Vairākās Eiropas valstīs saslimstība ar Covid-19 ievērojami pieaug

Covid-19 saslimstības 14 dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju Latvijā šobrīd ir 351,0* (pirms nedēļas – 380,5). Tikmēr Eiropas Savienības (ES) un Eiropas Ekonomikas zonas vidējais rādītājs pieaudzis līdz 506,15** (nedēļu iepriekš – 489,3). Latvija saslimstības ziņā ieņem 22. vietu starp visām Eiropas valstīm. 

Šīs nedēļas laikā Latvijas kaimiņvalstī Igaunijā, kur 14 dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 000 iedzīvotāju  aizvadītās nedēļas laikā samazinājies līdz 1007,3 (nedēļu iepriekš – 1364,1), tādējādi Igaunija vairs nav Eiropas valsts ar augstāko 14 dienu kumulatīvo rādītāju uz 100 000 iedzīvotāju, savukārt Lietuvas rādītājs pieaudzis līdz 389,1 (nedēļu iepriekš – 312,1).

Šobrīd Eiropas Savienības valstīs, līdzīgi kā Latvijā, novērots Covid-19 saslimstības samazinājums. Tas saistīts ar vairākām brīvdienām un svētku dienām, tomēr jāturpina sekot situācijai kā tā attīstīsies tuvākajās dienās. 17  Eiropas Savienības valstīs ir saslimstības pieaugums, bet 12 valstīs, tostarp Latvijā, ir samazinājums.

Pēdējie saņemtie dati par sekvencēšanas rezultātiem Latvijā, liecina, ka Britu celms ir atrodams 70% paraugu, tāpat konstatēts vēl viens Dienvidāfrikas paveida saslimšanas gadījums. Šajā gadījumā ir divi saslimušie un tas nav saistīts ar iepriekš atklāto uzliesmojumu. Veicot atkārtotu saslimušā aptauju nav gūta pārliecība par inficēšanās apstākļiem. Tas apstiprina, kas minētie paveidi ir ar izteiktāku infekciozitāti un inficēties var ne tikai ģimenes lokā vai darba vietā, bet arī sabiedrībā. 

Šobrīd inficēšanās gadījumi, kas saistīti ar ierašanos no ārvalstīm, Latvijā ir vidēji 23-29 gadījumi nedēļā. Pēdējo 2 nedēļu laikā 7 cilvēki inficējušies Ēģiptē. 

SPKC joprojām nerekomendē doties ārvalstu ceļojumos, jo citu valstu apmeklējums ir uzskatāms kā paaugstināta riska faktors – atsevišķās valstīs novērojams ne tikai saslimstības pieaugums, bet arī cirkulē citi Covid-19 vīrusa paveidi, kas šobrīd Latvijā vēl nav reģistrēti.

Savukārt, ja nepieciešams doties uz ārvalstīm, tad atgriežoties 10 dienas jāievēro stingri pašizolācijas pasākumi, jānovēro veselība. Ja parādās saslimšanas simptomi, jāveikc Covid-19 tests un jāsazinās ar ģimenes ārstu, lai lemtu par turpmāko rīcību.

* https://www.spkc.gov.lv/lv/valstu-saslimstibas-raditaji-ar-covid-19-0

** https://www.ecdc.europa.eu/en/cases-2019-ncov-eueea

TOP Komentāri

avatar