kas atpūšas. Roņi līdzīgi kā cilvēki mēdz atpūsties dažādi – kāds sauļojas vai guļ uz vēdera, cits uz sāniem vai muguras. 

Cilvēki maldīgi domā, ka ronēni iznāk krastā, lai meklētu palīdzību. Ieraugot pludmalē roni, pareizākā rīcība ir to netraucēt, kā arī pastaigā līdzi vesto suni turēt pavadā, jo suņi uzbrūk ronēniem. Tāpat aicinām atturēties no roņu tuvplānu foto un selfiju uzņemšanas. Jo šāda rīcība palielina cilvēku plūsmu piekrastē, radot lieku stresu un pat apdraudējumu ronēnu dzīvībai.

Saņemot iedzīvotāju zvanus par savainotajiem roņiem, Pārvaldes speciālisti izvērtēs katru situāciju atsevišķi. Nopietnu traumu gadījumā roņi tiks vesti uz Rīgas Zooloģisko dārzu.

Daudzviet piekrastē jau ir izvietoti informatīvie plakāti ar pieciem svarīgiem noteikumiem roņu sastapšanas gadījumā (https://www.daba.gov.lv/lv/media/8533/download) un tālruņa numuriem, kurp zvanīt, ja ronis ir savainots un tam nepieciešama palīdzība. 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar