Veldzējošā zāļu tēja jeb granita

Līgo svētkiem strauji tuvojoties, aizvien aktuālāks kļūst jautājums par to, ko šogad celt galdā un kā palutināt savas garšas kārpiņas līdz pat rīta gaismai. Tradicionālās Līgo ēdienu receptes nenoliedzami noder paaudžu paaudzēs, taču, lai Vasaras saulgriežus padarītu divtik lustīgus, ir vērts atsvaidzināt svētku galdu arī ar mazāk ierastiem ēdieniem Līgo noskaņās. Barbora.lv garšas eksperts, pieredzes bagātais šefpavārs un lauku gardēdis Dzintars Kristovskis iesaka ņemt talkā jau labi pazīstamas Līgo ēdienu sastāvdaļas un izmantot tās jaunu garšas kombināciju radīšanai, pārsteidzot gan sevi, gan arī svētku viesus. Lūk, četras oriģinālas saldo un sāļo svētku uzkodu un dzērienu receptes, kas vakara garumā priecēs gan lielus, gan mazus līgotājus.

Veldzējošā zāļu tēja jeb granita

Jūnija otrā puse ir laiks, kas asociējas ne tikai ar bagātīgām dārza veltēm, bet arī ziediem pilnām pļavām, zāļu tējām un tveici, no kuras meklēt patvērumu un pienācīgi atvēsināties ar kādu atspirdzinošu dzērienu. Lieliska izvēle vasaras sezonai un tveicīgiem vakariem ir aukstās zāļu tējas jeb granitas, kas kalpo kā krietni veselīgāka un arī slāpes veldzējošāka alternatīva saldinātajiem un alkoholiskajiem dzērieniem. 

Aukstajai tējai vajadzēs:

  1. 3 ēdamkarotes kaltētas zāļu tējas
  2. Cukurs pēc garšas
  3. Citrona vai cidoniju sula pēc garšas
  4. 2 olu baltumi
  5. Sauja svaigu ogu vai augļu šķēlītēs
  6. Sauja piparmētru lapiņu

Pagatavošana:

Uzvāra zāļu tēju pēc izvēles. Viena no vasarai uz Līgo svētkiem piemērotākajām kombinācijām ir vīgrieze ar kumelīti un piparmētru, ko ber katliņā vienādās daļās – pa ēdamkarotei no katras tējas. To pārlej ar karstu ūdeni un atstāj 30 min ievilkties. Pēc tam, kad tēja ievilkusies, to nokāš caur sietu un atdzesē, pēc garšas pievieno cukuru un citronu sulu (var izmantot arī cidoniju sulu). Lej seklā traukā, ko var ielikt saldētavā un saldē līdz brīdim, kad uz virsmas sāk parādīties pirmie ledus kristāli. Tad atsevišķā traukā saputo divus olu baltumus un iemaisa salt sākušajā masā. Turpina saldēt un apmaisa ik pa 30 minūtēm. Pēc pāris stundām traukā sāks veidoties sniegam līdzīga masa – tad vasarīgā granita arī ir gatava. To var pasniegt vienu pašu vai arī ar svaigām ogām, augļu šķēlītēm vai piparmētru lapiņām kā atsvaidzinošu desertu, ko baudīt ar salmiņu vai karotīti. 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar