Valsts prezidents: visa Latvijas tauta ir kopā ar Ukrainu neatkarīgi no tautības vai valodas

5. martā Valsts prezidents Egils Levits piedalījās atbalsta gājienā Rīgā “Kopā par Ukrainu! Kopā pret Putinu!” un, uzrunājot tā dalībniekus, aicināja Latvijas tautu būt vienotu un turpināt atbalstīt Ukrainu.

Valts prezidenta Egila Levita uzruna

Pirms 10 dienām Krievijas pirmais šāviens pret Ukrainu iezvanīja Putina režīma beigu sākumu. Ukraina varonīgi pretojas. Putins var nogalināt, bet viņš nevar iekarot ukraiņu sirdis.

Mums, latviešiem, nekad nav bijušas ilūzijas par Krievijas agresīvo būtību, par tās ideoloģiju, par Putina režīmu. Tagad ir pamodušies arī Rietumi, pamodusies visa pasaule. Rietumi sniedz Ukrainai palīdzību. Ukraina ir saliedējusi visus.

Apvienoto Nāciju balsojumā par Krievijas nosodīšanu no 193 valstīm tikai četras pievienojās Krievijai, un tās ir Baltkrievija, Eritreja, Asada režīms Sīrijā un Ziemeļkoreja. Tie ir Putina režīma palikušie draugi.

Mēs Latvijā sniedzam visu iespējamo palīdzību Ukrainai. Mēs palīdzam politiski un diplomātiski, mēs sniedzam Ukrainai militāro palīdzību, sūtot turp bruņojumu, ekipējumu, ko ukraiņi lieto karā par savu dzimteni.

Mēs esam rosinājuši Ukrainai steidzamības kārtā piešķirt kandidātvalsts statusu Eiropas Savienībā. Latvija ir pievienojusies Ukrainas iesniegumam pret Krieviju Starptautiskajā tiesā Hāgā. Latvija savās intensīvajās sarunās, kas ilgst dienu un nakti katru dienu, iestājas par visu iespējamo Rietumu palīdzību Ukrainai. Es to saku arī attiecībā uz pēdējo divu dienu prezidenta Zelenska paziņojumu. Mēs esam par to, lai visas iespējas tiek izskatītas! Absolūti visas!

Putina režīms ir saliedējis ukraiņu nāciju. Putina režīms ir saliedējis arī Latvijas tautu cīņā par atbalstu Ukrainai. Visa Latvijas tauta ir kopā ar Ukrainu neatkarīgi no cilvēku tautības vai valodas, kurā viņi runā ģimenē. Tas nav būtiski! Būtiski ir tas, ka cilvēks ir Latvijas patriots, ka viņš ir godīgs cilvēks, kurš zina, kas ir taisnīgums un tiesības, kurš zina to, ka nāciju pašnoteikšanās tiesības ir svētas.

Ja vēl šur tur gan Latvijā, gan citās valstīs atrodas cilvēki, kuri ir apmaldījušies Krievijas propagandas garā, tad palīdzēsim viņiem mierīgā sarunā atvērt acis. Galvenais, ka mēs esam vienoti un ka Latvijas tauta ir vienota.

Tas, kuram ir acis, tas, kuram ir ausis, un tas, kuram ir sirds, zina, kur ir ļaunums.

Slava Ukrainai!

Foto & video: Valsts prezidenta kanceleja

TOP Komentāri

avatar