Uzsākta Eiropas mēroga kampaņa par seksuālo vardarbību naktsdzīvē

Kaņepes Kultūras centrs kopā ar partneriem no Eiropas valstīm visu decembri īstenos kampaņu “Sexism Free Night”, aicinot rīkoties un nebūt vienaldzīgiem tai plašajai daļai sabiedrības, kas naktsdzīvē pieredz seksismu un seksuālo vardarbību kā aculiecinieki.

2020. gada nogalē projekts arī īstenoja aptauju, kas palīdzēja labāk izprast seksisma un seksuālās vardarbības realitāti Eiropas valstīs, tostarp arī Latvijā. Kampaņas laikā cilvēki tiks aicināti rīkoties un nebūt vienaldzīgiem, kā arī tiks iepazīstināti ar pētījuma rezultātiem, piemēram, ka tikai 32% cilvēku iesaistās situācijās, kad naktsdzīvē pieredz pret kādu vērstu seksuālu vardarbību vai seksismu.

“Bieži vien iejaukties situācijās, kurās paši neesam iesaistīti, mūs attur bailes un iesīkstējušais uzskats, ka “tā taču nav mana darīšana”. Tomēr tā veidojas ķēdes efekts, kuram jau ir dots nosaukums – “bystender effect” jeb “malā-stāvētāju” ķēdes reakcija, respektīvi, bieži ceram vai gaidām uz kādu citu, kurš situācijā iejauksies. Tomēr, kā noskaidrojām projekta pētījumā, tādu, kas iejaucas, ir kritiski maz – tikai 32%. Ar šo kampaņu vēršam uzmanību uz to, cik rīcība ir svarīga. Pat tad, ja būsiet pirmie, kas pajautās vienkāršo “Vai tev viss kārtībā?” jautājumu. Iespējams, ka viss ir labi, un varat turpināt baudīt vakaru. Tomēr iespējams, ka ar šo apjautāšanos novērsi seksuālu vardarbību. Ar šo projektu arī vēlamies aktualizēt jautājumu par naktsdzīves vides drošību un domāt par jaunajām normām, kas padarīs bāru, festivālu, klubu vai koncertu apmeklēšanu vienlīdz patīkamu visiem,” stāsta “Sexism Free Night” projekta koordinatore Latvijā Jūlija Zakoļabina.

“Sexism Free Night” projekta galvenais mērķis ir mazināt seksuālo vardarbību un seksismu naktsdzīvē. Kampaņas mērķis ir cīnīties pret seksismu ar radošumu, aktīvismu un masveida testiem – tiešsaistē un plakātu formātā izveidotiem informatīviem un izklaidējošiem komiksiem.

Kampaņā ikviens ir aicināts iesaistīties:

  • Aizpildot testu – kā tu rīkotos, ja pieredzētu seksuālu vardarbību naktsdzīvē?

  • Ikvienai naktsdzīves iestādei un organizācijai ir iespēja pieteikties bezmaksas kampaņas drukas materiāliem un uzlīmēm. Pieteikties var šeit.

  • Kampaņas materiāli ir pieejami arī ikvienam, kurš vēlas labā kvalitātē plakātus, komiksus un uzlīmes lejupielādēt (pdf. un png. formātos) – šeit.

  • Tāpat ikviens tiks aicināts uzsākt kartēšanas spēli – izvietot uzlīmes uz reklāmām un iestādēm, kurām ir apšaubāms vēstījums, uzņemt bildi un ievietot savos sociālajos tīklos ar tēmturi #sexismfreenight vai #sexismfree. Uzlīmes saņemt būs iespējams Kaņepes Kultūras centrā vai lejupielādēt dizainu mājaslapā pie publicitātes materiāliem.

  • Kampaņas laikā ikviens ir aicināts dalīties ar pieredzes stāstiem par seksismu vai seksuālu vardarbību naktsdzīvē, lietojot tēmturi #sexismfreenight vai #sexismfree.

Sexism Free Night projekts tika prezentēts “STADT NACH ACHT” – nozīmīgākajā konferencē par naktsdzīvi, Berlīnē, 26. novembrī, kur bija iespējams uzzināt par naktdzīves profesionāļiem domātajām apmācībām un Eiropas līmeņa naktdzīves institūciju sadarbības tīkla izveidi.

Šo starptautisko projektu finansē Eiropas Savienības programma “Tiesības, vienlīdzība un pilsonība” (2014.–2020. gadam) un to realizē organizācijas – “Health and Community Foundation” (Spānija), “Faculty of Education and Psychology of the Universidade Católica Portuguesa” (Portugāle), “Clubcommission” (Vācija), “Kaņepes Laikmetīgās kultūras centrs” (Latvija) un “ReGeneration” (Serbija), European Network “Newnet”.

Foto:publicitātes

TOP Komentāri

avatar