Valdība izsludina ārkārtējo situāciju Latvijas pierobežā

Otrdien, 10.augustā, Ministru kabinets (MK) izdeva rīkojumu par ārkārtējās situācijas izsludināšanu atsevišķās administratīvajās teritorijās, ņemot vērā LatvijasBaltkrievijas robežas nelikumīgās šķērsošanas gadījumu skaita straujo pieaugumu.

Ārkārtējā situācija tiek izsludināta no 2021.gada 11.augusta līdz 2021.gada 10.novembrim Ludzas, Krāslavas un Augšdaugavas novadā, kā arī Daugavpilī.

MK rīkojums nosaka pienākumu Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem (NBS) un Valsts policijai (VP) sniegt palīdzību Valsts robežsardzei (VRS) Latvijas Baltkrievijas robežuzraudzības nodrošināšanā, lai nepieļautu nelikumīgu robežas šķērsošanu.

Tāpat MK rīkojums nosaka tiesības VRS, NBS un VP izmantot paredzētās procedūras un to rīcībā esošos līdzekļus, lai atturētu personas no LatvijasBaltkrievijas robežas nelikumīgas šķērsošanas.

Tāpat valdības rīkojums nosaka, ka VRS, NBS un VP, konstatējot personas nelikumīgu LatvijasBaltkrievijas robežas šķērsošanu, personām dos rīkojumu atgriezties valstī, no kuras persona šķērsojusi robežu, kā arī veiks nepieciešamos pasākumus, lai pārliecinātos, ka personas šo rīkojumu izpilda.

Valsts robežsardzei, konstatējot personas nelikumīgu LatvijasBaltkrievijas robežas šķērsošanu, ir tiesības pielietot fizisku spēku un speciālos līdzekļus, lai nekavējoties atgrieztu personu valstī, no kuras tā nelikumīgi šķērsoja valsts robežu.

Rīkojums arī nosaka, ka ārkārtējās situācijas izsludinātajā teritorijā izvietotajās Valsts robežsardzes struktūrvienībās un citās iestādēs nepieņem personu iesniegumus par bēgļa vai alternatīvā statusa piešķiršanu.

Savukārt Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem sadarbībā ar VRS, kā arī PMLP ir pienākums nodrošināt vietu un infrastruktūru, kur būtu izmitināmas personas, kas šķērsojušas LatvijasBaltkrievijas robežu.

VRS un PMLP ir atļauts piemērot Publisko iepirkumu likuma 3.panta astotās daļas izņēmumu, lai nodrošinātu patvēruma meklētāju, kas ieradušies no Baltkrievijas Republikas, izmitināšanu, apgādāšanu ar pārtiku un pirmās nepieciešamības precēm.

Pasākumus rīkojuma izpildes nodrošināšanai, tajā skaitā iesaistīto institūciju personāla virsstundu darbu un komandējuma izdevumus, plānots finansēt no attiecīgajam mērķim institūcijām iedalītajiem valsts budžeta līdzekļiem, kā no valsts budžeta programmas “Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem”.

Nepieciešamības gadījumā MK var lemt par starptautiskās palīdzības pieprasīšanu, izmantojot ES civilās aizsardzības mehānisma, NATO, kā arī citu starptautisko sadarbības organizāciju un ārvalstu platformas.

TOP Komentāri

avatar