Valsts prezidents: pilsoniskās sabiedrības aktivitātēm ir īpaši svarīga loma Trīs jūru iniciatīvā

Ieskandinot š. g. jūnijā Rīgā gaidāmo Trīs jūru iniciatīvas (TJI) samitu un Biznesa forumu, šodien pēc Valsts prezidenta Egila Levita iniciatīvas Rīgas pilī noris TJI Pilsoniskās sabiedrības forums. Tā ir fundamentāli jauna platforma ideju un zināšanu apmaiņai starp TJI dalībvalstu pilsoniskās sabiedrības organizācijām.

Atklājot forumu, Valsts prezidents uzsvēra: “Trīs jūru iniciatīva ir unikāla tās pamatprincipos – politiski iedvesmota un ekonomiski motivēta. TJI paredz vienotu reģionālo interešu apzināšanu starp tās 12 dalībvalstīm, kas vienlaikus ir arī Eiropas Savienības dalībvalstis, un mūsu intereses balstās kopīgajā pagātnē un vienotajā skatījumā uz nākotni.”

Valsts prezidents norādīja, ka mūsu reģiona vēsturiskā pieredze ļauj daudz precīzāk apzināties, kādiem draudiem ir pakļauta demokrātija, tādēļ mēs izjūtam īpašu vienotību ar Ukrainu. “Militārā palīdzība Ukrainai nav labdarība, un ukraiņiem nav mums jāizrāda īpaša pateicība. Mēs palīdzam Ukrainai tādēļ, ka tas ir mūsu interesēs, lai Ukraina nezaudētu šo karu, bet uzvarētu tajā,” sacīja E. Levits.

Valsts prezidents arī uzsvēra, ka TJI mērķis ir ne tikai attīstīt digitālo, enerģētikas un transporta savienojamību mūsu reģionā, bet arī stiprināt kontaktus starp mūsu sabiedrībām, tāpēc “pilsoniskās sabiedrības aktivitātēm ir īpaši svarīga loma Trīs jūru iniciatīvā”.

Valsts prezidents pauda cerību, ka Pilsoniskās sabiedrības forums varētu kļūt par jaunu Trīs jūru iniciatīvas tradīciju.

Dienas gaitā foruma dalībnieki pārrunās TJI dalībvalstīm aktuālus jautājumus savienojamības, digitalizācijas, drošības un pārvaldības jomās. Identificējot potenciālās sadarbības jomas, izaicinājumus un jau iesāktos projektus, pilsoniskās sabiedrības pārstāvji sagatavos rekomendācijas TJI dalībvalstu vadītājiem, kuri š. g. 20.–21. jūnijā tiksies Rīgā Trīs jūru samitā un Biznesa forumā.

Foto: Ilmārs Znotiņš, Valsts prezidenta kanceleja.

TOP Komentāri

avatar