Valsts policija aiztur “melno arheologu”

Valsts policija aizturēja “melno arheologu”, kurš bez attiecīgas atļaujas ārvalstu iedzīvotājiem bija sūtījis pa pastu kara laika munīciju, spridzināšanas ietaises un to sastāvdaļas, izmantojot tiešsaistes interneta veikalu. Pateicoties drošības sistēmām, sūtījumi tikuši izņemti jau pasta šķirošanas kompleksā, tā arī adresātus nesasnieguši.  Kopumā kratīšanas laikā atsavināti vairāk nekā 150 spridzināšanas mehānismu, vairāk nekā 50 mīnu un to sastāvdaļu, vairāk nekā 60 granātu un to korpusu, ieroču sastāvdaļas un munīcija.

2019.gada sākumā Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes (VP RRP) Lidostas “Rīga” iecirknī tika saņemta informācija par personu, kura, iespējams, pārsūta kara laika munīciju, spridzināšanas ietaises un to sastāvdaļas bez attiecīgas atļaujas saņemšanas. Izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka 1972. gadā dzimis Latvijas iedzīvotājs atkārtoti sūtījis Pirmā un Otrā pasaules kara laika spridzekļus iespējamiem pircējiem ārpus Latvijas Republikas, izmantojot pasta starpniecību.

Persona šos priekšmetus bija ievietojusi kādā starptautiskā tiešsaistes interneta veikalā. Vīrietis tās sapakotā veidā nogādājis nelielās pasta nodaļās, norādot, ka paciņās atrodas citi priekšmeti nekā ir patiesībā. Vēlāk, kad sūtījumi nogādāti pasta šķirošanas kompleksā, ar rentgena ierīcēm konstatēts, ka tajos, iespējams, atrodas sprādzienbīstami priekšmeti. Līdz ar to pakas izņemtas un galamērķos nav nogādātas.  Policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka vīrietis pēc šādas shēmas rīkojies vairāku gadu garumā.

22.maijā VP RRP Lidostas “Rīga” iecirkņa darbinieki sadarbībā ar VP pretterorisma vienību „Omega”, VP RRP Kriminālpolicijas pārvaldes un VP RRP Jūrmalas iecirkņa likumsargiem ieradās aizdomās turētās personas dzīvesvietā Jūrmalā, lai veiktu kratīšanu. Kratīšanas laikā vīrieša privātmājas otrajā stāvā, piebūvē un garāžā tika atrasts liels daudzums Pirmā un Otrā pasaules kara laika spridzināšanas ietaišu un to sastāvdaļu. Minēto priekšmetu pārbaudei tika piesaistīti Valsts policijas Kriminālistikas pārvaldes eksperti un Latvijas Republikas Nacionālo bruņoto spēku Nesprāgušās munīcijas neitralizācijas speciālisti.

Kopumā kratīšanas laikā tika izņemti vairāk nekā 150 spridzināšanas mehānismu, vairāk nekā 50 mīnu un to sastāvdaļu, vairāk nekā 60 granātu un to korpusu, ieroču sastāvdaļas un munīcija. Vairāk nekā 20 spridzināšanas ietaisēm līdzīgi priekšmeti nosūtīti uz sprādzientehnisko ekspertīzi.

Par šī nozieguma izdarīšanu kratīšanas laikā tika aizturēts aizdomās turētais 1972. gadā dzimušais vīrietis, kurš iepriekš nav nonācis policijas redzeslokā.

Pašreizējā Valsts policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka aizdomās turētais vīrietis nodarbojies ar “melno arheoloģiju”, taču precīzas vietas, kur viņš izracis šos priekšmetus, vēl tiek skaidrotas.

Saistībā ar notikušo uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 233. panta otrās daļas – par šaujamieroču, šaujamieroču būtisko sastāvdaļu, šaujamieroču munīcijas, lielas enerģijas pneimatisko ieroču, sprāgstvielu un spridzināšanas ietaišu neatļautu izgatavošanu, remontēšanu, iegādāšanos, glabāšanu, nēsāšanu, pārvadāšanu, pārsūtīšanu, iespējamu realizēšanu un realizēšanas noteikumu pārkāpšanu. Par šādiem pārkāpumiem soda ar brīvības atņemšana uz laiku līdz trim gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai piespiedu darbs, vai naudas sods.

Aizdomās turētajam vīrietim piemērots drošības līdzekļi – uzturēšanās noteiktā dzīvesvietā un aizliegums izbraukt no valsts.

 

Valsts policija

TOP Komentāri

avatar