Vasaras beigās pieaug satiksmes intensitāte un palielinās risks iekļūt negadījumā

“Pilsētās atgriežas iedzīvotāji, kas skolas brīvlaiku un atvaļinājumu pavadījuši ārpus tās. Ierasti arī automašīnu skaits uz ielām palielinās, un mēs visi jūtam, ka satiksme kļūst intensīvāka – par to ik gadu brīdina arī atbildīgie dienesti, jo līdz ar to pieaug arī risks iekļūt negadījumā. Tāpēc iedzīvotājiem vajadzētu būt uzmanīgiem, piedaloties ceļu satiksmē, un jo īpaši tas attiecas uz bērniem, kā arī uz autovadītājiem, kas kādu laiku auto nav vadījuši vai braukuši ar to pa ceļiem, kur mazāka satiksmes intensitāte,” uzsver Ivars Vismanis, ERGO Atlīdzību regulēšanas departamenta direktors.

 

Kā liecina ERGO drošības indeksa pētījums, vairāk nekā pusi jeb 59% Latvijas iedzīvotāju tiešām satrauc varbūtība, ka viņi varētu ciest negadījumā. Turklāt 52% uztrauc doma par iekļūšanu avārijā ar automašīnu, tāpēc Ivars Vismanis atgādina: “Atgriežoties pilsētā, ja vasara pavadīta laukos vai mazāk apdzīvotās vietās, cilvēkiem ir nepieciešams laiks atkal adaptēties intensīvas satiksmes apstākļiem. Nereti piemirstas paši elementārākie satiksmes noteikumi. Arī reakcija, vadot auto, var būt nedaudz lēnāka, kamēr nav pierasts pie pilsētas ritma.”

 

Lai justos drošāk uz ielas, ERGO iesaka:

  • Atsvaidzināt atmiņā būtiskākos ceļu satiksmes pamatnoteikumus, īpaši bērniem.
  • Gājējiem, kas piedalās ceļu satiksmē, laikus nodrošināties ar atstarotājiem un atstarojošu vesti gan sev, gan bērniem.
  • Šoferiem būt vērīgiem un piesardzīgiem, īpaši, ja auto kādu laiku nav vadīts vai ar to braukts pa ceļiem ar mazāku satiksmes intensitāti.
  • Atrodoties sastrēgumā, izvairīties veikt straujus manevrus nepārredzamās vietās, piemēram, apgriešanos vai nogriešanos braukšanai citā virzienā.
  • Tāpat ieteicams atcerēties ieturēt distanci un centies redzēt tālāk par priekšā braucošo auto, lai nepieciešamības gadījumā varētu laicīgi reaģēt.
  • Būt pacietīgiem pret citiem ceļu satiksmes dalībniekiem, īpaši satiksmes sastrēgumu laikā, jo nervozitāte un neiecietība var paaugstināt risku iekļūt vai izraisīt negadījumu.
  • Visbeidzot – būt īpaši uzmanīgiem un samazināt ātrumu, braucot gar skolām, bērnudārziem vai citām publiskām iestādēm, jo ielu pēkšņi var šķērsot bērni vai citi gājēji.

 

TOP Komentāri

avatar