Vairāk nekā 11% darba devēju atlaiduši darbiniekus COVID-19 sertifikāta neesamības dēļ

Aizvadītais 2021. gads darba tirgū ieviesis dažādas pārmaiņas – būtisku darba sludinājumu skaita pieaugumu, darba meklētāju pieteikumu samazinājumu, kā arī prasību pēc COVID -19 sertifikāta. Karjeras portāla cv.lv dati par pagājušo gadu liecina, ka darba sludinājumu skaits, salīdzinot ar gadu pirms tam, pieaudzis pat par 80%, bet vidējais pieteikums vienam darba sludinājumam samazinājies par 54%. 

Vairāk nekā puse jeb 53% darba devēju pagājušajā gadā savu komandu papildinājuši ar vismaz vienu jaunu darbinieku, bet 27% aptaujāto atzina, ka ir gan pieņēmuši jaunus darbiniekus, gan arī ar kādu līdzšinējo darbinieku pārtraukuši darba attiecības, liecina vadošā interneta personāla atlases uzņēmuma CV-Online Latvia veiktā ikgadējā uzņēmēju aptauja.

Attiecībā par COVID-19  sertifikāta prasību un ietekmi uz darba tirgu, CV-Online aptaujā secināts, ka 11% darba devēju vismaz ar vienu darbinieku pārtraukuši darba attiecības sadarbspējīgā sertifikāta neesamības dēļ, bet 6% darba devēju daļai darbinieku, kuriem nebija sertifikāta, pielāgoja pienākumus un specifiku, lai darba attiecības varētu turpināt, bet ar daļu darbinieku bez sertifikāta attiecības tikušas pārtrauktas. Savukārt 7% darbavietu visiem darbiniekiem, kas bija bez sertifikāta, pielāgoja un mainīja pienākumus un darba specifiku. Turpretī 17% darba devēju atzina, ka ir darbinieki, kuriem nav iepriekš minētais sertifikāts, bet, ņemot vērā, ka viņi strādā attālināti, šāda prasība uz viņiem neattiecas. Vairāk nekā puse jeb 54% aptaujāto darba devēju atzīmēja, ka viņu vidū visiem darbiniekiem ir derīgs COVID-19 sertifikāts, līdz ar to izmaiņas komandas sastāvā vai pienākumu pielāgošana atsevišķiem darbiniekiem nebija nepieciešama.

“Šobrīd izšķiroša nozīme ir darbaspēka pieejamības jautājumam, kā rezultātā prasībai pēc COVID-19 sertifikāta daudzi darba devēji bija spiesti meklēt risinājumus, lai ar darbiniekiem spētu saglabāt darba attiecības. Tāpat arī darba tirgū šobrīd aktuāli tādi jautājumi kā esošo darbinieku noturēšana un motivēšana, produktivitāte, darbinieku  kvalifikācijas celšana un pārkvalifikācija, kā arī darba devēja tēla veicināšana” uzsver  “CV-Online Latvia” mārketinga un komunikācijas vadītāja Krista Roziņa.

Saistībā par izmaiņām atalgojumā, jāsecina, ka 59% darba devēju pagājušajā gadā atalgojumu darbiniekiem ir palielinājuši, bet gandrīz katrs trešais jeb 34% to saglabāja nemainīgu. Savukārt darba devēji, kuri darbiniekiem bija spiesti atalgojumu samazināt, to darīja samazinot mainīgo daļu jeb dažādus bonusus, prēmijas, piemaksas vai arī samazinot darba slodzi.

Vērtējot darbinieku pieejamības izmaiņas pēdējā gada laikā, 69% darba devēju atzina, ka darbinieku atrašana kļūst sarežģītāka, mazāk talantu un atbilstošu kandidātu. Salīdzinājumam  ar iepriekšējo gadu, šis rādītājs pieaudzis par 48%.

Darba devēju aptauja norisinājās interneta vidē 2022. gada janvārī, kopumā aptaujājot 114 uzņēmumu pārstāvjus.

Attēls: ilustratīvs (canva.com)

TOP Komentāri

avatar