Vai tiešām darbs dara veselu?

Par pirmajām trīs dienām maksāt nevēlas

Labklājības ministrija ir rosinājusi noteikt, ka darba devējs slimības naudu nemaksā par pirmajām trīs dienām. Proti, darba devējs slimības naudu izmaksās par laika periodu no ceturtās līdz 11. darbnespējas kalendāra dienai un ne mazāk kā 80% apmērā no darba ņēmēja vidējās izpeļņas par laiku no sestās līdz 11. darbnespējas kalendāra dienai. Domāju, ka daudzi darbinieki izvēlēsies nezaudēt atalgojumu par trīs dienām un dosies uz darbu, neraugoties uz veselības stāvokli.

Uz darbu pašā vīrusa aktīvākajā periodā

Ņemsim par piemēru to pašu izplatīto saaukstēšanos – lielākais vīrusu daudzums organismā un to maksimālā izpausme ir 2. un 3. infekcijas dienā. Labklājības ministrijas rosinājums, kas spiež cilvēkus doties uz darbu, lai nezaudētu atalgojuma daļu, nozīmē, ka cilvēki strādās arī pašā akūtākajā vīrusa periodā. Loģiski secinot, vīruss izplatīsies arī citu kolēģu vidū, kuri to nodos aizvien tālāk, un mūsu valsts iegūs kārtīgu gripas epidēmiju, nemaz nerunājot par darbspējām un darba kvalitāti šajā laikā.

Radīs nopietnas saslimšanas

Gribētos cerēt, ka Labklājības ministrijas vadībā ir kāds kompetents cilvēks, kurš ir dzirdējis, ka, lai ārstētu saaukstēšanos, nepieciešams miers un atpūta, nevis trīs aktīvas darba dienas pašā slimības karstumā. Un saaukstēšanās ir tikai viens no piemēriem, jebkuras slimības ārstēšana prasa mieru un atslodzi. Šis ministrijas rosinājums faktiski nozīmē, ka cilvēki slimības laikā zaudēs sociālo aizsardzību. Tas ne tikai mudinās cilvēkus nākt uz darbu slimiem, bet arī veicinās slimības “ielaišanu”, kas attiecīgi novedīs pie daudz nopietnākām veselības problēmām.

Iesaka ārstēties “pa daļām”

Ministrija šoreiz izvēlējusies ļoti nepiemērotu veidu, kā cīnīties ar fiktīvajām slimības lapām ar nepamatoti ilgiem slimības termiņiem.  Vēl interesantāks šķiet ministrijas piedāvājums, ka darba ņēmējs var neierasties darbā trīs dienas gadā, informējot par to darba devēju. Šīs dienas darbinieks var izmantot vienā reizē vai pa daļām. Neesmu mediķis, taču domāju, ka to pašu saaukstēšanos nevar ārstēt pa daļām, izmantojot trīs atsevišķas dienas gada laikā. Tad jau vidējam darba ņēmējam būtu jādomā: “Mazliet paārstēšos tagad, tad vēl vienu dienu nākamajā mēnesī un vēl vienu pirms Jāņiem, un būšu labs darbinieks Labklājības ministrijas izpratnē”.

Citviet Eiropā slimības lapas apmaksā no pirmās dienas

Vai tiešām esam nonākuši līdz situācijai, kad budžeta izdevumus samazināsim uz mūsu cilvēku veselības rēķina? Paaugstināt pensijas vecumu, bērnus ātrāk sūtīt skolā, lai ātrāk absolvē un dodas strādāt, nemaksāt par slimošanas laiku – šādu politiku grūti nosaukt par tādu, kas orientēta uz valsts attīstību un iedzīvotāju labklājību. Acīmredzot, politika tiek veidota tā, lai tie iedzīvotāji, kuri vēl nav aizbraukuši no Latvijas, vēlreiz apdomātu šādu iespēju. Latvijā jau tā patlaban ir viens no īsākajiem slimības pabalsta ilgumiem Eiropas Savienībā, piemēram, Nīderlandē, Portugālē un Bulgārijā slimības pabalstu var saņemt pat divas reizes ilgāk. Lielā daļā ES valstu, slimošanas periods tiek apmaksāts no pašas pirmās vai vismaz otrās dienas, tāda kārtība ir Ungārijā, Maltā, Polijā, Lietuvā, Zviedrijā, Dānijā u.c. valstīs[1].

Darbs dara veselu

Mēs visi zinām bēdīgi slaveno teicienu – darbs dara brīvu, kas bija lasāms uz nacistu koncentrācijas nometnēm Vācijā, izskatās, ka mūsu pašu Labklājības ministrija ir lēmusi, ka darbs dara arī veselu. Atliek vien piebilst, ka ministriju, kura vēlas atņemt vienu no būtiskākajiem sociālajām garantijām, ir apšaubāmi saukt par “labklājības”.

Autors: Ivars Jakovels, Jelgavas domes deputāts



[1] http://www.vm.gov.lv/images/userfiles/phoebe/ministrija_sabiedribas_lidzdaliba_ab75e1a6c38b637dc22573d800293aaa/6pielikums.pdf

TOP Komentāri

avatar