Uzlabota valsts apmaksātā vēža skrīninga veikšana

No šī gada 1. jūlija Latvijā tiek ieviesta jauna valsts apmaksātā dzemdes kakla vēža skrīninga metode sievietēm vecumā no 30 gadiem kas ļauj noteikt cilvēka papilomas vīrusa jeb CPV klātbūtni organismā, informē Nacionālais veselības dienests (NVD). Tieši savlaicīga CPV noteikšana spēj brīdināt par vīrusa ierosināta priekšvēža dzemdes kakla izmaiņu attīstību.

Jaunā metode tiek pielietota valsts organizētā vēža profilaktiskās programmas ietvaros, kas paredz uzaicinājuma vēstuļu nosūtīšanu sievietēm noteiktos vecumos pārbaudes veikšanai pie ginekologa. Vizīte un izmeklējamā materiāla parauga ņemšana noris tāpat kā līdz šim, savukārt materiāla laboratoriskā testēšana turpmāk tiks veikta, pielietojot jauno metodi CPV noteikšanai.

Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas prezidente, Dr. Vija Veisa: “Sievietes veselība Latvijā ir svarīga! Ieviešot CPV noteikšanu skrīninga ietvaros, Latvijas sievietēm dota līdzvērtīga iespēja novērst dzemdes kakla vēzi, kā citās Eiropas valstīs.

Dzemdes kakla vēzis ir novēršama slimība un CPV noteikšana ļaus ievērojami veiksmīgāk un efektīvāk atklāt un ārstēt to sieviešu riska grupu, kurām dzemdes kakla vēža attīstības risks ir augsts. Jo svarīgāk ir šo iespēju izmantot, mums katrai apvaicāties sev pašai, savai mammai, meitai un draudzenei – kad pēdējo reizi veikts dzemdes kakla vēža skrīnings? Jo tas ļauj atklāt vēža attīstības risku agrīni un dzīvot pilnvērtīgu un veselīgu dzīvi ilgāk..

Uzaicinājuma vēstules dzemdes kakla vēža profilaktiskās pārbaudes veikšanai reizi trijos gados tiek nosūtītas sievietēm vecumā no 25 līdz 67 gadiem, ja iedzīvotāja gada laikā pirms paredzētā uzaicinājuma sūtīšanas nav vērsusies pie ārsta un jau veikusi šādu pārbaudi. Uzaicinājums tiek nosūtīts uz sievietes deklarēto dzīvesvietas adresi. Informācija par nosūtītajām uzaicinājuma vēstulēm ir pieejam arī ģimenes ārstu praksēs un ginekologu praksēs, kurām ir noslēgts līgums ar NVD.

NVD aicina sievietes kuras saņēmušas uzaicinājuma vēstules, neatlikt tās malā un veikt pierakstu pārbaudes veikšanai, lai pārliecinātos par savu veselību, jo izmaiņas veselībā var noritēt bez acīmredzamiem simptomiem. Tikai regulāra pārbaužu veikšana sniedz patiesu pārliecību un drošību par savu veselību. Ja pārbaudē tomēr tiek atrastas pirmsvēža izmaiņas, tā ir iespēja uzsākt savlaicīgu ārstēšanos, lai novērstu nopietnas slimības attīstību. 

Vairāk informācijas par uzaicinājuma vēstules saņemšanu un izmantošanu var noskaidrot tīmekļvietnes www.vmnvd.gov.lv sadaļā “Vēža profilaktiskās pārbaudes” vai zvanot uz NVD Klientu apkalpošanas centra informatīvo tālruni 80001234.

Dzemdes kakla vēža skrīninga atsaucības rādītāji liecina, ka Covid-19 pandēmijas laikā veikto profilaktisko pārbaužu gadījumu skaits samazinājās. Ja pirms Covid-19 izplatības to veica ap 40 % uzaicināto sieviešu, tad 2021. gadā pārbaudes veikšanai atsaucās vien 35 % .

Uzlabojumi dzemdes kakla vēža skrīninga veikšanā ieviesti atbilstoši Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas rekomendācijām un Eiropas dzemdes kakla vēža skrīninga kvalitātes standartiem.

Foto:canva.com

TOP Komentāri

avatar