Vai neironu tīkli izkonkurēs daudzu profesiju pārstāvjus?

Viena no aktualitātēm programmēšanas nozarē ir mākslīgie neironu tīkli, kas strauji attīstās. Tos iespējams izmantot atsevišķās programmēšanas vidēs, panākot, ka vide pati piedāvā pabeigt programmēšanas kodu (ne tikai vienu rindiņu). Neironu tīkli paši spēj mācīties, attiecīgi arī analizēt un piedāvāt nākamos darbības soļus. Patiesībā tie spēj daudz vairāk, piemēram, pēc apraksta uzzīmēt attēlu, ko grūti atšķirt no cilvēka zīmētā, tāpēc arī aktualizējušās debates par to, vai šie risinājumi aizstās noteiktu profesiju pārstāvjus?

Analoģija ar cilvēka smadzenēm

Neironu tīkli ir mākslīgā intelekta tehnoloģija, kas izstrādāta pēc analoģijas ar cilvēka smadzeņu neironiem. Neironu tīkls jeb sistēma sastāv no daudziem skaitļošanas elementiem jeb neironiem, kas noteiktā veidā savienoti viens ar otru, un kopā veic kādu noteiktu uzdevumu. Atšķirībā no tradicionālajām skaitļošanas sistēmām, katra atsevišķa neirona loma kāda konkrēta uzdevuma risināšanā neironu tīklā nav precīzi nosakāma. Šī neironu tīklu īpašība krietni apgrūtina to konstruēšanu, testēšanu un ekspluatēšanu, bet tajā pašā laikā rada pamatu to efektivitātei.

Izmantošana medicīnā un citās jomās

Neironu tīkli var būtiski atvieglot programmētāju darbu, pabeidzot kodu rakstīšanu viņu vietā, tomēr tie neaizstās programmētājus. Un, lai gan programmētāji ar to palīdzību var paveikt darbus ātrāk, tik un tā ir jāpārzina kāda no programmēšanas valodām, kā tas bijis arī iepriekš. Neironu tīklus izmanto arī medicīnā, piemēram, diagnožu noteikšanai, asins analīzēm u.c. Ir jau pierādīts, ka šādas sistēmas to var izdarīt tikpat precīzi kā ārsts ar 15 gadu pieredzi. Kā jau tika minēts, neironu tīkli var veidot arī zīmējumus, kurus grūti atšķirt no mākslinieka radītiem. Uz to bāzes darbojas arī virtuālie asistenti, kas sniedz ieteikumus un atbild uz jautājumiem dažādu valsts pārvaldes iestāžu un uzņēmumu mājaslapās.

Radīs jaunas profesijas

Domājot par to, vai neironu tīkli un citi līdzīgi risinājumi aizstās kādu no profesijām, jāsaka, ka drīzāk notiks pakāpeniska profesiju nomaiņa. Vienas profesijas kļūs mazāk aktuālas, bet to vietā nāks citas, par kurām šobrīd vēl nezinām vai zinām pavisam maz. Viens no piemēriem ir neironu tīkla psihologs. Neironu tīkla apmācībā nepieciešams ieguldīt daudz laika un spēka, ja tīkls kaut ko dara nepareizi, vieglāk ir pārmācīt to, nevis sākt veidot no jauna. Tieši to arī darītu neironu tīkla psihologs. Līdzīgi kā ar cilvēkiem, kuriem, nepieciešamības gadījumā, psihologs var palīdzēt mainīt domāšanas veidu vai pieeju noteiktām lietām.

Andrejs Liepiņš, Ekonomikas un kultūras augstskolas docētājs

Attēls: publicitātes

TOP Komentāri

avatar