Vašingtonā atklāta Alekseja Naumova un Kristapa Zariņa izstāde

Izstāde ir abu mākslinieku kopdarbs, kas Vašingtonā tapusi pēc Latvijas vēstniecības iniciatīvas. Ekspozīcija ir kā tilts starp Rīgu un Vašingtonu gan burtiskā, gan metaforiskā nozīmē. Abu mūsdienu klasiķu kopizstādē centrālā loma atvēlēta pilsētu ainavām, pasaules metropoļu un Eiropas vēsturisko pilsētu īpašajai gaisotnei.

“Kad mēs izlemjam doties ceļojumā, mūsu izvēles lokā vienmēr ir pilsētas ar to vēstures stāstu, arhitektūru un īpašo šarmu. Izstāde ir veltījums Latvijas galvaspilsētai Rīgai gadā, kad tā ir Eiropas kultūras galvaspilsēta,” izstādes atklāšanā teica Latvijas vēstnieks Andris Razāns. Klātesošos viesus uzrunāja arī Eiropas Savienības delegācijas ASV vadītāja vietnieks Fransuā Rivaso (Francois Rivasseau), kurš izteica gandarījumu par Eiropas Savienības veidoto kultūras galvaspilsētas projektu un šogad Latvijai uzticēto godu būt par Eiropas kultūras galvaspilsētu.

Izstādi kuplā skaitā apmeklēja Vašingtonas nozīmīgāko galeriju un muzeju vadītāji, mediju pārstāvji, mākslas profesionāļi, Latvijas goda konsuli ASV, kā arī daudzi citi lūgtie viesi. Izstāde ir šogad pirmais tik plaša mēroga pasākums, uzsākot Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas gadu. Aprīlī izstāde būs apskatāma Eiropas Savienības delegācijas telpās Vašingtonā.

Abi mākslinieki izstādes apmeklētājus aicina doties ceļojumā pa pasaules metropolēm, kā arī mazākām, bet ārkārtīgi skaistām vietām. Gleznās attēlota Rīga, Ņujorka, Vašingtona, Honkonga, Kannas, Toledo, Jafa un daudzas citas pasaules pilsētas, kuras Aleksejs Naumovs un Kristaps Zariņš apmeklējuši un gleznojuši.

Līdzās agrākos gados radītiem darbiem izstādē skatāmas gleznas, kas pavisam nesen – 2013. gada rudenī – tapa Ņujorkā un Vašingtonā, Aleksejam Naumovam un Kristapam Zariņam viesojoties ASV, kur galerijā “onetwentyeight” (Ņujorkā) tika atklāta abu autoru kopizstāde “Let’s Talk About Painting”. Vizītes laikā mākslinieki rada iespēju veltīt laiku arī glezniecībai. Izstādē Vašingtonā skatāmi visi plenērā ASV gleznotie darbi. Turpinot tradīciju, arī šoreiz īsi pirms izstādes “Riga and World Cities. Live Paintings” atklāšanas mākslinieki devās gleznot dabā. Radošā darba rezultāts ir divas lielformāta gleznas, kas tagad papildina krāšņo ekspozīciju izstādē Vašingtonā.

Vizītes laikā ASV tika dibināti kontakti gan ar mākslas, gan augstākās izglītības institūcijām. Š. g. 5.februārī Latvijas Mākslas akadēmijas rektors profesors Aleksejs Naumovs parakstīja Latvijas Mākslas akadēmijas un Floridas Starptautiskās universitātes (Florida International University) savstarpējās sadarbības līgumu 2014.-2021. gadam. Parakstītais līgums paredz sadarbību bakalaura un maģistra studiju programmu ietvaros, tostarp studentu un mācībspēku, kā arī izstāžu apmaiņu starp augstskolām. Sadarbības uzsākšana starp universitātēm ir tapusi, pateicoties Latvijas vēstniecības ASV iniciatīvai un atbalstam.

Aleksejs Naumovs un Kristaps Zariņš pateicas Latvijas Republikas vēstniecībai Vašingtonā, īpaši vēstniekam Andrim Razānam ar kundzi Guntu Razāni, par ierosmi veidot izstādi “Riga and World Cities. Live Paintings” un atbalstu viesojoties ASV.

 Foto: Valts Vītums

TOP Komentāri

avatar